Asya ve Wall Street borsalarındaki ani düşüşün ardından Avrupa çapında da borsalar güne gerileyerek başladı.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'deki zayıf imalat verileri de yatırımcıları şaşırttı.
Dün ABD'deki başlıca borsa endeksleri yüzde 2'den fazla düşerken, Japonya'nın Nikkei endeksi bugün yüzde 4,2 oranında düşüş gösterdi.
Avrupa'da ise İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,5, Almanya'nın Dax endeksi yüzde 0,7, Fransa'nın Cac 40 endeksi ise yüzde 0,2 oranında düştü.
'Genel yavaşlama'Satın alma menajerleri grubu ISM'in dün yayımladığı bir rapor, ABD'de imalat sektörünün geçen ay büyüme göstermediğini vurguladı.
Aralık ayında ISM'nin imalat göstergesi 56,5 iken bu rakam Ocak'ta 51,3'e düştü.
Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye inen bu gösterge ABD ekonomisinin zayıfladığına dair kaygılara neden oluyor.
Bu arada Çin'e ilişkin hafta sonunda açıklanan resmi veriler, imalat sektöründeki aktivitenin Ocak ayında son beş ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.
ING Yatırım İdaresi'nden Paul Zemsky, verilerin her tarafta çok zayıf olduğunu ve genel bir yavaşlamadan söz edilebileceğini ifade ediyor.
Zemsky, "Yükselen piyasaların para birimlerinin değer kaybetmesi ile birlikte düşünüldüğünde durumun pek iyi olmadığı görülüyor." dedi.
Beklentileri gözden geçirmekABD'deki ekonomik canlanmanın yavaşlaması endişesi, Ocak ayı otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3 düşüş gösterdiğini vurgulayan veriler yüzünden daha da arttı.
General Motors'un Ocak ayı satışlarının yüzde 12, Ford'unkinin ise yüzde 7 azalması nedeniyle bu şirketlerin hisse senetleri dün yüzde 2 düşüş gösterdi.
Bazı uzmanlar, yatırımcıların ABD'de daha güçlü ekonomik canlanma beklentisi ile 2014'e girdiklerini, fakat bu beklentileri gözden geçirmek gerektiğini ifade ediyor.
Aynı şekilde birçok uzman da küresel piyasaların belli bir düzeltmeye ihtiyacı olduğunu ve bu olayların beklenen düzeltme için başlangıç oluşturduğunu vurguluyor.