İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, TİKA'nın Arakan bölgesinde giren yegane uluslararası bir kurum olduğunu belirterek, "Bunun dışında bölgede aktivite varlık gösteren başka bir kurum dünyada yok" dedi.
Çavuşoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yerleşkesi içinde kalan Yenikapı Mevlevihanesi'nde TRT Haber'in canlı yayınına katıldı.
Almanya'daki seçimlerinin ardından Angela Merkel'in "Bu seçimlerde biz seçmenin verdiği mesajı algıladık" demesini nasıl okuduğuna ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Almanya'da oluşacak koalisyonun çok önemli olduğunu söyledi.
Kaç partiyle ve ne şekilde koalisyon olacağının bilinmediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Şu bir gerçek ki oluşacak koalisyonda bir aşırılık mevzubahis olacak. Dolayısıyla bu koalisyon hükümeti verdiği sözleri tutmak için bazı adımlar atacak. Bunun karşısında muhalefet geliştirenler de 'Bunlar az, yeterli değil' diyerek başka bir muhalefet tarzı ortaya koyacak. İnşallah mesaj alınmıştır. Bunu zaman gösterecek. Hükümet politikaları faaliyete geçtiğinde bunları daha iyi anlayacağız." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın en önemli görev alanlarından bir tanesinin dışarıda yaşayan vatandaşlar olduğunu dile getirerek, onlarla ilgili çok önemli yenilikler getirdiklerini, bulundukları yerde oy kullanmalarının önünün açıldığını, öğrenci değişim programları ve tecrübe paylaşım programlarıyla oradaki öğrencilerin burada staj imkanına kavuştuğunu söyledi.
- "İslamofabı ve ırkçılık"
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İslamaobi ve ırkçlık gibi yeni bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirterek, şöyle devam etti: "İslamofobi ana akım medyanın 11 Eylül'den itibaren ortaya koyduğu tavırla alakalı. Bu yeni bir süreç değil. Katlanarak büyüyen bir süreç. Önümüzdeki sürece ilişkin olarak planlamalarımız arasında özellikle oradaki kardeşlerimizle vatandaşlarımızla soydaşlarımızla hukukçu arkadaşlarımızla temaslarımızı sıklaştırmak, onlarla işbirliği ve proje bazlı olarak onların eğitimine olanak sağlamak. Zaten şu anda insan haklarıyla ilgili projelerin çalışmasını da yürütüyoruz. Hukukçu arkadaşlarımızın isim havuzu şu anda bin rakamına ulaşmış durumda. "
NSU davası gibi yaşanan her münferit hadiseyle ilgili olarak oradaki vatandaşları rahatsız ve huzursuz eden durumlarda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak destek verdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, cezaevinde gördüğü şiddet uygulamaları neticesinde hayatını kaybeden Mikail Tekin davasına müdahil olunduğunu, her türlü yardımların sağlandığını, Belçika'nın davanın sonucunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki yaşam hakkının korunması ilkesine aykırı davrandığı gerekçesiyle mahkum edildiğini anlattı.
Çavuşoğlu,yurtdışındaki soydaşların, bulundukları ülkenin hakim ve egemen kültürün kurbanları haline getirilemeyeceğini vurgulayarak, iki gün önce İsveç'te cami yakılması olayının yaşandığını söyledi.
Bunları kınamanın, telin etmenin mümkün olduğunu, ama yerel otoritenin, oranın güvenlik görevlilerinin de azami derecede gayret sarf etmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, dünyanın her yerindeki soydaşların, vatandaşların dertleri için bütün imkanların seferber edileceğini vurguladı.
Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte yapacağımız mevzuat değişikliğiyle beraber, tahmin ediyorum torba yasanın içerisinde bu yer alacak. Meclisin açılmasının ardından sevk edilecek torba yasada bu konuyla ilgili madde de söz konusu. Oradaki okuyan, ihtiyaç sahibi öğrenci kardeşlerimizin de muhtaç olan alilerimizin de yanında olmaya başlayacağız." diye konuştu.
- TİKA'nın çalışmaları Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, TİKA'nın yanında insani diplomasi olarak sahada yerini alan AFAD'ın, Türk Kızılayı'nın da bulunduğunu söyledi. TİKA'nın bu yıl 25. yılını kutlayacağını ifade eden Çavuşoğlu,şöyle devam etti:
"2002 döneminde 85 milyonluk bir yatırım portföyü söz konusuydu. Bugün artık bu rakamlarla mukayese edilemeyecek bir seviyeye yükselmiş oldu. Biz 'vakıf medeniyetinin çocuklarıyız' dedik. Türkiye insani yardım noktasında bugün dünya ülkeleri arasında milli gelire oranla üçüncü defa birinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin şu anda dünyada 17'inci büyük ekonomi olmamıza rağmen üç yıl üst üste dünyada birinci sırada yer alması, esasında o devasa ekonomilere sahip dev çarkların döndüğü ekonomilere sahip ülkelerin de nerede olduğunu anlamamız bakımından çok önemli. Türkiye, 3 milyonun üzerinde kardeşini misafir etmeye devam ederken Avrupa ülkelerinin 100 kişiyi, 150 kişiyi alıp almamak noktasında neredeyse referanduma gittiği bir yerde Türkiye'nin bu güzel özelliğinin üzerinde durmamız gerekiyor. Bu gerçekten insanlık için çok önemli bir değer. Bundan yıllar sonra bugün hiç kimsenin gitmek, girmek istemediği bölgelere giden Türkiye'den hayırla bahsedilecek."
Çavuşoğlu, TİKA'nın da üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştığını belirterek, 58 ülkede koordinatörlüğünün bulunduğunu söyledi.
Türkiye olarak gidilen yerlerin zenginlik kaynaklarını gasp ederek hareket edilmediğini, karşılıklı iş birliğini geliştirerek, iş birliği ve yatırım süreçlerini süreklilik haline getirip o bölge insanının refahını ve mutluluğunu artırmak gibi bir çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, demokrasi ve insan hakları için gittiğini söyleyen devletlerin bulundukları yerlerde kan, gözyaşı ve kaostan başka bir şey olmadığını dile getirdi.
Çavuşoğlu, TİKA'nın Arakan bölgesinde giren yegane uluslararası bir kurum olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bunun dışında bölgede aktivite varlık gösteren başka bir kurum dünyada yok. Bu önemli. Arakan'da yaşanan hadiseler 25 Ağustos'ta başladı ve halen devam ediyor. Çok vahim hadiselerle yüz yüze geldik, karşı karşıya kaldık. Neredeyse yarım milyon insan şu anda bulunduğu yeri, evini barkını terk etmek suretiyle bir başka ülkenin sınırlarına giderken bir çocuğunu bırakarak, bir kısmı nehirde boğularak, bir kısmı eşini bir yerde bırakarak paramparça olmuş ailelerle karşı karşıyayız. Yarım milyon insan demek, bugün Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanların yarısına neredeyse tekabül ediyor demek."
(Sürecek)