HABER

BM'den Suriye'ye kınama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye hükümetinin ülkedeki gösterileri bastırmada kullandığı şiddeti ve gerçekleşen hak ihlallerini kınadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye hükümetinin ülkedeki gösterileri bastırmada kullandığı şiddeti kınadı.

Konsey tarafından yayımlanan bildiride "yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınandı.

Bildiri, bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir kınamanın Libya operasyonuna benzer bir müdahaleyle sonuçlanacağı kaygılarına rağmen kabul edildi.

Bildirinin kabul edilmesi aynı zamanda ülkedeki protestoların merkezi olan Hama kentine Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırıları ve çok sayıda kişinin öldüğü haberlerini takip ediyor.

Hama'da gerçekleştirilen operasyonlarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kent sakinleri, tankların şehir merkezine ilerlediğini ifade ediyor.

Hesap verebilirlik

Suriye'de gittikçe kötüleşen duruma ilişkin kaygıların ifade edildiği bildiri şu sözlerle devam ediyor: "Güvenlik Konseyi tüm şiddetin hemen sona ermesi çağrısını yapıyor ve tüm tarafları itidal göstermeye, devlet kurumlarına saldırılar da dahil olmak üzere misillemelerden kaçınmaya davet ediyor."

Şiddetin sorumlularının hesap verebilir olması gerektiği de ifade edildi.

BBC'nin Birleşmiş Milletler muhabiri Barbara Plett, bildirinin Avrupalı hükümetlerin tercih ettiğinden daha hafif bir dil kullandığını ancak bazı üyelerin yoğun muhalefeti düşünüldüğünde beklentilerin üstünde olduğunu aktarıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin Avruplaı üyeleri Suriye hükümetini kınayan ve hak ihlalleriyle ilgili soruşturma çağrısı yapan bir karardan yanaydı.

Kabul edilen belge ise çözümün Suriye liderliğinde gerçekleşecek bir siyasi süreç olduğunu söylüyor ve böylece dış müdahaleyi seçenek dışı bırakıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bildirinin "uluslararası toplumun Cumhurbaşkanı Esad'a açık mesajı"nı temsil ettiğini söyledi.

Ban, "Dünya Suriye'de kötüleşen durumu son derece kaygıyla izledi. Ancak son günlerde yaşananlar özellikle şok ediciydi" dedi.

Suriye'de hükümet karşıtı gösteriler Mart ayında başladı ve hızla ülkenin çeşitli kentlerine yayıldı.

Esad siyasi reform sözü verdi, ancak şiddetin dış güçlerce desteklenen "silahlı suç çeteleri" tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Suriye'ye erişim uluslararası gazeteciler için son derece kısıtlı ve görgü tanıkları ile muhalif eylemcilerin aktardıklarının başka kaynaklardan doğrulanması çoğunlukla mümkün olamıyor.

En Çok Aranan Haberler