HABER

Bayram alışverişinde aldanmayın

Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yapacak kişileri, daha sonra pişman olmamaları ve üzücü bir durumla karşılaşmamaları için uyaran uzmanlar, "Piyasa araştırması yapmadan alışveriş yapmayın. Fişsiz veya faturasız alışverişten kaçının. Ürün etiketi üzerindeki bilgilere uygun hareket edin. Özellikle dayanıklı tüketim mallarında garanti belgesi ve kolay ulaşılabilecek servis hizmetlerini arayın. Satın aldığınız malı, kullanım kılavuzu iyice okunduktan sonra kullanın" nasihatinde bulunuyor.

Uzmanlara göre, bilinçli alışverişin yolu, ihtiyaçların sıraya konulması ve en çok ihtiyaç duyulan mal veya hizmetin önceden belirlenmesinden geçiyor. Bir mal veya hizmeti talep etmeden önce piyasa araştırması yapılması gereğine dikkat çeken uzmanlar, serbest piyasa ekonomisi düzeninde aynı malı, ayrı mekanlarda farklı fiyatlarla bulmanın mümkün olduğunu hatırlatarak, "Markaları karşılaştırınız. Broşür ve reklamların belirttikleriyle yetinmeyiniz. Eş, dost ve tanıdıkların da önerilerine kulak veriniz" diyor.

Uzmanlar, fişsiz veya faturasız alışverişin asla yapılmaması, etiketsiz ürünlerin alınmaması gerektiğini de ifade ederek, etiket üzerindeki bilgilerin dikkatle okunması gerektiğinin altını çiziyor. Uzmanlar, örneğin, etikette 'bulaşık makinesinde yıkanmaz' diye belirtilen ürünün uğrayacağı zarardan veya etiketinde 'kuru temizleme' yazan bir ürünün yıkanmasından dolayı yaşanacak nahoş durumlardan tüketicinin sorumlu olduğunu kaydediyor.

ÜRÜNÜN GARANTİLİ OLMASI ÖNEMLİ
Ürünün etiketindeki katkı maddelerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle dayanıklı tüketim mallarında garanti belgesi ve kolay ulaşılabilecek servis hizmetlerinin aranması gerektiğini bildiriyor. Uzmanlar, "Garanti belgesini yetkili firmaya imzalatmayı unutmayınız. Bu tip ürünlerde TSE veya TSEK damgalarını arayınız" diye uyarmayı da ihmal etmiyor.

Alışveriş sırasında malın üzerinde yazan fiyatın dışında nakliye ve servis ücreti adı altında, ek ödemeler yapılıp yapılmayacağının araştırılması gerektiğini belirten uzmanlar, satış sözleşmesinin, özellikle ince ve küçük yazıların, imzalamadan önce dikkatlice okunması gerektiğini ifade ediyor.

Özellikle gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde son kullanma tarihlerinin aranması gerektiğini ifade eden uzmanlar, dışarıdan ithal yoluyla gelen ve üzerinde Türkçe açıklaması bulunmayan ürünlerin risk taşıdığının unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Performansı sonradan ortaya çıkacak durumlarda, paranın tamamının ödenmemesini (pimapen, mobilya, tamir vb.) isteyen uzmanların diğer tavsiyeleri şöyle:

"Satıcının her önerdiğini kabul etmeyiniz ve kararı satıcıya bırakmayınız. Satıcılara gereksiz hayat bilgileri (meslek, eğitim, ekonomik durum) vermeyiniz."

Uzmanlar, alışverişten sonra ise, alınan malın, kullanım kılavuzu iyice okunduktan sonra kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Hele dayanıklı tüketim mallarında, mümkünse ambalajı serviste açıp kullanım şeklini öğreniniz. Alınan mal veya hizmet bozuk, eksik veya kusurlu ise hakkınızı önce nezaketle arayınız. Sonuç değişmiyorsa, tüketici haklarıyla ilgili kurum ve kuruluşlara başvurunuz" önerisinde bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler