HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilgisayar göz kurutuyor

Yüzün en dikkat çekici organlarından biri olan gözlerimiz, zaman zaman değişik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlardan en sık rastlanılanı ise göz kuruluğu. Bu önemli sağlık sorunu, günümüzde özellikle uzun süre bilgisayar karşısında iş yapan ve klimalı ortamlarda çalışan kişilerde meydana geliyor. Göz kuruluğu, 'gözlerde kızarma, kanlanma ya da yaşarma' belirtileri ile ortaya çıkıyor.

Bilgisayar göz kurutuyor

Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Yeşim Tasalı, yeterince göz yaşı salgılanamaması durumu olan göz kuruluğunu önlemenin ve hafifletmenin mümkün olduğunu bildiriyor. Yüksek yerler, güneşli, kuru, rüzgarlı havalar, ısıtıcı ve klimaların, gözyaşının buharlaşmasını arttırdığını ve göz yüzeyini kuruttuğunu belirten Opr. Dr. Tasalı, "Dekonjestanlar, antihistaminler, diüretikler, kalp ve ülser ilaçları, antidepresanlar göz kuruluğuna sebep olabilirler" dedi.

GÖZ KIRPMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Opr. Dr. Yeşim Tasalı, gözyaşının göz yüzeyine yayılarak kayganlığının sağlanmasının göz kırpma ile sağlandığını ifade ederek, "Göz kırpmanın azaldığı bilgisayar kullanımı, televizyon izleme, kitap okuma gibi aktivitelerde kuruluk şikayetleri artar" diye konuştu.

Gözyaşı kuruluğu olan hastalarda, gözlerde sürekli yanma ve göz içine kum dolmuş hissi yaşandığını vurgulayan Opr. Dr. Tasalı, "Gözler batar, kaşınır, şişer, kızarır, daha kolay enfekte olur ve hastalığın ileri aşamalarında korneadaki hasara bağlı olarak hasta gözünü kaybedebilir" uyarısında bulundu.

GÖZ KURULUĞUNU BELİRTİLERİ

Opr. Dr. Yeşim Tasalı, göz kuruluğunun belirtileri arasında, 'Batma, göz içinde yabancı cisim hissi, çapaklanma, akıntı, kapakların birbirine yapışması, kızarıklık, kaşınma, yanma, devamlı veya aralıklı gözyaşı akıntısı, ışığa hassasiyet, gözlerde ağrı veya hassasiyet, göz kapağı iltihabı, gözlerde yorgunluk hissinin' sayılabileceğini kaydetti. Kuru göz ile birlikte herhangi bir sistemik hastalık veya göz hastalığı bulunmasının şart olmadığını belirten Opr. Dr. Tasalı, "Bunun yanında, gözyaşı salınımı yapan gözyaşı bezinde doğuştan yetersizlik, gözyaşı bezinin iltihabı, bir çok romatizmal hastalığın gözyaşı bezinin çalışmasını olumsuz olarak etkilemesi, (romatoid artrit, psöriyatik artrit, sarkoidoz gibi) kirpik diplerinde bulunan meibomius bezlerinin iltihabı gibi durumlara bağlı olarak da kuru göz hastalığı ortaya çıkabilir" dedi.

Opr. Dr. Yeşim Tasalı, göz kuruluğu tedavisinde damla ve jel preparatları kullanıldığını ifade ederek, özellikle şiddetli kuruluk durumlarında, gözyaşını boşaltan kanalların tıkanmasının çeşitli yöntemlerle olabileceğini (tıkaç kullanılması, cerrahi yöntemler, koterizasyon)" bildirdi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler