Suriye'deki Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin başkanı, barışçıl bir geçiş sağlama konusunda tarafların "yeterince istekli olmadığını" bildirdi.
Tümgeneral Robert Mood, son 10 günde tırmanan şiddetin her iki tarafta can kaybına neden olup, silahsız gözlemcileri de risk altına soktuğunu söyledi.
Mood, tarafların "askeri mevzilerini uzağa taşınmaları için çaba harcadıklarını" belirtti.
Eylemciler, ordu birliklerinin muhaliflerin konuşlandığı bölgeleri topçu ateşine tuttuğunu bildiriyor.
Ülkenin doğusunda Dar el Zur, kuzeyde Halep ve başkent Şam'da sivillerin öldüğüne dair haberler geliyor.
Bugün Şam'da yapılan basın toplantısında Tümgeneral Mood, Suriye'de 29 Nisan'da BM gözlemcilerinin göreve başlamasından sonra Suriye hükümetinin ve isyancıların "kasıtlı olarak" şiddeti tırmandırdığını belirtti.
Bu durumdan Suriye halkının ve sivillerin zarar gördüğünü ifade eden Mood, gözlemcilerin "Suriye halkının acılarının öğrenilmesi ve çare bulunması için görevlendirilen tarafsız bir ses" olduğunu, ancak tırmanan şiddetin çabalarını sınırlandırdığını vurguladı.
Mood, BM gözlemcilerinin durumlarının, görevlerinin bitiş tarihi olarak belirlenen Temmuz'da yeniden gözden geçirileceğini belirterek miktar ve gereçler bakımından güçlendirilmesi gerektiğini ima etti.
BBC Beyrut muhabiri Jim Muir, Annan barış planının hayata geçirilmesini sağlayacak zorlayıcı tedbirler uygulama ümitlerinin, bu ay sonunda Cenevre'de yapılması önerilen uluslararası konferansa endekslendiğini söylüyor.
Muir, Rusya'nın sadece Suriye'nin siyasi geleceğini değil, akan kanın durdurulması meselesini de gündemine alacak bir konferansa katılabileceğini açıkladığını bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İran'ın da konferansa katılmasını istiyor, fakat birçok Batılı ülke buna karşı çıkıyor.
Lavrov ayrıca Esad'ın görevden ayrılmasını içeren bir siyasi geçiş planının tartışıldığına dair söylentilerinin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye ordusuna yeni saldırı helikopterleri sattıkları iddialarını da yalanlayarak, sadece "yıllar önce" elden geçirilmiş eski model uçakları sattıklarını ve ticaretin "savunma silahları" ile sınırlı olduğunu vurguladı.
Muhalif gruplar ve insan hakları savunucuları hükümet kuvvetlerinin hafta başından bu yana isyancıların denetiminde olan bölgeleri ele geçirmek için saldırılara devam ettiğini bildirdi.
Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Perşembe günü 48'i sivil, en az 84 kişinin çatışma ve bombalamalarda öldüğünü açıkladı.
İnsan hakları savunucuları en az dört farklı bölgede ordunun kimyasal silahlar kullandığına dair işaretler olduğunu da iddia ediyor.
Suriyeli yetkililerin "teröristlerden temizlendiğini" ifade ettikleri Haffa'yı da ziyaret eden BM gözlemcileri, bölgenin yıkıntı halinde ve büyük ölçüde terkedilmiş olduğunu bildirdi.
Gözlemcilerle birlikte bölgeyi gezen gazeteciler, korkulduğu gibi bir katliam izine rastlanmadığını belirtti.
BM, protestoların başladığı Mart 2011'den bu yana Suriye'de en az 10 bin kişinin öldüğünü açıklarken, Suriye hükümeti de Nisan'da yayınladığı bir raporda 6.143 kişinin "terörist gruplar" tarafından öldürüldüğünü bildirmişti.