ANKARA (İHA) - Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) basın özgürlüğünü kısıtlayan maddelerle ilgili gazetecilerin taleplerini iletmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Ekşi, Başbakan Erdoğan'a gazetecilerin taleplerini içeren 13 maddelik bir rapor sundu. Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 1 saat süren görüşmeye Ekşi'nin yanı sıra Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanı Turgut Kazan, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu katıldı. Görüşmede hükümeti temsilen Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek hazır bulundu. Görüşmenin ardından Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilere bir açıklama yapan Oktay Ekşi, Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine buraya geldiğini ve TCK ile ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi. Gazetecilerin kendi pratiklerini aktardığını ve Hükümetin buna nasıl yaklaştığını öğrenme fırsatı bulduklarını dile getiren Ekşi, "İtiraf edeyim ki, Başbakanlık'tan memnuniyetle ayrılıyorum" dedi. TCK ile ilgili Nisan ayında değişiklik öngören bir tasarının tamamlanacağını, bu tasarının da Mayıs ayında yasalaşacağı izlenimini aldıklarını vurgulayan Ekşi, Başbakan Erdoğan'a 13 maddeden oluşan bir rapor sunduklarını bildirdi. Erdoğan'ın yaklaşımını son derece iyimser bulduğunu anlatan Ekşi, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.
Ekşi, Başbakan Erdoğan'ın 'Bazı gazeteciler iş takibi yapıyor' yönündeki sözlerinin görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Biz o konulara girmedik. Bir gazeteci olarak sorgulama amacıyla girseydim, yakasını bırakmazdım. Oyunun kuralları var. Hangi amaçlarla görüşmeyi yapıyorsanız, o çerçevede kalırsınız. Karşı tarafı bir sürpriz ile karşı karşıya bırakmak zarafet kurallarıyla bağdaşmaz" şeklinde konuştu.
Ekşi, toplantıda bundan sonraki çalışmalara meslek kuruluşlarından da iki temsilciyle katılmasını kararlaştırıldığını bildirdi. Ekşi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanı Kazan ve Sabah Medya Grubu Hukuk Danışmanı Mehmet İplikçioğlu'nun da Bakanlık'taki komisyon çalışmalarına katılacağını açıkladı.
Başbakan Erdoğan'dan 15 Mart'ta randevu isteyen, ancak 13 gün bu talebe cevap gelmeyince talebini geri çektiğini açıklayan Ekşi, Başbakan Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü aracılığıyla Cuma günü kendisini aradığını söyledi. Bu konunun görüşmede gündeme gelmediğini belirten Ekşi, "Sayın Başbakan görüşme arzusunu cuma akşam bana söyledi. Biz de geldik" demekle yetindi. Ekşi, Vuslat Doğan Sabancı'nın listeye son anda alınmasının soruna yol açtığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:
"12 Mart tarihindeki Basın Konseyi toplantısına hem Genel Yayın Yönetmenleri'ni hem de deneyimli gazetecileri çağırdık. Bunun yanı sıra Vuslat Doğan Sabancı ve Milli Gazete sahibini de toplantıya davet ettik. Başbakan Erdoğan'ın randevu talebi gelince de ulaşabildiğim arkadaşlara haber verdim. Sayın Vuslat Sabancı'yı da aradım. Kendisi olumlu yanıt verdi. Olay sadece bu çerçevede."