Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri daha kapsamlı bir uluslararası ateşkes gözlem planı yaparken muhalifler Suriye ordusunun Humus'un geçen Perşembe gününden bu yana ateş altında olduğunu söylüyorlar.
Suriyeli muhalif bir grup bugün 7'si Humus'da olmak üzere 15 kişinin öldüğünü bildirdi.
Farklı muhalif grupları biraraya getiren koordinasyon komitesi dün de İdlib'de 40, Humus'da 22 ve Deraa'da 6 kişinin öldüğünü söylemişti.
Buna karşılık devlet haber ajansı Sana İdlib'in Mastuma kasabasındaki bir bombalı saldırıda en az 6 askerin Halep yakınlarındaki bir başka patlamada da 4 askerin öldürüldüğünü bildirdi.
Ancak, gazetecilerin bölgeye girişindeki güçlükler yüzünden iki taraftan gelen bu tür haberler ve verilen sayılar bağımsız kaynaklardan doğrulanamıyor.
Bugünün ilerleyen saatlerinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Güvenlik Konseyi'nden 30 kişilik gözlem ekibinin sayısının 250'ye çıkarılması konusunda onay isteyecek.
Plan gözlemcilerin Avrupa Birliği tarafından sağlanacak uçak ve helikopterlerle desteklenmesini de içeriyor.
Dün Lüksemburg'da konuşan Ban Suriye'de geçen hafta yer yer çatışmalar yaşandığını kabul etti ama "Şiddetin genel olarak durması konusunda genel bir uyum sağlandığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Ban 250 kişinin bir gözlem misyonunun ülkenin büyüklüğü ve durumun ciddiyeti gözönüne alındığında yeterli olamayabileceğine de dikket çekti.
Altı kişiden oluşan öncü gözlemci grubu Pazar günü Suriye'ye ulaştı ama grubun lideri BM ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan tarafından hazırlanan barış planının uygulanmasını izlemenin zor olacağını söyledi.
Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki büyükelçisi Susan Rice ise durumun iyiye gitmediğini söylüyor.
Rice "Şiddet devam ediyor, bombardımanda özellikle Humus'da artış olduğu izlenimi var. Gözlemcilerin konuşlandırılması için gerekli ve arzu edilir koşullar henüz oluşmuş değil" diye konuştu.
Buna karşılık Amerikan büyükelçisi yine de Annan planını "duruma barışçı diplomatik bir çözüm için en iyi ve en son şans" diye tanımladı.
Gözlemciler Salı günü bundan 13 ay önce Esad rejimine karşı protesto eylemlerinin başladığı güneydeki Deraa'yı ziyaret ettiler.
Muhalifler BM gözlemcilerinin biran önce Humus'a gitmesi için çağrı yapıyor aksi halde kentte görecek bir şey de kalmayacağını söylüyorlar.
Muhalif gruplar bugün Suriye ordusunun Humus'da henüz kontrol edemediği Cürat el Şayat, Karabis, Bayada ve Halidiye mahallelerini ateşe tuttuğunu söylüyorlar.
Suriye ordusunun Kofi Annan'ın 6 maddeli barış planı gereğince geçen hafta yerleşim yerlerinden tanklarını ve ağır silahlarını çekmesi gerekiyordu.
Barış planı ateşkese ek olarak Suriye halkının arzu ve özlemlerine cevap verecek bir siyasi süreç başlatılmasını, gözaltındakilerin salıverilmesini, yardıma izin verilmesini, gazetecilere seyahat özgürlüğü sağlanmasını ve protesto hakkının güvence altına alınmasını da içeriyor.
BM 2011 yılının Mart ayında başlayan gösterilerden bu yana çıkan olaylarda şimdiye kadar yaklaşık 9 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Hükümet ise ölü sayısını 2,493'ü sivil ve 1,345'i güvenlik personeli olmak üzere 3,838 olarak veriyor.