Burun içinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri (deviasyon) ameliyatı ile birlikte yapmaktır. Çoğunlukla burun küçültmek olarak bilinen rinoplasti de bazen burunu büyültmekte amaçlanır.
Abartılı burunlar, doku ve yapıya saygı göstermeden yapılan estetik burun ameliyatları bu günlerde temel prensiplerin dışında kalmıştır. Amerikalıları 50 yıllık estetik sonuçları, hatalarını cesaretle bizlere paylaşmaları, estetik anlayışındaki yeni sınırları çizmiştir. Bu sınırlar dahilinde burun estetiğinde öncelikle sağlığı sıkıntıya sokacak, fonksiyonları bozacak bir ameliyat yapmamak amaç olmalıdır. Zaten estetiğin iki amacı vardır, görsellik ve fonksiyonellik. Görsellik yaratılırken amaç fazlaca dokular çıkartıp desteksiz ilerde çökmeye namzet burunlar yaratmamak gerekir. Burun içinde destek amaçlı kullanılan vücuda yabancı materyaller zamanla komplikasyonlara enfeksiyonlara neden olmaktadır. Kamuflaj maksatlı doldurma yöntemiyle hataları gizlemeler bu maddelerin emilmesi ile hataları daha belirgin hale getirmektedir. Sorunları büyütmektedir.
Sorunun cevabı İşte Amerikalıların cesaretle sunduğu 50 yıllık yüz binlerle ifade edilen sonuçlarda gizli. Sınırı bilmek ve teknoloji ile birleşmek estetik anlayışında ana unsurlardan başlıcasındır. Tabii ki gelişen teknojileri kullanmak işin birinci temelidir; ilk önce hekiminizin sizde hangi yöntemleri kullandığı ve ne gibi malzemeler kullandığı sorgulanmalıdır. Bu da işin önemli noktasıdır. Ameliyat sonrası silikon tamponlarla sizlere nefes aldırır, burnunuz tıkalı olmasını önler. Silikon tamponları çıkarırken klasik bez tamponlara göre acı hissetirmez. Burun sırtına kullanılan alçının yerini alan termal materyallerinde önemi büyüktür. Bu materyaller ısıyla şekillenmektedir. Bu termal malzemenin 1. Kalitesini kullanmak gerekir.Adi materyaller vücut Sıcaklığı ile esner kalıpsal işlevliğini ortadan kalkabilir. Yapılan iş mükemmel olsa bile burun yapısının da kaymalara neden olabilir.
Estetikle beraber burun fonksiyonları bozukluğu varsa , burun etleri iri ise, burun içi etlerin küçültülmesinde RF (radyo-frekans) teknolojisini kullanılmalıdır. Dünyada en güvenilir yöntem arasında olan ve lazerden sonraki son teknoloji olarak kabul edilen bu yöntem tercih edilmelidir. Uzun yıllar Radyofrekans tecrübelerimde hiçbir hastamda şimdiye kadar kanama riski ve yan etkisi görülmemiştir, buda yöntemin güvenilirliğini ispat etmektedir. Kısaca kaliteli malzeme, son teknoloji, kullanarak doğal görsel ve fonksiyonel burunlar rinoplasti ameliyatlarında estetik anlayışı olmalıdır.
AMELİYAT ÖNCESİ GÖRÜŞME
Doktorla görüşmeden önce burnunuzla ilgili tüm problemlerinizi belirlemeniz faydalı olacaktır. Nefes almanız ,burun tıkanıklığınız, burun akıntısı olup olmadığı, geniz akıntısı ve baş ağrısı olup olmadığını belirlemeniz bu ameliyatla birlikte bu problemlerin çözümünü mümkün hale getirecektir. Burun şekil sorunlarınızı ve nelerin düzeltilip nelerin düzeltilemeyeceğini doktorunuzla mutlaka tartışın.
Ameliyat sonrası beklentilerinizin olabilirliği doktorunuz tarafından ifade edilecektir. Ameliyat sonrası hayal kırıklığından kurtulmanın yolu bu dönemi iyi değerlendirmek ile mümkündür. Bu ameliyatta doktorunuzla birlikte davranmanız hem sizi hem doktorunuzu rahatlatacaktır. Yardımlaşma tüm ameliyat döneminizi zevkli bir uğraşı haline dönüştürecektir Farklı beklentiler daha yolun başında doktorunuzla sizi karşı karşıya getirecektir. Sizin için çok büyük kusurlar cerrahi olarak basit bir işlemle düzeltilebilirken çok küçük bir ayrıntı bazen zor bir cerrahi ile ancak düzeltilebilmektedir.
AMELİYATIN AMACI NEDİR?
Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burunu yapmaktır. Bu cerrahi işlem şüphesiz mevcut yapıların yeterliliği ölçüsünde yapılabilecektir. Yani sizin cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların inceliği ve formu yara iyileşmeniz ve daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatları başarı oranını belirler. Amaç yüzünüze ilgisiz bir burun yapmak değildir. Bu nedenle tek başına en güzel burunu yapmak sorunları çözmeyecektir. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir. Burunun bazı yerleri küçültülürken bazı yerlerinin büyültülmesi ile yüzde iyi görünen burun sağlanmaya çalışılır. Burun deliklerinin aşırı görünmediği, kemik çatının kaybedilmediği ve ameliyatlı olduğu izleniminin vermeyen doğal burun bu işin temeli olmalıdır.
AMELİYAT VE SONRASI
Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat süresi 1-2 saati aşmamaktadır. Ancak özel durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan agresif cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Burun içinde iki- beş gün kalacak nefes almaya engel olmayacak silikon veya özel bir sünger, 10 gün kalacak burun dışını saran bir termal alçı olacaktır.
SİLİKON BURUN TAMPONU
Ameliyat sonrası genellikle ağrı ya yoktur, yada minimal olur. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat geçer. İki - beş gün sonra burun içi silikonu alınır. Daha rahat nefes almaya başlanılır. Aşırı sıcak olmayan bir mekânda başınız hafif yukarda ya da oturur durumda istirahat etme önerilir. Burun ameliyatlarından sonra her rastladığınız insan size farklı yorumlar yapar. Bu zevklerin değişik olması yanı sıra eski burnunuzun iyi bilinmemesi ile ilgilidir. Burununuz ile ilgili yorumu bu konunun uzmanları bile ancak eski burunu göz önüne alarak yapabilmektedir. Zaman içinde burnunuzla ilgili değişiklikleri doktorunuzla birlikte takip etmeniz en uygun yol olacaktır.
BURUN ESTETİĞİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Burun üzerindeki alçı 7-10 gün arasında kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Terleme ile bu alçının gevşeyeceğini düşünerek aşın sıcak yerlerde bulunmamanız gerekmektedir.
Dişlerinizi ilk 10 gün çok dikkatli fırçalamanız gerekmektedir. fırçalarken dikkat etmeniz gerekecektir. Fırçanızın yumuşak olması gerekir .
Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durun.
Burnunuzdaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmaması ve buharlı ortamda bulunulmaması gerekir.
Bir hafta boyunca aşırı yüz hareketleri ve gülmekten kaçınınız.
Ameliyatı takip eden 20 gün boyunca boğazlı kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemesine dikkat edilmelidir.
Yüzünüze ve burnunuza 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunmayınız.
Operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. Aşırı sıcak burnunuzda şişmeye neden olacaktır.
Burun ameliyatlarından sonra gözaltlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Eski ameliyat tekniklerine göre bu duruma çok daha az oranda rastlanmaktadır. Bu şişlikler genellikle 5. Günden itibaren kaybolmaya başlar bazen de 1-2 haftaya kadar uzayabilmektedir.
Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç almayın.
Ameliyat sonrası 5 gün kontak lens takılmaması.
4 ay boyunca her türlü gözlük kullanılmaması daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanılması gerekir. sonrasında poli karbon hafif çerçeveli gözlükler tercih edilmelidir.
Burnunuz açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.
SORULARINIZ İÇİN: drahmetsirin@mynet.com