AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Hamas için "terör örgütüdür" diyenlerin, geçmişte bunu Arafat ve El Fetih için de söylediğini ifade ederek, "Onları terör örgütü ve terörist kabul edenler; oturdular, onlarla barış anlaşmaları yapabildiler. Bu, Hamas ile de mümkün olabilir" dedi.
TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Fatsa, Hamas heyetinin Türkiye ziyaretiyle ilgili soruyu yanıtlarken, bu konuda farklı açıklamalar ve tepkiler geldiğine işaret ederek, "Herkes ayrı telden bir şeyler söyledi" diye konuştu.
Olayların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Fatsa, Türkiye'nin, bölgede inisiyatif aldığını; barışın sağlanması konusunda bölge ülkelerinin çoğundan daha fazla sorumluluğu olduğunu söyledi.
Ne görüşüldüğünün, kiminle görüşüldüğünün değil, ilgili tarafa neler söylendiğinin önemli olduğunu savunan Fatsa, şöyle devam etti:
"Hamas'ın, halkı ve Filistin'in geleceğiyle ilgili sorumluluğu ve endişesi varsa bundan sonra bu mücadelenin demokratik platformda olması, barış sürecine katkı sağlaması, silah ve demokrasinin birlikte olmayacağı; siyasi sorumluluğu alacaklarsa silahı bırakmaları; İsrail ile karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları; bu sürecin silahlı
mücadeleyle artık yürümeyeceği; Hamas'ın almış olduğu sorumlulukla barış sürecine katkı sağlaması gerektiği, daha önce olduğu gibi bu kez de söylendi. Bilinen ve dünyanın beklediği bu gelişmeyi, bir kez daha bu ülkede sorumlulara bire bir anlatılmasından öte bir şey değildir. Bu yapılmıştır. Birtakım basın yayın kuruluşundan, ABD ve İsrail'den daha fazla tenkit aldık."
Gizli kapaklı bir şey olmadığını, heyetin Türkiye'ye geleceğinin daha önce Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldiğini ve görüşmelerin gizli değil açık yapılması yönünde karar alındığını ifade eden Fatsa, şunları kaydetti:
"Tabii farklı şeyler söylendi. 'Hamas terör örgütüdür' gibi... Unutmayın ki geçmişte Yaser Arafat ve El Fetih için aynı şeyler söyleniyordu. Sonuçta, onları terör örgütü ve terörist kabul edenler; oturdular, onlarla barış anlaşmaları yapabildiler. Bu, Hamas ile de mümkün olabilir. Türkiye'nin yapmak istediği, artık bölgede kan dökülmeden, gerginlik ve huzursuzluk olmadan gelinen bu sürece katkı sağlamak, Filistin'de demokratik işleyişi mümkün kılma yönünde elindeki imkanları ortaya koymaktır. Belki dünyanın söylemek istediğini, söyleyemediğini biz söylüyoruz."