HABER

Birmanya'da meclis 23 yıl aradan sonra toplandı

Cunta yönetimi altındaki Birmanya'da geçen yıl yapılan ve demokrasi yanlısı Aung San Suu Kyi'nin partisince boykot edilen seçim sonucu oluşan parlamento ilk oturumunu düzenledi.

Birmanya'da Kasım ayında yapılan seçimler ardından, 20 yılı aşkın süredir oluşan ilk parlamento çalışmalarına başladı.

Muhalefet lideri Aung San Su Kyi'nin boykot ettiği seçim, batı hükümetleri tarafından sert dille eleştirilmişti.

İki kanatlı parlamento ile bölgesel ve eyalet meclislerinin çalışmalarına başlaması, kağıt üzerinde hazırlanan yeni anayasanın yürürlüğe girmesi ve çok partili düzene geçilmesi ile ordunun neredeyse yarım yüzyıldır süren mutlak iktidarının son bulması demek.

Ancak gözlemciler ülkede bundan sonraki süreçte de söz hakkının büyük ölçüde ordunun elinde olacağına dikkat çekiyor.

Parlamentodaki sandalyelerin büyük bölümü şimdiki askeri idarenin desteklediği Birlik Dayanışması ve Kalkınma Partisi'nin elinde.

Parti Kasım'daki seçimlerde oyların yüzde 77'sini kazanmıştı.

Parlamentodaki üyeliklerin dörtte biri de silahlı kuvvetler mensuplarına ayrılmış durumda.

Özgürlük ve sınırları Ülkenin iç kesimlerinde 2005'te inşa edilen yeni başkenti Naypyitav'daki ilk oturum için sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Açılış oturumuna yabancı diplomatlar ya da basın mensupları davet edilmedi.

Milletvekillerinin meclise fotoğraf makinesi, kamera, cep telefonu, bilgisayar ve diğer elektronik cihazları sokmasına izin verilmiyor.

Meclis içinde 'ulusal güvenlik ve birliği tehlikeye sokmadığı sürece' ifade özgürlüğü olacak. Ancak meclis içinde protesto düzenlemek iki yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek.

İlk oturumda 440 sandalyeli alt kanat ve 220 sandalyeli üst kanat için meclis başkanlarının seçilmesi bekleniyor.

Daha sonra da cumhurbaşkanı ve yardımcıları için aday göstermek üzere bir seçiciler kurulu oluşturulacak.

Ordu ve yandaşları milletvekilliklerinin yüzde 80'inden fazlasını elinde tutsa da, mecliste az sayıda muhalif milletvekili de var.

Suu Kyi'nin partisinden kopanlarca oluşturulan Ulusal Demokratik Güç milletvekillerinden Thein Nyunt ise, "Meclisin toplanması ile Birmanya'nın demokratik değişimi yönünde bir adım attık" dedi.

Birmanya'da ordu 1962'de düzenlenen darbeden bu yana yönetim üzerinde hakimiyetini sürdürdü, daha sonra oluşturulan tek partili bir meclis ise 1988'de demokrasi yanlısı bir isyanın bastırılması ardından feshedildi.

1990'da düzenlenen son serbest seçimi Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği, açık farkla kazandı. Ancak seçim zaferi ordu tarafından kabul edilmedi.

Nobel ödüllü Suu Kyi ve partisi geçen yıl Kasım'daki seçimleri de boykot etmişti. Parti ise daha sonra, yeni seçim yasalarına uymadığı gerekçesiyle feshedildi.

En Çok Aranan Haberler