HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babadan kalan emekli maaşı alınır mı? Babadan emekli maaşı alma şartları nelerdir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın eşini veya ebeveynlerinden biri ölmüş kişiler için ayırdığı fon ile ihtiyaç sahibi dul ve yetim vatandaşlara aylık bağlanıyor. Halk arasında ölüm maaşı olarak bilinen dul ve yetim maaşı ile yakınlarını kaybeden kişilere, hayatlarını idame ettirebilmeleri için maddi destek sağlanıyor. Peki babadan emekli maaşı alma şartları nelerdir?

Babadan kalan emekli maaşı alınır mı? Babadan emekli maaşı alma şartları nelerdir?

Ülkemizde SSK, BAĞ-KUR veyahut emekli sandığı kurumları fark etmeksizin sigortalı olarak çalışan kişi vefat ettiği takdirde ölen kişinin yakınlarına sosyal yardım aylığı bağlanır. Bu durumda sadece vefat eden kişinin belli derecedeki yakınları hak sahibi olur. Kanuna göre; hak sahibi olan bu kişiler arasında kişinin eşi, varsa çocukları ve yine varsa anne ve babası bulunur. Ölüm aylığını kalan eş alıyorsa buna dul maaşı, eğer çocukları alıyorsa yetim maaşı adı verilir.

Babadan kalan emekli maaşı alınır mı?

Ölen kişilerin geride kalan eş ve çocukları için sağlanan bu yardım sayesinde, bu kişilerin ekonomik olarak mağdur olmadan hayatlarına devam edebilmeleri amaçlanır. Ölen anne ve babanın emekli aylığı eşine, çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanabilir, ancak bunların kriterleri bulunur. Babadan kalan emekli maaşı alma şartları şu şekildedir:

  • Ölen kişinin çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu göz önüne alınır. Yetim aylığı başvurusunda bulunan çocukların 18 yaşında ve lise çağında olması durumunda, 20 yaş ve üniversite çağında 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanır. Aylık alan çocuklar sigortalı çalışmaya başlarsa yine de yaş sınırı dolana kadar yetim aylığı almaya devam edebilir.
  • Kız çocuklara ölen babanın maaşının bağlanabilmesi için evli olmaması, boşanmış ve dul olması şartı bulunur. Kız çocuklar için yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmaz.
  • Erkek çocuklarının evli olup olmadıklarına bakılmaz. Üniversite okuyanlar için 25 yaşını geçmemiş olmaları, ortaöğretim görmeleri halinde ise 20 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Eğitim görmeyen erkek çocuğu 18 yaşını doldurmamış ise babanın emekli maaşı bağlanabilir.

Babadan kalan emekli maaşını kimler alabilir?

Ölüm aylığı hakkını kazanabilmek için vefat eden kişinin en az 1800 prim gününün ödenmiş olması gerekir ya da 4/1-a sigortası bulunan bireylerin en az 5 yıl bir süre içerisinde borçlanma dönemleri hariç sigortalılıklarının olması ve en az 900 gün prim günlerinin bulunması gerekir. Babasından yetim aylığı almak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • 18 yaş altı çocuklar,
  • 18 yaşı tamamlamış ve lisede okuyan ve 20 yaşını tamamlamamış çocuklar,
  • 18 yaşını tamamlamış, üniversitede okuyan ve 25 yaşını tamamlamamış çocuklar,
  • SGK heyet kararı ile malul olduğuna karar verilen malul çocuklar,
  • Anne ve baba.

Babadan kalan emekli maaşı kızı alabilir mi?

Bu konuda en çok merak edilen konu dul bir kadın babasının maaşını alabilir mi sorusudur. Babanın vefatı durumunda yetim aylığı bağlanabilecek kişiler arasında bekar ya da dul kızı da bulunur. Yetim aylığı alacak kızı tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50’sidir. Ölen babanın kızı, maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşı alan başka bir aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25’tir. Yetim maaşının miktarı ölen babanın sigorta giriş tarihi ve prim miktarı gibi konulara bağlı olarak değişiklik gösterir.

Yetim maaşı hangi hallerde kesilir?

Yetim maaşı alabilmek için belirli şartları sağlamak gerekir. Yukarıda bu şartlar belirtilmiştir. Ancak yetim maaşının kesilebileceği bazı durumlar mevcuttur. Aylığın kesilmesi şu durumlarda gerçekleşir:

  • Yaş Sınırına Ulaşılması
  • Gelir Düzeyinin Yüksek Olması
  • Evlenme veya Emeklilik Durumu
  • SGK'ya Bildirim Yapılmaması
  • Diğer Sosyal Yardımların Alınması

Kendi emekli maaşı olan babasından da alabilir mi?

Kendi emekli aylığı bulunan kişiler, eşinin ölümünden sonra dul aylığı ve babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabilir. Böyle bir durumda kişinin alabileceği aylık sayısı üçe çıkar. Buradaki önemli nokta, kişinin alacağı aylıkların farklı sigorta kurumlarına bağlı olmasıdır. Örneğin Bağ-Kur emeklisi olan kadın, SSK’lı eşinin vefatından sonra dul aylığı alabilirken, Emekli Sandığı'ndan emekli olan babasının vefatının ardından da yetim aylığı alabilir.

Ölen bir kişinin maaşını çekmek suç mu?

Sigortalı kişinin ölümünden sonra gelir veya aylıklarını haksız olarak çekmeye devam etmek fiili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturur. Böyle bir durumda kişinin öldüğü bildirilmemiş demektir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler