HABER

Bilim adamları, Somuncu Baba’yı anlattı

Farklı ülkelerden Bursa’ya gelen bilim adamları, büyük mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin (Somuncu Baba) fikir ve eserlerinin günümüze yansımalarını anlattı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, vefatından sonra Somuncu Baba’nın tesirlerinin oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığını söyledi.

Sempozyum, Hulusi Efendi Vakfı tarafından Merinos Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Bir süre Bursa’da yaşayan Somuncu Baba ile asırlarca Osmanlı coğrafyasına etkiler bırakan öğrencilerinin yaşamlarından kesitlerin sunulduğu sempozyumda, Darendeli mutasavvıf ve Divan Şairi Osman Hulusi Efendi’nin hayatı anlatıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Yeşil Camii İmam Hatibi Ayhan Polat Kur’an-ı Kerim okudu.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı, Somuncu Baba’yı Bursa’da anmaktan dolayı önemli bir vefayı yerine getirdiklerini vurguladı. Uzun süre Bursa’da yaşayan Somuncu Baba’nın hoşgörü içerisinde altı yüzyıldır bütün insanlık alemine gül rayihaları dağıtan bir cennet çiçeği olduğunu ifade eden Yağcı, Hulusi Efendi’nin de bu asırdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coştuğunu kaydetti.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise aydın kişilikleriyle Anadolu insanını birlik ve beraberliğe çağıran, maneviyat önderlerine şükran duyduklarını belirtti. AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'da, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin insanlığı aydınlatan ideallerinin böylesi toplantılarla geniş halkalara yayıldığını büyük bir memnuniyetle gördüklerini dile getirdi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, vefatından sonra Somuncu Baba’nın tesirleri oldukça geniş bir coğrafyaya yayıldığını ifade etti. Akkuş, şöyle konuştu: “Kendinden sonra gelen müritleri başta Hacı Bayram-ı Velî olmak üzere ondan aldıkları feyizle birçok gönüllerde taht kurmuşlardır. Hacı Bayram’ın Sultan Murad’la Edirne’deki karşılaşması ve Cami-i Atik’teki sohbetleriyle Somuncu Baba’nın feyzi kendisinden kısa zaman sonra Edirne’ye ulaşmış bulunuyordu.”
“İSTANBUL’UN MANEVİ FATİHİ”

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'de Somuncu Baba lakabıyla da bilinen Şeyh Hamîd-i Veli’nin talebelerinden Hacı Bayram-ı Veli’nin tasavvuf terbiyesi altında yetiştiğini ve özellikle Fatih Sultan Mehmed’in en meşhur hocası olduğunu belirtti. Şimşirgil, “Onu İstanbul’u fethedecek ve büyük müjdeye nail olacak evsafta eğitmiştir. Akşemseddin Hazretlerinin şehzadenin eğitiminde oynadığı rol; Fatih’i İstanbul fethine yönlendirmesi, fetih esnasında gösterdiği kararlılık ve padişahı devamlı olarak desteklemesi, fetihten sonra ise İstanbul’un bir Türk-İslâm şehri olmasında gösterdiği yoğun gayret dikkat çekmektedir.” diye konuştu.

Mısır Ayn Şems Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Sami Elady ise Hulusi Efendi Vakfı’nın, ürettiği hizmetlerle Türkiye çapında ışıldayan bir fener gibi etrafını aydınlattığını kaydetti. Mısır Ayn Şems Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Abdullah Negm de Osman Hulusi Efendi’nin, düşünsel ve reformcu bir proje ortaya atarak öne çıkan en bariz Türk ıslahatçılardan biri olduğu görüşünü savundu.

Program sonunda Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından, bilim adamları ile sanatçılara plaket verildi.

(CHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler