İSTANBUL (İHA) - ABD temaslarının ardından yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, füze rampası alımıyla ilgili olarak henüz icra konseyine gelmiş bir karar olmadığını ifade ederek, "Eğer gelecek olursa 1.3 milyar dolarlık bir ihale söz konusu ve 4 rampadır. Bu da mobildir, sabit değildir" dedi. Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yaptıkları 15 dakikalık görüşmede ise bölgesel konuları konuştuklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 64. Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği ABD'den döndü. Eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte yurda dönen Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun uzun bir aradan sonra ilk defa devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade ederek, Türkiye'nin bu toplantıya ilk kez başbakan düzeyinde katıldığını vurguladı. Toplantının çok verimli geçtiğini anlatan Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Mehmet Ali Talat ile yaptıkları görüşmeye BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da katıldığını ve bu iştirakin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. 32 hükümet ve devlet başkanı ile ikili görüşmeler yaptığını kaydeden Erdoğan, BM Genel
Kurulu'nda uluslararası sorunlar ve başta Orta Doğu olmak üzere bölgesel sorunların konuşulduğunu ve kendi konuşmasının içeriğini de bu konuların oluşturduğunu belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama ile G-20 Zirvesi sonrasında yaptıkları 15 dakikalık görüşmenin içeriğini soran basın mensuplarına ise Erdoğan, "Görüşmemizin ağırlıklı gündemini bölgesel sorunlar teşkil ediyor. Son dönemde bölgemizdeki gelişmeleri ele alma fırsatı oldu. Gerek Irak-Suriye gerekse de Orta Doğu'daki gelişmeler ve bunun yanında Türkiye-Ermenistan ilişkileri. Bütün bunları 15 dakika içinde görüşme imkanımız oldu. Bunun dışında herhangi bir görüşme söz konusu değildi. Bu vesile ile özellikle Orta Doğu'da ikili ilişkilerimizi sıkılaştırmanın zaruretini kendilerine ifade ettim. Ermenistan bizim sorun alanlarımızdan bir tanesi, terörü gündeme almamamız söz konusu değil. 5 Kasım'da ABD ile başlattığımız bir süreç vardı. Bu sürecin kararlılıkla sürdürülmesi konusunu kendilerine ilettim" şeklinde cevap verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer füze rampası alımı ve İran'a silahlı müdahale konularına ilişkin yöneltilen sorulara, "Bazı şeyleri yanlış anlıyoruz sanırım. Bir defa silahlı bir müdahale benim katıldığım hiçbir toplantıda gündeme gelmedi. Bazı yaptırımların uygulanacağı gündeme geldi. Bu yaptırımların çok çeşidi var. Bunlar ekonomik yaptırımlar, ülkelerin ilişkilerini kesme yaptırımı olabilir. Bu sadece İran'ı değil, dünya uluslarını da rahatsız eder. Irak bir medeniyettir ve orada bir medeniyet çökme ile karşı karşıyadır. Tarihi eserler çökme noktasındadır. Katıldığımız toplantılarda bu söz konusu olmadı. Özellikle BM'nin de gündemi olduğu halde kimse böyle bir ifade kullanmadı. Türkiye'deki füzelerle ilgili konuya gelince bu konuda da yine ifade edilen rakamlar çok yanlış. 7-8 milyar dolarlık alım söz konusu değil. Verilmiş bir karar söz konusu değil. Böyle bir konu icra konseyine gelecek olursa 1.3 milyar dolarlık bir ihale söz konusu ve 4 rampadır. Bu da mobildir. Sabit değildir. Hedef saptıran başlıklar atılıyor. Mobil olması nerede ihtiyaç olursa orada kullanılır, bunun talebi var. Görüşülme safhasındadır. İcra konseyimizden geçmemiştir. Yunanistan'da 6 tane füze rampası var. Ama Türkiye'nin ona karşı bir şeyi söz konusu değildir" diye yanıt verdi.
Bir soru üzerine ise Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğinin başından beri gündemlerinde olan bir konu olduğunu ifade ederek, "Görünen o ki parlamento ve kurumlar hazır değil. Dolayısıyla demokratik açılım süreci içinde ağırlıklı terör konusu başta olmak üzere, Kürt vatandaşların sorunları ve etnik sorunlar üzerinde duracağız. Azınlıklarla ilgili sorunlar var, bunlar üzerinde duracağız. İşsizlik yine aynı şekilde. AB ile görüşmeler var, bu sorunlar üzerinde duracağız. Biz sorun alanlarını minimize etme gayretinde olacağız. Bunları sıfırlamamız mümkün değil. Bunları azaltınca geleceğe daha güçlü yürüyeceğiz" dedi.
Öte yandan "DAP" uçağı ile yurda dönen Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın karşıladı.