HABER

Bağış: "Anayasa paketi kutsal metin değil"

Brüksel'e gelen Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği (AB) Başmüzakerecisi Egemen Bağış ziyaretinin ilk gününde Avrupa Parlamentosu'nda temaslarda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Raportörü Ria Oomen Rujiten ile de bir araya gelen Bakan Bağış toplantı öncesi gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını yanıtlarken açıklamaya Oomen'in de katılmasıyla birlikte ikili, Anayasa ile ilgili konularda açıklamalarda bulundular.

Anayasa değişikliğinin bir 'paket' olarak getirilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Oomen, bu hususta reformların şart olduğunu ancak mutlaka muhalefet ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Başta yargı olmak üzere reformların içeriği hakkındaki tartışmaları Türkiye'ye bırakılması gerektiğini savunan Oomen, içerik hakkında yorum yapmak istemedi ancak bazı noktalara şu sözlerle dikkat çekti:

"Umarım sadece AK Parti değil muhalefet partileri de bir paket oluşması için ellerinden gelenin azamisini yaparlar. Eğer Türkiye refah düzeyi yüksek model bir ülke olmak istiyorsa bu tip reformlar hayati anlam taşıyor. Ne var ki bu tip şeyler ancak ve ancak muhalefetin de desteğiyle yapılabilir. Ben içerik budur ve bunun dışında bir fikir kabul edilemez demiyorum, müzakereler olmalı ve işbirliği olmalı. Bu müzakereler ve tartışmalar elbette Türkiye'nin iç meselesidir fakat yargı konusunda şunu söylemek

isterim ki, yargı kesinlikle bağımsız ve baskıdan uzak kılınmalı. Hiçbir kurumun yargı üzerinde baskısı olamamalı. Türkiye'nin hedeflediği şey bu olmalı. Bununla birlikte elbette sivil otorite askeri kurumların üzerinde tam yetki ve kontrol sahibi olmalı bunun aksi olmamalı."

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise yaptığı açıklamada anayasa paketinin kutsal bir metin olmadığını, tartışılacağını ve fikirlere açık olduklarını belirtti. Bağış şunları söyledi:

"Türkiye'nin gündeminde olduğu gibi Avrupa'da Türkiye'yi takip edenlerin gündeminde de ülkemizdeki anayasa değişikliği bulunuyor. Bu konuda sorular geliyor. Tabii Türkiye'nin 1960'lardan bu yana askeri anayasalarla yönetilmesi ve yine o tarihlerden bu yana bir türlü AB'ye girememesi tesadüf değil. Askeri bir anayasa ile AB'ye üye olabilen bir ülke yok. Türkiye'nin AB standartlarında bütün vatandaşlarını kucaklayan bir anayasaya kavuşmasının vakti geldi."

Perşembe ve Cuma günü de Brüksel'de temaslarda bulunacak olan Egemen Bağış yarın AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile görüşecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler