BURSA (İHA) - İl Özel İdaresi'nin yaptığı 2 milyon 200 bin YTL'lik harcamayla yenilenen ve Anadolu'da kurulan ilk tiyatro olma özelliğini elinde bulunduran Ahmet Vefik Paşa (AVP) Tiyatrosu, yarın perdelerini açıyor.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tunçak, beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş ve AVP Tiyatrosu Müdürü Ömer Naci Topçu olduğu halde, tadilat çalışmaları bitme noktasına gelen tiyatro binasında incelemelerde bulundu. Yaklaşık 2 ay süren ve 2 milyon 200 bin YTL'ye mal olan çalışmaların sona erdiğini ve tiyatronun yarın seyirciye merhaba diyeceğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tunçak, "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'ndaki tadilat çalışmaları sona gelmiş vaziyette. Gerçekten Bursamız'a, Bursa kültürüne yakışır bir devlet tiyatrosuna kavuşmuş bulunuyoruz. Bundan çok heyecanlıyız, çok mutluyuz. Önümüzdeki süreç Bursa kültürünün daha şahlandığı, daha hızlandığı, kültürün geniş kitlelerere doğru şekliyle ulaştığı bir süreç olacaktır. İl Özel İdaresi olarak yaptırdığımız bu önemli tadilatın Bursamız'a hayırlı olmasını diliyorum. Yaklaşık 1 trilyon 600 milyar liraya mal oldu. Hem AVP'nin bugüne kadar hiç yapılmamış olan restorasyon projelerinin yapımı hem salonun baştan sona yeniden şekillenmesi, tüm elektrik aksamının değişmesi, tüm ısı aksamının değişmesi ve Bursa'ya yakışan bir tiyatroya Bursa'nın kavuşması, önemli bir çabanın eseri olarak gerçekleşmiş bulunuyor. Yarın da AVP tiyatromuz sanırım perdelerini açacak ve Bursa'ya yeni yüzüyle, yeni güzelliğiyle merhaba diyecek. Bundan sonra Bursa'da yaşayan değerli hemşehrilerimiz buraya geldiklerinde keyifle, huzurla, bulundukları ortamdan mutlu olarak, tiyatronun güzelliğini içlerine hissederek yaşayacaklar" dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Tunçak, tiyatro binasının girişinde Karagöz-Hacivat Evi de yaptırdıklarını ve evin yaklaşık 600 bin YTL'ye mal olduğunu kaydetti.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Müdürü Ömer Naci Topçu ise yenilenen yüzleriyle görsel sanatların her dalında faaliyet gösteren bir kültür merkezi olacaklarını söyleyerek, "AVP, Türkiye'nin en eski devlet tiyatrolarının en eski bölge tiyatrolarından biri. Bilindiği gibi Anadolu'da tiyatronun olmadığı-İstanbul'da tiyatronun acı çektiği günlerde Bursa'da AVP Tiyatrosu var oldu. O günden bugüne Bursa, her zaman tiyatro ile birlikte yaşadı. Son geldiğimiz noktada, binamızın tarihi dokusuyla yeniden var olması söz konusu oldu. Binayı yeniden var hale getiren İl Özel İdaresi yetkililerine teşekkür ediyorum. Sadece tiyatroyu değil geleneksel sanatlarımızı da var etmeyi hedefledik. Yani burası bir gösteri sanatları merkezi gibi çalışıyor. Hemen girişte bir Karagöz Evi yaptık. Bundan sonra, hemen hemen bütün oyunlarımızın girişinde, Karagöz Evi'nde küçük Karagöz gösterileri yapacağız. Bursa'yla özdeşleşmiş olan Karagöz oyunumuz, gölge oyunumuz böylece sürekli hayatın içinde olacak. Her zaman var olan bir sanat dalımız olacak. Ardından geleneksel kukla sanatımızla ilgili çalışmalar da yapacağız. Elimizden geldiği kadar, görsel sanatların her dalında faaliyet gösteren bir tiyatro olacağız" diye konuştu.