HABER

Bakan Gül, AA Editör Masası'na konuk oldu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Kemal Batmaz, en az Adil Öksüz kadar önemli bir isimdir. Yargılama sürecinde ortaya çıkıyor. Belki de en azından eştir, belki daha üsttür. Yargılamalar sonucunda çıkan bulgular onu gösteriyor." dedi.

Bakan Gül, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Gül, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sivil yöneticilerinden tutuklu Kemal Batmaz'ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le görüşeceğini söylediği sorgu tutanağının ABD'den gönderildiği ve bu belgenin dava dosyasına girdiği hatırlatılarak, "Bu belge, ABD'nin FETÖ'ye yönelik soruşturma ve davaları önemsediğini gösterir mi? Batmaz ve diğer sivil yöneticilerle ilgili yeni deliller söz konusu mu?" sorusuna karşılık, "Kemal Batmaz, en az Adil Öksüz kadar önemli bir isimdir. Yargılama sürecinde ortaya çıkıyor. Belki de en azından eştir, belki daha üsttür. Yargılamalar sonucunda çıkan bulgular onu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Gelen belgenin ABD'nin bu davaları önemsemesi olarak da yorumlanabileceğini belirten Gül, "İşin realitesi... Mızrak çuvala sığmıyor, gerçekler. Bu ortaya çıkan belgelerden sadece bir tanesidir." diye konuştu.

Gül, bunu iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirebileceklerini vurgulayarak, "Bunun neticesinde, bu gerekçeyle de FETO'nün iadesi anlamında somut bir bulgu olmuştur. Bu konu da ilgili makamlarca değerlendirilip yine Amerika'dan talebe de konu olacaktır." dedi.

- "FETÖ yargılamalarında şu anda 50 bin 66 tutuklu bulunmakta"

Bakan Gül, "Darbe girişiminin ardından cumhuriyet savcılıklarınca kaç ilde kaç dava açıldı? Ayrıca kaç sanığa hangi oranlarda ceza verildi? FETÖ'den tutukluların güncel sayısı nedir? Bir de kamuoyu bu davaların ne zaman sona ereceğini merak ediyor, bu konuda görüşlerinizi almak isteriz. Son olarak da FETÖ tutuklularının diğer suçlardan hükümlülerle aynı koğuşlarda kalmasına yönelik bir çalışma olacak mı?" şeklindeki soru üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu: "FETÖ yargılamalarında şu anda 50 bin 66 tutuklu bulunmakta. Bu yargılamalar sebebiyle tahliyeler, tutuksuz yargılamalar da olmakta ya da yeni yargılamada elbette yeni tutuklamalar da olabilir. 2 bin 128 kişi hakkında bir mahkumiyet verilmiştir. FETÖ soruşturmalarında 591 kişi beraat etmiştir. 7 bin 468 soruşturma dosyası bulunmaktadır. Bunlar genel olarak değişiklik arz etmektedir. Yani bugün de, yarın da dava açılıyor, mahkumiyet kararı alanlar, beraat edenler oluyor.

Davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin bir tahminde bulunmak, elbette mahkemeler bunu takdir edecek, yargılamalar bunu sonuçlandıracak ama şunu söylemem gerekir, yargılamalarda herhangi bir gecikme olmamaktadır. Bu konuda da bazı teknik sıkıntılar Bakanlığımızca giderilmektedir. Yani özellikle Ankara ve İstanbul'da yaşanan bazı sorunlar var, yani duruşma salonunun yetersiz olması..."

Ankara ve İstanbul'da yeni duruşma salonlarına ilişkin inşaatların devam ettiğine değinen Gül, "Bir an evvel herkesin adil, hızlı bir şekilde yargılanma hakkı var. O kişiler de, sanıklar da bir an evvel yargılanacak." ifadesini kullandı.

- "Ağırlaştırılmış müebbet, örgütün psikolojisini çökertmiş durumdadır"Adalet Bakanı Gül, mahkemeler içerisinde yeni heyetler oluşturmak noktasında çok hızlı adımların atıldığını, yeni mahkemelerin kurulduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla yargılamalar çok hızlı, adil bir şekilde yapılacaktır. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın." açıklamasında bulundu.Hakim ve savcıların duruşma bittikten sonra gece yarılarına kadar da dosyalarına çalıştığına dikkati çeken Gül, zabıt katibinden hakim ve savcılara kadar bütün yargı çalışanlarına, millet adına teşekkürlerini iletti. Gül, yargılamaların hızlı bir şekilde sona ereceğini, fakat bu konuda bir tarih vermenin doğru olmadığını aktararak, yakın zaman içerisinde mahkemelerin hızlı bir şekilde karar almaya başladığına işaret etti.

Bakan Gül, şöyle devam etti:

"Büyük fedakarlıklarla yargılamalar milletimiz adına devam ediyor. Milletimiz müsterih olsun, 250 şehidimizin kanı yerde kalmayacak. Adalet terazisinden şaşmadan bu suçlular cezalarını alacaklar. Ağırlaştırılmış müebbetler geliyor. Terör örgütü mensupları birbirlerine rüyalarla 'Bugün çıkıyoruz, yarın çıkıyoruz' diye söylediklerinde, bu ağırlaştırılmış müebbet, örgütün psikolojisini çökertmiş durumdadır. İtiraflar, çözülmeler de artmaktadır.

Terör örgütü üyeliğinden yargılanan kişiler, itiraf etmesi, pişman olması, somut belge, bilgi vererek örgütün çökmesine katkıda bulunmaları halinde etkin pişmanlık nedeniyle hiç ceza almama durumları bile vardır. Bu konularla ilgili eğer gerçekten bir pişmanlık, Türk adaletine duyulan bir güven, ailelerde de böyle bir şey varsa, kendi yakınlarına gitsinler, bu hususta yasal haklarını kullansınlar."

Gül, FETÖ ile mücadelenin bir parti meselesi değil, çocukların, Türkiye'nin geleceğini tehdit eden bir örgütle mücadele anlamına geldiğinin altını çizerek, örgütün çökmesine katkıda bulunacak somut bilgi ve belge veren kişilere yönelik mahkemelerin cezayı indirme veya ceza vermeme yönünde yasal imkanları sağlayacağını belirtti.

- "Cezaevi inşaatlarımız devam ediyor"Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bakanlığın FETÖ'den mahkum olanların hangi cezaevlerinde nasıl barındırılacağına ilişkin planlamasının sorulması üzerine, hüküm giyen FETÖ mensuplarının hemen tek kişilik hücrelere alındığına dikkati çekti.Şu anda darbenin elebaşlarının bir veya üç kişilik hücrelerde kaldığını belirten Gül, "Teknik kapasite yetersizliğinden dolayı koğuşlarda kalanlar da oluyor ama çok yoğun bir şekilde yeni cezaevleri yapılmakta. 330 bin kapasiteye çıkacak şekilde cezaevi inşaatlarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl da bu ihaleler ve yeni inşaatlar yapılacak, değişik illerde." bilgisini paylaştı.

İmkanların insani açıdan da iyileştirildiği bir inşa sürecinin sürdüğünü vurgulayan Gül, "Amacımız daha az kişinin, özellikle örgüt elemanlarının da farklı yerlerde kalması. Muğla Marmaris suikast davasında karar verildikten sonra bunların hepsi Türkiye'nin farklı yerlerine dağıtıldı. Genel yaklaşım, bunlar hücresel ya da organik bir şekilde bir irtibat kuramayacakları, birbirleriyle temas edemeyecek şekilde anında Türkiye'nin farklı yerlerine, karar verilir verilmez farklı illere dağıtıldı." ifadesini kullandı.

"Cezaevlerinde de neler yaptıklarını, dışarıdan kimlerin onlara destek verdiğini takip ediyoruz. Devletimizin gözleri üzerindedir." diyen Gül, bu konuda hem Emniyet'in hem de yargı organlarının gereken takibi yürüttüğünü ve kimin hangi adımı attığının farkında olduğunu kaydetti.

(Sürecek)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler