HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebekler 'Sağır' olmayacak

Her bin bebekten yaklaşık 10'unun işitme kaybı ile doğması Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Bebekler 'Sağır' olmayacak

2003 yılının altı ayında toplam 12 bin 665 bebeğe işitme kaybı testi yapan bakanlık, bu yıl uygulamanın kapsamını genişletmeyi planlıyor. Sağlık Bakanlığı bu amaçla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde doğan her yenidoğan, taburcu olmadan işitme taramalarını uygulayabilmek ve bu taramalarda işitme engeli olduğu tespit edilen bebeklere gerekli müdahale ve rehabilitasyon çalışmalarının sürdürmeyi hedefliyor. Bakanlık, işitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilebilmesi amacıyla işitme taramalarının yapılması, kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak üzere; Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Öte yandan Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümünün işbirliği ile 2000 yılında Ankara Zübeyde Hanım Doğumevi'nde pilot çalışma olarak başlatılan program başarılı oldu ve 2003 yılında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Doğum Hastanesi'nde de uygulamaya geçildi. Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Doğum Hastanesi'nde bu uygulama halen devam ediyor. Hastanede 2003 yılı Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplam 12 bin 665 bebeğe işitme taraması uygulaması yapıldı ve 44 bebek işitme engeli şüphesi ile Hacettepe Üniversitesi Odyoloji Bilim Dalı Başkanlığı'na sevk edildi.

YENİDOĞAN İŞİTME TARAMALARININ YAPILDIĞI HASTANELER

- Ankara Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi
- Çorum Doğum ve Çocuk Bakımevi
- İstanbul Zeynep Kamil Kadın Ve Çocuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- İstanbul Süleymaniye Doğum Ve Kadın Hastalıları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Eskişehir Doğum Ve Çocuk Bakımevi
- Diyarbakır Doğum Ve Çocuk Bakımevi
- Mardin Devlet Hastanesi
- Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi
- İzmir Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları Ve Doğum Hastanesi
- Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. Ve Arş.Hastanesi
- Aydın Doğum Ve Çocuk Bakımevi
- Denizli Devlet Hastanesi
- Manisa Dogumevi Devlet Hastanesi
- Samsun Doğum Ve Çocuk Bakımevi
- Şanlıurfa Doğum ve Çocuk Bakımevi
- Şanlıurfa Viranşehir Devlet Hastanesi
- Van Kadın Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
- Erciş Devlet Hastanesi
- Yozgat Doğum Ve Çocuk Bakımevi
- Yozgat Sorgun Devlet Hastanesi
- Erzurum Numune Hastanesi
- Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi
- Zonguldak Devlet Hastanesi
- Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesi

BEBEKLERDE İŞİTME SORUNU VE NEDENLERİ

Türkiye'de yenidoğan her bin bebeğin 3'te 1'i ileri derecede kalıcı işitme kaybı ile doğuyor. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kazalar, kulak enfeksiyonları ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran yüzde 0.6'ya kadar çıkıyor. Buna göre Türkiye'de yıllık bin 800 kadar yenidoğanın Kohlear İmplanttan (biyonik kulak)fayda görecek işitme kaybı ile doğduğu, ancak bunların erken ve zamanında tespiti konusunda sorunlar yaşandığı tespit edildi. Bebekler hayatının ilk iki yılında beden ve zihin yönünden hızlı bir gelişim dönemi yaşarlar. İnsanlarda, kullanacakları dilin temeli o dile özgü seslerin işitilmesi ve konuşmaların dinlenilmesiyle oluşur. Konuşma ve dil gelişimi doğumdan itibaren 4 yaşına kadar devam ediyor. Erken teşhis konup ve erken rehabilite edilen bebeklerin dil gelişimine paralel olarak zihinseli sosyal ve ruhsal gelişimleri de olumlu yönde etkilenir. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli teşhisi konulan ve işitme cihazı uygulanıp özel eğitime alınan bebeklerin konuşma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyede gelişebilir. İşitme engeli ile doğan ve bu engeli fark edilmeyen bebeğin dil gelişimi durur ve bununla birlikte zihinsel, sosyal, ruhsal gelişimi yavaşlar. Günümüzde ileri derecedeki işitme kayıplarında bile gelişmiş işitme cihazları ve Kohlear İmplant sayesinde işitmeyi sağlamak mümkündür. Ülkemizde doğuştan işitme kayıpları çoğunlukla 3 yaş civarında teşhis ediliyor. İşitme engeli ve erken teşhis yöntemleri hakkındaki bilgi yetersizliği ve erken teşhis sağlayan teknolojilerin yaygın olmaması teşhis yaşını geciktiriyor. Bebeklerin işitme kayıplarını teşhis etmek gelişen teknolojiye paralel olarak kolaylaştı. Bu değerlendirmeler için, bebeklerin büyümelerini beklemek ve geriye dönüşü olmayan özürleri kabullenmek gerekmiyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı doğumevleri ve bir çok devlet hastanelerinde, bebeğin doğduğu ilk günlerde uygulanabilen; basit, ucuz ve uygulaması kolay testler ile yenidoğan döneminde işitme engelini teşhis etmek mümkün hale getirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler