BM İnsan Hakları Komisyonu, Mavi Marmara baskınıyla ilgili hazırladığı raporda İsrail'i ''uluslararası hukuka aykırı davranmakla'' suçladı.
Komisyon uzmanları, İsrail'in insani krizin yaşandığı bir dönemde Filistin'e abluka uygulamanın ''yasadışı'' olduğunu altını çizdi. Rapor, İsrail komandolarının yardım gemisine düzenlenen baskında ''orantısız'' güç kullandıklarını tespit ederken, askeri operasyonu ''kabul edilemez gaddarlık'' olarak değerlendirdi.
Komisyon için hazırlanan raporda ayrıca olayla ilgili incelemeler sonunda İsrail'e karşı ''kasti cinayet'' soruşturması yürütmeye yetecek kanıt bulunduğunun da altı çizildi.
İsrail ise, dokuz Türk vatandaşının öldürüldüğü operasyonda askerlerinin meşru müdafaada bulunduklarını savunuyor.
31 Mayıs sabahı düzenlenen saldırıda Mavi Marmara'da bulunan yolcular önce tutuklanarak İsrail'e götürülmüş, daha sonra da sınırdışı edilerek Türkiye'ye gönderilmişlerdi.
Uluslararası hukukçulardan oluşan bir heyet tarafından hazırlanan raporda, ''Cenevre Konvansiyonu'na aykırı şu eylemleri soruşturmaya yetecek kanıtlar mevcuttur: Kasti adam öldürme, işkence ya da insanlık dışı muamele, kasti acı çektirme ve yaralama.'',
Cenevre Konvansiyonu, savaş zamanlarında sivillerin korunmasını amaçlayan uluslalarası bir anlaşma.
Raporun yayımlanmasından kısa bir süre önce bir açıklama yapan İsrail, komisyonu taraflı, siyasi ve aşırı olarak niteledi.
Ancak BBC'nin Cenevre'deki muhabiri İmogen Foulkes, biri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski yargıcı, diğeri BM savaş suçları savcısı, üçüncüsü de ünlü bir insan hakları uzmanından oluşan üç uluslararası hukukçunun hazırladığı raporu dikkate almamanın zor olduğunu kaydediyor.
Komisyon üyeleri, İngiltere, Ürdün, İsviçre ve Türkiye'de çok 100'den fazla tanıkla görüşmeler yaptı. Görüşme yapılan ülkeler arasında İsrail bulunmuyor.
Aynı saldırıyla ilgili olarak BM'nin oluşturduğu komisyon da çalışmalarını sürdürüyor.