HABER

Baş ağrısından korunma yolları

Gerilim tipi baş ağrılarının esas nedeni stres, gerginlik ve uykusuzluk!

Baş ağrısından korunma yolları

ORDU (İHA) - Fatsa Devlet Hastanesi Nöroloji ve Asabiye Uzmanı Dr. Gülden Altunbudak, gerilim tipi baş ağrılarında esas etkenin stres, gerginlik ve uykusuzluk olduğunu belirterek, "Bu tür ağrıları azaltmak için stresten uzak durmalı, düzenli uyku uyumalı, beslenme düzenine özen gösterilmelidir" dedi.

Nörolojide günümüzde en yaygın hastalığın baş ağrıları olduğunu belirten Dr. Altunbudak, "Bayanlarda gözlenen baş ağrılarının yüzde 80'i gerilim tipi baş ağrılarıdır. Migren tipi baş ağrıları da yüzde 20 oranında görülür. Her iki baş ağrısının ilaçla tedavisi mümkündür. Beyin hastalıklarından omurilik, sinir hastalıkları ve kas hastalıklarına kadar tüm bozuklukların tanısını nöroloji koyar ve tedavisini üstlenir. Beyin hastalıklarından özellikle felçler, çoğunlukla damar tıkanıklarına bağlı gelişir.

Bunların değerlendirilmesinde ve tedavisinde nöroloji esas rol oynar. Ayrıca sara hastalıkları, parkinson hastalıkları, MS gibi hastalıklar da nörolojinin alanına girmektedir. Baş ağrılarını tetikleyen çevresel etmenler vardır ancak genetik (Ailevi ) kökenli baş ağrılarında çevresel faktörler çok fazla rol oynamazlar. Ailesinde migreni olan hastaların kendisinde de migren tipi baş ağrısı görülebilir, burada çevresel etmenden ziyade genetik yatkınlık söz konusudur. Gerilim tipi baş ağrılarında esas etken

stres, gerginlik ve uykusuzluktur. Bu tür ağrıları azaltmak için stresten uzak durmalı, düzenli uyku uyumalı, beslenme düzenine özen gösterilmelidir. Yoksa bu tür ağrıların görülme olasılığı artar. Migrende, özellikle genetik kökenli olanlarda, herhangi bir tetikleyici ajan söz konusu olmadığı halde migren atakları gözlenebilir" diye konuştu.

EN AZ 5 EN ÇOK 8 SAAT UYKU YETERLİ

Uyku periyotlarında 'rem' denilen hızlı rüyaların olduğu bir dönem olduğunu ifade eden Nöroloji ve Asabiye Uzmanı Dr. Gülden Altunbudak, "3 Rem uykusu uyumadığımız takdirde dinlendirici ve kaliteli bir uyku uyumamış oluyoruz. Bu 3 rem uykusu da yaklaşık 5-8 saatte sağlanabiliyor. Dolayısıyla insanlara en az 5 saatlik bir uyku tavsiye ediyoruz, 8 saatin üzerinde bir uykuyu önermiyoruz. Uyku düzenimizde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de sabah uykusudur. Sabah 5-6 saatlerinde ACTH ve büyüme

hormonları salgılanır ve bu hormonlar sayesinde gün içerisinde salgılanacak hormonlarımız ayarlanır aynı zamanda büyüme ve kemik gelişimimiz sağlanır. Sabah uykusu çok önemli bir uyku dönemine denk gelir ve mutlaka uyunması gerekir. Gece geç saatlere kadar oturup öğlenden sonra uyanmak önerdiğimiz bir uyku periyodu değildir ayrıca kaliteli bir uyku değildir. Uykudaki düzensizlikler baş ağrılarını tetikler.Uyku düzenimizi iyi sağlarsak ve stresten uzak kalırsak gerilim tipi baş ağrısına yakalanma sıklığımız da azalır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler