Muhalefet “27 Nisan e-Muhtırası’nın üstü örtülüyor” eleştirisinde bulunurken, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, e-muhtırayı yayınlayan ve ismi gündemdem düşmeyen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı önümüzdeki hafta İstanbul Dolmabahçe’de dinleyecek. Komisyonun CHP ve MHP’li üyelerinin Büyükanıt’a ilk soruları, “e-muhtırayı neden yayınladınız? İstediğiniz sonuca ulaştınız mı?” ve “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Dolmabahçe’de ne görüştünüz? Mezara kadar hangi bilgiyi götüreceksiniz?” olacak. Böylece Büyükanıt’a Dolmabahçe’nin gizemli sırrı, yine Dolmabahçe’de sorulacak. Komisyonun Ak Partili üyeleri ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da komisyona çağrılması konusunu, “gerekirse çağırırız” diyerek, sürümcemede bırakırken, muhalefet partileri üyeleri, “Başbakan mutlaka gelmeli, çağıracağız” dedi.
Önce Çiller, sonra Büyükanıt
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu önümüzdeki hafta çarşamba günü eski Başbakan Tansu Çiller’i, perşembe günü ise 27 Nisan e-muhtırasını veren ve kamoyunda büyük tartışmalara yol açan eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ı dinleyecek.
Komisyon’un CHP’li üyesi Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Büyükanıt’ın 27 Nisan’da e-bildiriyi niçin yayınladığını kimsenin anlamadığını dile getirdi.
Şeken, “Genelkurmay Başkanı ‘ben yaptım, kimseye danışmadım’ diyerek bildiriye sahip çıktı. Hükümet karşı bir bildiri yayınladı. Danışıklı dövüş olup olmadığını tüm Türkiye merak ediyor” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın, e-bildiriyi yayınlayan Büyükanıt’la Dolmabahçe’de 105 dakika süren bir görüşme yaptığını anımsatan Şeker, “Bu neyin görüşmesiydi? Sır gibi sakladılar. Mezara götüreceklerini açıkladı. Nasıl bir önemli konu ki devlet ve milletten saklanarak mezara götürülüyor? Devletin iki resmi kişiliğinin yaptığı görüşmeler hele resmi bir ofiste yapılan görüşmeler tutanakla kayıt altına alınır. Burada niye almadılar? Veya aldılarsa niye saklanıyor?” dedi.
İlk soru Dolmabahçe
Komisyonun CHP’li diğer üyesi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş İse, Büyükanıt’a ilk sorusunun “Dolmabahçe görüşmesi” olacağını kaydetti. Toptaş, “Büyükanıt bunun bir muhtıra olduğunu söyledi.
Demokratik bir yönetimde, demokrasinin yaşandığı bir ülkede ‘muhtıra veriyorum’ demenin bir karşılığı bir müeyyidesi olmaz mı? Buna Büyükanıt’ın vereceği yanıtı merakla bekleyeceğim. Bir de Dolmabahçe görüşmesi var. İki saate yakın ne görüştüler? Türkiye’nin kaderiyle ilgili olan ancak duyulduğunda infiale yol açacağını düşündüğünüz için de ikiniz de mezara kadar bu görüşme konusunda konuşmayacak mısınız diye soracağım” dedi.
Büyükanıt’a 10 soru
1) 27 Nisan’da yayınladığınız bildirinin hedefi siyasi iktidardı. Niçin yayınladınız?
2) Bildiriyi yayınlamadan önce herhangi bir ülke veya stratejik kurumla temasınız oldu mu? Onlardan bir talimat aldınız mı?
3) Bu muhtıra ile neyi hesaplıyordunuz? Hangi sonuca varmak istiyordunuz?
4) Eğer bir muhtıra, darbe girişimi ise hakkınızda açılmış bir tahkikat var mı?
5) Muhtıraya rağmen Dolmabahçe’de Başbakan’la 105 dakika görüşme yaptınız. Ne görüştünüz? Başbakan Erdoğan ‘mezara kadar gidecek’ açıklaması yaptı. Mezara kadar hangi bilgiyi götüreceksiniz?
6) Bu görüşmeden başka kamuoyunun bilmediği başka görüşmelerde de bulundunuz mu?
7) Dolmabahçe görüşmelerini yazan ve gündeme getirenleri dava ettiniz. Görüşmenin mahiyeti devlet sırrı mı yoksa özel yaşantınızla mı ilgiliydi?
8) 28 Şubat 1997’deki komuta kademesi ve onların yaptığı 406 sayılı MGK kararıyla ilgili devletin herhangi bir yetkilisiyle görüştünüz mü?
9) Görev süreniz içinde mali suistimaller dahil herhangi bir soruşturma açıldı mı?
10) Hayatınızda herhangi bir kişi veya kurum tarafından tehdit veya şantaja maruz kaldınız mı?
‘Başbakan gelecek mi’ muamması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyonda dinlenip dinlenmeyeceği konusu ise hâlâ belirsizliğini koruyor. Komisyon’un Ak Partili üyeleri, Başbakan Erdoğan’ın komisyona çağrılması konusunu “gerekirse çağırırız” diyerek sürümcemede bırakırken, muhalefet partileri üyeleri, “Başbakan mutlaka gelmeli, çağıracağız” dedi. CHP’li Şeker, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın da dinlenmesi konusunda komisyona yazılı bir başvuru yaptığını belirtirken, “Mutlaka dinlememiz gerekiyor” diye konuştu. MHP’li Yeniçeri ise, “Başbakan da gelecek ona da bu konuları soracağız” dedi.
Sağlar: Sorulacaktır sorulmalıdır
Eski bakanlardan Fikri Sağlar, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Benimle mezara gider” dediği Dolmabahçe görüşmesinin sorulması gerektiğini belirterek, “Bu tip araştırma komisyonlarda çoğunluk iktidar partisindedir. Dolayısıyla iktidar partisinin alacağı karar önemlidir. Ama bu sorulacaktır, sorulmalıdır da” diye konuştu