HABER

Başmüzakereciye "başbakan" yetkisi

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) ile 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren müzakerelere başlamaya hazırlanan Türkiye, 'başmüzakerecilik' konusuna kilitlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül arasında 'başmüzakereci'nin kim olacağı konusunda görüşmeler sürerken, Türkiye adına masaya oturacak kişinin 'Başbakan' yetkisiyle donatılması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtiliyor.

Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen AK Parti kurmayları, 'başmüzakerecilik' konusunda çalışmalara başladı. Müzakerelerde Türkiye adına masaya oturacak 'başmüzakereciye' Başbakan yetkilerinin verilmesini kararlaştıran Erdoğan, kurmaylarına bu yönde bir yasal düzenleme yapılması için talimat verdi. Çalışma tamamlanırsa, Türkiye adına müzakereleri yürütmekle görevlendirilecek kişi, tüm bakanların üzerinde oldukça geniş yetkilere sahip olacak. 'Başmüzakereci' sıfatıyla Türkiye adına müzakereleri yürütecek olan kişinin, 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren AB ile başlatılacak müzakere sürecinde enerjiden tarıma, eğitimden sağlığa kadar 31 başlık altında sorunları ele alacak olması, geniş yetkilerle donatılması gerektiğini de ortaya çıkardı. "Malların serbest dolaşımı, kişilerin serbest dolaşımı ve tarım" başta olmak üzere Türkiye 31 konuda, AB müktesebatını tamamlamaya çalışacak. Bu sürecin yoğunluğu hükümeti yeni bir düzenleme yapmaya itecek. Yeni yılda son şekli verilecek çalışmayla 'başmüzakereci' tüm bakanların üzerinde bir yetkiye sahip olacak ve bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlayacak.

AB ile sürdürülecek müzakerelerin birçok bakanlığın ilgi alanında olması ve işlerin koordineli bir şekilde hızla çözülmesi gerekliliği, Başbakan Erdoğan ve kurmaylarını geniş yetkilerle donatılmış bir 'başmüzakereci' arayışına yönlendirdi. 'Başmüzakereci'nin kim olacağı konusunda ise henüz kesin kararını vermeyen Başbakan Erdoğan'ın, bir Dışişleri bürokratının ya da bir büyükelçinin 'başmüzakereci' olarak atanmasına sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın yeni yılın ilk aylarında bu konudaki kesin kararını vermesi bekleniyor. Erdoğan'ın kabinede yapmayı düşündüğü revizyonda da bu konu etkili olacak. Kabinenin yeni yüzüne 'Avrupa Birliği' damgasını vuracak. Müzakere sürecinde 31 alanda AB müktesebatını tamamlamaya çalışacak olan Türkiye, Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin ardından şu başlıklar altındaki sorunları çözmeye çalışacak:

"Malların Serbest Dolaşımı, Kişilerin Serbest Dolaşımı, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı, Sermayenin Serbest Dolaşımı, Şirketler Hukuku, Rekabet, Tarım, Balıkçılık, Ulaştırma, Vergilendirme, Ekonomik ve Parasal Birlik, İstatistik, Sosyal Politika ve İstihdam, Enerji, Sanayi, KOBİ, Bilim ve Araştırma, Eğitim ve Öğretim, Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri, Kültür ve Görsel İşitsel Politika, Bölgesel Politika ve Yapısal Önlemlerin Koordinasyonu, Çevre, Tüketici Sağlığı ve Korunması, Adalet ve İçişleri, Gümrük Birliği, Dış İlişkiler, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Mali Kontrol, Mali ve Bütçesel Hükümler, Kurumlar, Diğer Konular."

En Çok Aranan Haberler