HABER

Bakan Zeybekci AA Editör Masası'na konuk oldu: (1)

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış basında yer alan Türkiye aleyhine iddiaların belli bir şekilde tasarlanmış bir organizasyon olduğunu belirterek, "Ekonomiyle ilgili gelişmeleri pozitif anlamda bir değere, bir sonuca, rakama dönüştüreceğimiz ortamlara denk getirilerek, bunlar yapılıyor. Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz, inşallah yıl sonu geldiğinde Türkiye'nin rakamları bütün dünyada parmakla gösterilen, imrenilen rakamlar olacaktır." dedi.

Zeybekci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Son dönemde bazı medya kuruluşlarınca yayınlanan haberlerde ABD'nin, 6 Türk bankasına 25 milyar dolar civarında ceza kesme hazırlığında olduğu, Alman bankalarının da Türkiye'ye yönelik finansmanı kısacağı iddialarının, ekonomiye nasıl yansıdığının sorulması üzerine Zeybekci, bu iddiaları ortaya atanların çok büyük ihtimalle hesap bilmediğini söyledi.

Bunun belli bir şekilde tasarlanmış bir organizasyon olduğunu belirten Zeybekci, "Bunların ne kadar dizayn edilmiş, tasarlanmış olduğu, Türkiye'ye nasıl ve ne kadar zarar verebileceği, bu haberler bittiği andan itibaren oluşacak dalga boyundan spekülatörlerin ne kadar kazanabileceği bilinen şeyler. Reel hayatta ticarette bunu, 'Tamahkar ile sahtekar birbirini en hızlı bulan ikili olurmuş' diye söyleriz. Burada sahtekarlar da tamahkarlar da belli." dedi.

Son dönemde, FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerinin, Avrupa'da sivil toplum kuruluşları veya medyada etkin olmasının bilinen bir durum olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"ABD'nin şu anda bahse konu olan veya spekülasyona tabi tutulan tek bir bankamız var o da Halk Bankası. Halk Bankası İran'a uygulanan ambargo zamanında ABD'nin almış olduğu kararların hiçbirisine aykırı olmaksınız yapılan ticarette, bankacılık faaliyeti yapması dışında hiçbir dahili yoktur. Bunların tamamını da şeffaf bir şekilde yapmıştır. Türkiye'nin İran'dan doğalgaz ve petrol alması ve bazı ihraç ürünlerini satın almasının önünde hiçbir engel yoktur. Hiçbir şekilde bunlar kara listeye alınmamıştır, ticareti yasaklanmamıştır. İran'dan doğalgaz petrolü aldığımızda -hala almaya devam ediyoruz, hala en büyük tedarikçilerimizden biri- bunun bedelini, karşılığını ne olarak ödeyecektik? Mutlaka bir değerle ödeyecektik. Bunun ödemesi içinde de yer alan banka da Halk Bankasıdır. Ya da İran'ın bize yapmış olduğu ihracatlarda, almış olduğumuz doğalgaz ve petrol bedelleri Halk Bankasının hesabına yapılıyor. Halk Bankasında, İran bu parayı dilediği diğer ödemelere de kullanan bir sistemdir. Bu son derece şeffaf olarak yapılan bir şey. Dolayısıyla burada 'Halk Bankasına şöyle olacak, böyle olacak' demek, içeriği bilmemek demektir veya bunun arkasında başka bir şekilde bunun içine mayın koyarak piyasaya atmak ve bundan rant sağlamak demektir."

- "Başarılı olamayacaklar"

Zeybekci, aralarında Alman Eximbank ve EBRD'nin de bulunduğu bazı finans kuruluşlarının, Türkiye'ye finansmanı kısacağına yönelik iddialara ilişkin olarak da EBRD'nin Türkiye'ye yatırımlar için geçen sene 1,3 milyar avro kaynak ayırdığını, bunun tavanının 1,6 milyar avro olduğunu hatırlattı.Bakan Zeybekci, "Bunların iptal edileceği, durdurulacağı... Yok böyle bir şey. Dün kendileri de açıklıyor, biz de söylüyoruz, yalan. Burada yapılmak istenen şey, bu dalgalanmayla, dalga boyunu artırdığınız zaman, içeride ve Türkiye'ye dışarıda oynayanların, gerek kurla gerekse faizle ilgili de girişim yapanların bundan bir rant temin etmeleri. Bunda başarılı olamayacaklar."değerlendirmesinde bulundu.

- Kurla ilgili gelişmeler Türkiye'nin kamu ve özel tüm borçlarının, kısa vadeli oranlarına bakıldığında, eldeki nakitle karşılaştırıldığında sıfır problem olduğunu belirten Zeybekci, "Türkiye'ye ilgili bu spekülatif haberler, kurgulanmış haberler, Türkiye'nin üzerine atıldıktan sonra, bu belirli bir saate kadar speküle ediliyor." dedi. Türkiye'de kurla ilgili gelişmeleri spekülatif haberlere dayandırmanın son derece yanlış olduğunu vurgulayan Zeybekci, dünyada büyük bir hareketlenme olduğunu, dolar-avro paritesinin şu anda 1,16 olduğunu, dün sadece avronun yüzde 1,5'a yakın değer kaybettiğini söyledi. Zeybekci, dün Polonya, Romanya, Macaristan gibi ülkelerin para birimlerinin Türkiye'den daha fazla değer yitirdiğini kaydetti.

- "Ülkemizin hiçbir endişesi yok" Aşırı değerli doların ABD ekonomisi için iyi ve sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Şu anda kendimize inanıyoruz, ülkemize güveniyoruz, ülkemizin bununla ilgili hiçbir endişesi yoktur." ifadelerini kullandı. Zeybekci, Türkiye'nin coşmuş, çok güzel sonuçlar alınan bir ekonomisi olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bütün dünya mutabık ki bu sene Türkiye yüzde 6'nın çok üzerinde bir büyümeye gidecek. Bütün dünya görüyor, biliyor ki Türkiye yüzde 11-12'nin üzerinde bir ihracat artışı ile bu seneyi kapatacak, tarihi zirveyi yakalayacak. Yıl sonu itibarıyla 2016'ya göre turizmde yüzde 30'a yakın bir iyileşmeyle kapatacak. Bütün bu olumlu gelişmelerin Türkiye'ye mutlaka pozitif etkisi olacak. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi ile ilgili çok önemli pozitif etkileri olacak.

Türkiye'de özel sektör yatırımları, geçen senelere kıyasla çok büyük oranda artıyor. Tam bunlarla ilgili pozitif anlamda bir değere, bir sonuca, rakama dönüştüreceğimiz ortamlara denk getirilerek, bunlar yapılıyor. ABD'deki, Avrupa'daki, dünyadaki gelişmelere bakıldığında, bu ortamda bile Meksika'dan, Brezilya'dan, Güney Afrika'dan çok iyiyiz. Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz, inşallah yıl sonu geldiğinde Türkiye'nin rakamları bütün dünyada parmakla gösterilen, imrenilen rakamlar olacaktır."

(Sürecek)

En Çok Aranan Haberler