HABER

Bin proje 1 trilyon dolar

Başbakan Erdoğan’ın "Çılgın" projesi ile toplam bin proje, iş makinaları pazarını 1 trilyon dolara çıkaracak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “çılgın” projenin yanı sıra, GAP, DAP, KOP ile 2023 yılına kadar yapımı planlanan toplam bin projeyle Türkiye iş makinaları pazarının 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Sektörü değerlendiren Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Divriş, başta Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Rusya, Güney Amerika ve Orta Afrika dahil toplam 127 ülkeye sektörün, ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Türk iş makinacılarının iç piyasada 45 kalem ürün sattığını, bu yıl sektörün yüzde 35 büyümesini bekledikleri belirten Divriş, “Geçen yılki satış rakamlarımız 7 bin 700 adette gerçekleşti. Bu yılı ise 10 bin 500 adetlik bir satış rakamı ile kapatacağımızı düşünüyoruz. 2014 yılında ise bu rakam 19 bin adetleri zorlayacak” dedi.

-“12 YILDA BİN PROJEYLE 1 TRİLYON DOLARLIK PAZAR OLACAK”-

Türkiye’deki iç piyasanın iş makineleri sektörü için önümüzdeki 12 yıl boyunca önemli bir pazar haline geleceğine işaret eden Divriş, sektörün 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan bin projeye odaklandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“12 yılda sadece ulaştırma sektörüne 368 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bunun yanı sıra aynı süre içerisinde 130 milyar dolarlık enerji yatırımı, Sayın Başbakanımızın açıkladığı Çılgın Projeler, 20 bin kilometre duble yol, 5 bin kilometre uzunluğunda 12 yeni otoban, dünyanın en büyük 10 yeni limanı, köprü inşaatları, 35 ilde doğalgaz hatları, 14 bin kilometre tren yolu, 5 ayrı bölgede hızlı tren projeleri, 5 büyük suyolları,100 adet baraj, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) projeleri, 500 bin adet yeni konut inşaatı, 50 şehirde büyük alt ve üst yapı inşaatları, kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul, Çanakkale ve İzmir’de boğaz köprüleri, 2 tüp geçit ve adet yeni havaalanı projeleri sadece önemli yatırımların belli başlıları. İşte tüm bunları topladığınızda toplam bin proje ile iş makinaları sektörünü 1 trilyon dolarlık Türkiye pazarı bekliyor.”

-“İHRAÇ PAZARLARINI 160’A ÇIKARTACAĞIZ”-

Türk iş makinaları sektörünün Avrupa’da 5’inci sırada yer aldığını, 5 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Divriş, “2010 yılında ithalat rakamımız 2.4 milyar dolardı. İhracatımız ise geçen yıl 900 milyon dolarda gerçekleşirken, bu yıl 1.2 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Sektörümüz hızlı bir büyüme sergiliyor” dedi. Sektörde hızlı gelişen ihracatın 2014 yılında 3 milyar dolara, 2023 yılında ise 10 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini açıklayan Divriş, ihracat yapılan ülke sayısını 127’den 160’a çıkartacaklarını bildirdi.

-“SEKTÖRDE İSTİHDAMIN 2014’DE 20 BİNE ULAŞACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”-

İş makinaları sektöründe 600 civarı firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Cüneyt Divriş, bu firmalardan 100’ünün büyük imalatçı, 220’sinin ise yan sanayi üretimi gerçekleştiren firmalardan oluştuğuna işaret etti. Divriş, ayrıca sektörde 7 bin 350’si imalatta olmak üzere toplam 13 bin 500 kişinin istihdam edildiğine bildirdi. 2014 yılında istihdamın 20 bin kişiye ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Cüneyt Divriş, kalifiye elaman ve eğitimin çok büyük ihtiyaç haline geldiğini vurguladı. Türkiye pazarının genel iş makinalarında yüzde 70’inin ithalatçı ve distribütör firmalardan, yüzde 30’unun ise yerli imalat gerçekleştiren firmalardan oluştuğunu söyleyen Cüneyt Divriş, “Önceki yıllarda yaklaşık yüzde 14 olan yerli imalat oranı yüzde 30’lara çıktığını tahmin ediyoruz. Beko-Loderlerde (kazıcı yükleyiciler) ise yerli imalat oranı yüzde 48 seviyesinde” dedi.

-“ABD’Lİ KION, FRANSA’DAN MECALAC GRUBU YATIRIM DÜŞÜNÜYOR”

Ekonomi Bakanlığı’nın yeni projeleri, Devlet teşvikleri ve yatırım imkanları sayesinde sektörün, Avrupa’nın birçok ülkesine göre daha etkin olduğunu kaydeden Divriş, “Yan sanayimiz de çok iyi durumda. Dünyanın en hızlı büyüyen pazarına sahibiz. Bu yıl da Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı konumundayız. Bu da tabi yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Örneğin Almanya merkezli ABD menşeli Kion Grubu Türkiye’de yatırım düşünüyor. Bu gurubun sadece Avrupa’da 3.5 milyar Euro’luk cirosu var.1 milyar Euro’luk satın alma gerçekleştiriyor. Firma yedek parça, yan sanayi alımlarını Türkiye’den yapmak İstediğini belirtti. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve OAİB ile ortak çalışma yürütülüyor. Ayrıca Fransa’dan Mecalac Grubu yatırım için hazırlık içerisinde. Çinli firmalar da yatırıma sıcak bakıyorlar, yakında Dünyanın en büyük firmaları Türkiye’ye yatırım yapmak için sıraya girecek” açıklamasında bulundu.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler