ANKARA (A.A) - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatının (FAO), ''Ölümcül kuş gribi hastalığına yol açan H5N1 virüsünün mutasyona uğramış bir çeşidine rastlandığını'' duyurarak, ''Hastalığa karşı tetikte olunması'' çağrısında bulunması üzerine Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda grip virüsünün izlendiği 14 ile üçünü daha ekleme kararı aldı.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ertek, ''Bakanlığımız tarafından hazırlanan influenza eylem planı sürekli yeni gelişmelere uygun yenileniyor, güncelleniyor, buna uygun olarak duyarlılıklar artırılıyor, laboratuvarlarımız hazır tutuluyor. Dolayısıyla her türlü kötü senaryoya karşı hazırlıklıyız'' şeklinde konuştu.
Grip virüsüyle ilgili her türlü çalışmanın yapılabildiği Sağlık Bakanlığına bağlı ulusal referans laboratuvarı sayısının da ikiden üçe çıkarıldığını bildiren Ertek, ''RSHM'nin Ankara'daki ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinin İstanbul'daki birer ulusal referans laboratuvarına ilaveten RSHM'nin İstanbul'da bir yeni referans laboratuvarı daha hizmete başlayacak'' dedi.
Prof. Dr. Ertek, yaklaşık 6 yıldır, 15 Ekim-15 Mayıs tarihleri arasında ülke içinde dolaşımı izlenen grip virüsünün bu yıl da takip edilmeye devam edileceğini, geçmiş yıllarda 14 ilden toplanan vaka bildirimlerinin, bu yıldan itibaren 3 il daha eklenerek 17 ilden alınacağını söyledi.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da mevsimsel (kış) gribi ile ilgili izleme çalışması yürütüldüğünü, bu yıl bu illere Muğla, Tekirdağ ve Kocaeli'nin de eklendiğini ifade eden Ertek, yürütülen bu çalışmayla ilgili şu bilgileri aktardı:
''Bu illerdeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı tespit edilen vakalarla ilgili bilgiler derlenirken, vakalardan alınan numuneler İstanbul ve Ankara'da referans laboratuvarında inceleniyordu. Bu yıl artık hem il hem de laboratuvar sayısı sayısı arttı. Geçmiş yıllardaki gibi bakanlığa bu laboratuvarlardan aylık, söz konusu illerin sağlık müdürlüklerinden ise haftalık raporlar gönderilecek. Bu raporlar doğrultusunda hem hastalığa neden olan virüsler, hem de ülke genelinde bir salgının söz konusu olup olmadığı tespit edilebilecek. Ayrıca antiviral dirence ve virüslerin mutasyona uğrayıp uğramadığına bakılırken, bu virüslerin parmak izi de çıkarılacak.''
Kuş gribiyle ilgili Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatının (FAO), ''Ölümcül kuş gribi hastalığına yol açan H5N1 virüsünün mutasyona uğramış bir çeşidine rastlandığını'' duyurarak, ''Hastalığa karşı tetikte olunması'' çağrısının hatırlatılması üzerine ise Ertek, hastalığın ilk olarak kuşlarda ortaya çıktığını, kanatlılarda bu tür bir bulgunun ortaya çıkması halinde bunun çok kısa sürede tespit edilmesinin önemli olduğunu bildirdi.
İnsanlara virüsün, geçmiş yıllarda görüldüğü gibi kuşlardan geçtiğini, bu nedenle kanatlıların kontrol altına alınmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Ertek, ''Kanatlılarda virüs görüldüğü hemen tespit edilirse biz de derhal şüpheli vakalarla ilgili harekete geçebiliriz'' şeklinde konuştu.