HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Buzul çağı'ndan kalma bakteriler canlandı

WASHINGTON (İHA) - Alaska'da bulunan donmuş bir bakteri kütlesi, bilimadamlarını şaşkınlığa uğrattı. Bakterilerin donmuş halde 30 bin yıldır canlı kalmayı başardıkları tespit edildi.

Bakterileri, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın uzmanlarından Richard Hoover keşfetti. Hoover yaptığı açıklamada, kütleyi mikroskop altında incelerken, buzun yavaş yavaş eridiğini ve bakterilerin de hiç bir şey olmamış gibi yeniden hareket etmeye başladığını söylüyor.

Bakteriler Alaska'da permafrost adı verilen, donmuş toprak, kaya ve buz kütlelerinden oluşan bir alanda açılan bir tünelde bulundu. Buzul çağına dayanan; kürklü

mamutlar ve kılıç dişli kaplanlarla aynı döneme ait olan bakteriler, şu anda bilinenlerden farklı bir tür. Aslında beş yıl önce bulunan bakterilerin tamamen yeni bir tür olduğu ancak şimdi teyit edilebildiği belirtildi. Bu bulgular "International Journal of Systematic Bacteriology" adlı dergide de yayımlandı. Ait olduğu tarihi dönemden hareketle "Carnobacterium pleistocenium" adı verilen bu bakteriler, başka gezegenlerde yaşam bulma çalışmaları açısından da heyecan yarattı.
Richard Hoover, bu şekilde Mars'ta yeni bulunan buz denizlerinde de bu tür yaşam formlarına ulaşma umudu doğduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz günlerde, Mars'a gönderilen Mars Express aracı, gezegende buzdan bir deniz olduğunu kanıtlayan görüntüler tespit etmişti.

Express


En Çok Aranan Haberler