BAKÜ (İHA) - Azerbaycan, genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor. Azerbaycan Milli Meclisi'nin 125 üyesinin belirleneceği seçimlerde 4 milyon 66 bin seçmen, 5 bin sandıkta oy kullanacak. Seçime 40'ın üzerinde partiyle bazı partilerin biraraya gelerek oluşturdukları 8 blokun yanı sıra bağımsız adaylar da katılıyor.
Bin 561 adayın 125 kişilik Milli Meclis için yarışacağı seçimlere iştirak eden partilerden, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'ne (YAP), Azadlık ve Yeni Siyaset bloklarına şans tanınırken çok sayıda bağımsız adayın da parlamentoya girebileceği belirtiliyor. Siyasi gözlemciler, seçim sonuçlarının Azerbaycan'ın siyasi hayatında önemli bir değişiklik meydana getirmeyeceği noktasında birleşirken, seçim bölge ülkelerinin yanı sıra dünya tarafından da ilgiyle izleniyor. 125 seçim bölgesine ayrılmış ülkede her bölgeden 1 milletvekili seçilecek; ancak işgal altındaki Karabağ bölgesine ayrılan milletvekilliğine aday gösterilemediği için Karabağ'ı temsil edecek 1 milletvekili koltuğu boş kalacak.
Azerbaycan'da uygulanan seçim sistemine göre partiler, bölgelerde aday gösteremiyor. Milletvekili olmak isteyen parti üyeleri, Merkez Seçim Komisyonu'na başvuruda bulunuyor ve her seçim bölgesinde aynı partiden çok sayıda aday seçime katılabiliyor. Seçimde oylar partiye değil, adaylara veriliyor.
SEÇİMLERİ, BİN 291 YABANCI GÖZLEYECEK
Azerbaycan'ın üyesi olduğu Avrupa Konseyi başta olmak üzere birçok uluslararası organizasyon, 6 Kasım seçimlerinin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi için Bakü yönetimine baskı yapıyor. AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimleri takip etmek için bölgeye kalabalık gözlemci heyetleri gönderirken, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tarihinin en geniş gözlem ekibiyle seçimi Azerbaycan'da izleyecek. Konseyden yapılan açıklamaya göre, 47 AKPM milletvekili seçim günü Azerbaycan'da seçim sandıklarının başında olacak.
Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, seçimlerde 2 bin Azeri ve bin 291 yabancı gözlemci seçimleri sandık başında takip edecek. Azerbaycan'da yarın yapılacak kritik parlamento seçimleri, Türkiye'de olduğu kadar ABD ve Avrupa'da da yakından izleniyor. Ülkedeki istikrar bölgeden geçen enerji yollarının güvenliği açısından da büyük önem taşıyor.
2001 yılında yapılan seçimlerde Haydar Aliyev'in başında olduğu Yeni Azerbaycan Partisi'nin Karadağ Milletvekili olarak meclise giren İlham Aliyev, 2003 yılında Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in rahatsızlanarak Amerika'ya gitmesi ve Başbakan Artur Resulzade'nin sağlık problemlerini öne sürerek istifa etmesiyle başbakan olarak atanmıştı. Referandum sonrası yapılan değişiklikle, cumhurbaşkanına vekalet yetkisinin meclis başkanından alınıp başbakana verilmesiyle birlikte İlham Aliyev, 2003 yılında babası Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölümünden hemen önce cumhurbaşkanlığı görevini devralmıştı. Dolayısıyla yarın yapılacak seçimler, hem İlham Aliyev hem de muhalefet için 4 yıl aradan sonra ilk önemli sınav olarak değerlendiriliyor.
Henüz herhangi bir taşkınlığın yaşanmadığı ülkede Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan'dakilere benzer bir "kadife devrim" başlatma beklentisi ciddi güvenlik tedbirlerini de beraberinde getiriyor. Seçim esnasında ülkede bulunan televizyon kuruluşlarının ve haber ajanslarının canlı yayın yapamayacağı açıklanırken, son haftalarda bakanların da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisi, bir darbe düzenlemeye hazırlandıkları gerekçesiyle görevlerinden alınmış ve tutuklanmıştı.