HABER

BP petrol kuyusuna yeni kapak takıyor

Meksika Körfezi'nde BP kuyusundan petrol sızıntısını tamamen durdurmak için planlanan operasyon başladı. Riskli operasyon ilk anda daha fazla petrol sızıntısı yaratacak.

BP petrol kuyusuna yeni kapak takıyor

Meksika Körfezi'nde BP'nin kuyusundan petrol sızıntısını tamamen durdurmak için planlanan operasyon başladı.

Çalışma kapsamında sualtı robotlarının kuyuya geçen ay yerleştirilen ama petrol sızdırmaya devam eden kapağı başarıyla kesip çıkardıkları bildirildi.

Bu ilk aşamada kuyudaki petrolün kuyudan herhangi bir engelle karşılaşmadan sızması anlamına geliyor. BP, bu miktarın günde 50 bin varili bulacağını söylüyor.

Ancak BP yetkililerinin hedefi dört ila yedi gün sürecek bir çalışma sonunda kuyuyu tamamen tıkayacak kapağı yerleştirebilmek.

BP'nin operasyonu iki yan unsuru da içeriyor. Bunlardan biri, daha fazla petrolü sızmadan kontrol altına alacak bir tankerin faaliyetlerini sürdürmesi diğeri de daimi bir çözüm sağlaması umulan ve petrol kaynağından gelen basıncı hafifletecek iki kuyunun daha açılması.

BP yetkilileri, bu kuyuların bir ay içinde faaliyete geçmesini umduklarını söylüyor.

Ancak yetkililer, bu operasyonların yüzde 100 başarıyla sonuçlanacağının garantisinin de olmadığını kaydediyor.

Deepwater Horizon adlı petrol platformunda nisan ayında meydana gelen patlamada 11 kişi hayatını kaybetmiş, patlama nedeniyle oluşan çatlaktan sızan petrol Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama tarafından ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak nitelenmişti.

Geçen hafta BP Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısı felaketinin şirkete şu ana kadarki maliyetinin üç milyar doları aştığını duyurmuştu.

Şirketten yapılan açıklamada faturanın 3 milyar 120 milyon doları bulduğu belirtildi.

Bu rakama, sızıntıyı kontrol altına alma ve temizlik faaliyetleriyle, sızıntıyı denetim altına almak için kazılan kuyular için yapılan masrafın dahil olduğu kaydedidi.

Ayrıca, sızıntıdan etkilenenlere şu ana dek yapılan 147 milyon dolarlık tazminat ödemesinin de bu rakama dahil olduğu kaydedildi.

Ancak BP, sızıntının toplam maliyetinin çok daha yüksek olacağı uyarısını da tekrarladı.

Geçen hafta yapılana açıklamada, maliyetin 2 milyar 650 milyon dolar olduğu duyurulmuştu.

Şirket, sızıntıyı kontrol altına alma ve temizleme faaliyetlerinde şu an 44 bin 500 kişinin çalıştığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler