HABER

Bu tür alerjisi olanlara uyarı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel, polen ve arı alerjisi olan hastalar için sıkıntılı mevsimler olan bahar ve yaz ayları için önerilerde bulundu.

Bu tür alerjisi olanlara uyarı

İZMİR Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Alerji İmmünoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel, polen ve arı alerjisi olan hastalar için sıkıntılı mevsimler olan bahar ve yaz ayları için önerilerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel, Türkiye'de alerji hastalıklarının görülme sıklığının arttığını belirtti. Sosyo ekonomik düzeyin ve sanayileşmenin arttığı bölgelerde bu oranın daha da yükseldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ünsel, "Alerjik hastalıkların belirtileri neden olan etkene (alerjen) göre değişir. İlkbahar ve yaz döneminde bol miktarda havaya karışan polenler, evlerimizde bizimle birlikte yaşayan kedi, köpek, kuş, saksılı çiçek ve rutubetli evlerde sayıları artan küfler, kendi başımıza veya doktorlar tarafından önerilen sıkça kullandığımız ilaçlar (özellikle ağrı kesiciler ve antibiyotikler), temel besin maddelerimiz (yumurta, süt, tavuk eti, fıstık, soya, çilek, kivi, deniz ürünleri), kahvaltılarımızı keyifli hale getiren arılar (bal ve yaban arıları), hijyenimiz ve öz bakımımız için kullandığımız sabun, şampuan, kozmetik ürünler, saat, künye, kolye gibi takılar (özellikle imitasyon olanlar) başlıca alerjen kaynaklarıdır. Sağlıklı bireyler bu alerjenlere karşı alerjik yanıt oluşturmazken, alerjik hastalığa yatkın olan bireyler anormal ve aşırı bir cevap vermektedir" dedi.

HASTALARA TAVSİYELER

Gelecek mevsimin bahar ve yaz olması sebebiyle polen ve arı alerjisi olan hastaların bu mevsimlerde risk altında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ünsel şunları söyledi:

"Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde çok sık hapşırık, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma kaşıntı, kulak ve boğazda kaşıntı gibi belirtiler gösterirler. Bu hastaların 1/3’ünde alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle belirtileri ile birlikte göğüste hırıltı ve sıkışma, öksürük, nefes darlığınız var ve bu yakınmalar gece, sabahın erken saatlerinde veya eforla artıyorsa alerjik astımınız olabilir."

Polen alerjisi olanların ev dışına çıktığında, iş yerinde veya evdeyken kapı pencerelerin açık olması durumunda polenlere maruz kaldıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ünsel, "Bu polenler hastanın burnuna, gözüne ve solunum yoluna giderek alerjik nezleye, göz nezlesine ve bazı hastalarda astıma yol açarlar. Polenlerden tamamen kaçınmak münkün olmasa da bazı tedbirler alınarak polenlere maruziyet azaltılabilir" dedi.

Bu durumdan kurtulmak için alınabilecek önlemlere de değinen Yrd. Doç. Dr. Ünsel şunları söyledi:

"Piknik yapmaktan kaçının, çünkü piknik ortamında atmosferdeki polen yoğunluğu artacaktır. Tatillerinizi mümkünse çayır, ormanlık bölgelerden uzak geçirin. Gece yarısından sabaha kadar pencerelerinizi kapalı tutun. Çünkü polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Mecbur kalmadıkça bahçede veya ev dışında çalışmaktan ve spor yapmaktan kaçının. Polenlerin saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçlarınızı yıkayın. Günlük giydiğiniz elbiseleri yatak odasında tutmayın ve farklı bir odada çıkarın. Otomobil kullanırken arcınızın pencereleri ve havalandırmasını açık tutmayın. Bahar ve yaz ayları özellikle bal arılarının kır ve ormanlık alanlarda yoğun bir şekilde dolaştığı dönemdir. Piknik alanlarında mangal yapılan ortamlarda yaban arıları bulunur. Yaban arıları eti ve su kenarlarını severler. Bu nedenle arı alerjisi olanlar arıların olduğu bölgelerden uzak durmalı ve birtakım tedbirler almalıdır."

DHA

En Çok Aranan Haberler