HABER

Bahar yorgunluğuna karşı önlem alın

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, bahar yorgunluğuna karşı beslenme önerilerinde bulundu.

Mevsim geçişlerine bağlı olarak metabolizma ve hormonlar üzerinde görülebilen değişimlerin, psikolojik ve fizyolojik farklılıklara yol açabileceğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilgili, "Bahar ayının gelişi kimimize dinçlik ve canlanma hissi verirken; kimimizde de halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, eklem ağrıları, anlık duygu durum değişmeleri ve odaklanamama gibi sıkıntılara sebep olabilir” dedi.

Beslenmede yapılacak bazı değişiklikler ile hem bahar yorgunluğuna teslim olunmayacağını hem de yaklaşan yaz aylarına sağlıklı bir başlangıç yapılabileceğini söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili bahar yorgunluğuna karşı doğru beslenme şekillerini anlattı.

GÜNE KAHVALTISIZ BAŞLAMAYIN

Kahvaltının önemine değinen Bilgili: "Cemal Süreya'nın da dediği gibi, ‘Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.' Güne mutlu ve daha enerjik başlamanın en iyi adımı elbette kahvaltı öğünüdür. Tam buğday ekmeği ve beyaz peynir ile hazırlayacağınız bir sandviç en pratik tercihtir. Bunu mevsim yeşillikleriyle de desteklerseniz zaten güne dinamik başlarsınız” dedi.

SU, SAĞLIKLI BEDENİN VE KAN DOLAŞIMININ TEMELİ

Su tüketiminin de sağlıklı beslenmede önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, şöyle konuştu:

"Çoğu zaman hatırlamadığımız, tam içme ihtiyacı hissettiğimizde ikram edilen bir bardak çayla geçiştirdiğimiz su, aslında sağlıklı bedenin, sağlıklı kan dolaşımının temelidir. Su tüketiminizin az miktarda olması da kabızlık ve vücutta sıvı yetersizliğine neden olur. Havalar ısındıkça vücutta sıvı kaybı artar ve buna bağlı olarak cilt kuruluğu ortaya çıkabilir. Sıvı az alındığında halsizlik ve bulantı gibi komplikasyonlar daha sık rastlanabilir. Bu nedenle bahar aylarında günde en az 2 litre su içmeniz gereklidir.”

SU İÇMEYENLERE ÖZEL TARİF

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili su içemiyorum diyenlere özel güne ferahlık katan aromalı su tarifini paylaştı: Malzemeler; 4 limon suyu, 5 yemek kaşığı bal, 1 küçük boy ceviz büyüklüğünde taze zencefil, 1 litre su. Limon kabuklarını rendeledikten sonra, limonların suyunu sıkın, bal ve zencefille robottan geçirin. Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin, daha sonra 1 litre suyla yeniden robottan geçirin ve süzün. Taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.”

MAYIS AYI BESİNLERİNE DİKKAT

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmenin sağlık açısından önemli olduğunu aktaran Şeyda Sıla Bilgili, yenilecekleri şöyle sıraladı: "Mayıs ayında şunları tüketebilirsiniz: Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya ve karides. Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates ve salatalık. Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği ve dut.”

TAZE MEYVE SEBZE NASIL SEÇİLMELİ

Taze meyve sebzelerin nasıl seçileceğini ise Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili şöyle açıkladı: "Domates: Yuvarlak şeklini bozan sivri çıkıntılar varsa ve içi fazlaca boşsa hormonlu olduğundan şüphe edilebilir. Ayrıca hormonlu domatesler de dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık sebzelere dikkat edin. İçleri sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir.

Biber: Çekirdek etrafı boş, etli kısımlarında ve yaz ve sert bir yapı göze çarpar.Aşırı büyük ve fazlaca etli bir görünüme sahiptir.

Patlıcan: Kesildiğinde etli kısımları koftur. Kenar kısımlarında şişlikler görülür, bozuk bir şekle sahiptir. Yan yana yapışıktır.

Patates: Aşırı gübre ve hormon kullanımına bağlı iç kısımlarında kararmalar görülür. Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır.

Çilek: .İrice bir görünüme sahiptir. Yapışık olanları tercih edilmemelidir.

Karpuz: Hormonlu karpuzlarda ciddi nişasta kokusu vardır. Çekirdek evleri boştur.”

AŞIR KAHVE, KOLA VE HAMUR İŞLERİNE DİKKAT

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili hangi besinlerden uzak durulması gerektiğini de şöyle anlattı:

"Stresi ve vücutta oluşan ödemi arttırabileceği için kola ve aşırı kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri ve alkolü limitlendirmeniz önerilir. Onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve sularını, az şekerli limonata tercih edebilirisiniz. Aşırı tuz tüketimi; vücutta su birikimi arttırarak yorgunluk hissini de artırabileceğinden, fazla tuz tüketiminden kaçınmalıyız. Uyku ve yorgunluğu tetiklediği için yüksek karbonhidratlı ve aşırı yağlı yiyecekler ölçülü tüketilmelidir. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, dondurma, meyve tatlıları, haşlama, fırın, yağsız tava ve ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.”

GÜNDE 15 DAKİKA YÜRÜYÜN

Hareket etmenin de sağlıklı yaşam için öneminde değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, "Gün içinde 10-15'er dakikalık yürüyüşler yapmaya gayret edin; hem temiz havadan faydalanın hem de kan dolaşımınızı hareketlendirin. Ofisteyseniz ve gün içinde yürüyüş imkânınız yoksa mutlaka bulunduğunuz ortamı aralıklı olarak havalandırın.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler