Türkiye yeni haftaya yetkisiz sendikalarla başlayacak. Toplu sözleşme yetkisinde yüzde 10 barajı düşürülmeyince, istatistiklerin yarın yayımlanması ile birlikte 100 sendikadan 88’i kapanacak. Sadece Türk-İş’in 11 ve Hak-İş’in 1 sendikası yetki hakkını elde edebiliyor. DİSK ise yetkisiz kalacak.
Hükümet sendikalı işçi istatistiklerinin yayınlanmasında erteleme yapmama kararı aldı. Çalışma hayatında tarihi hafta, Pazartesi itibarıyla Çalışma Bakanlığı’nın SGK kayıtlarına göre sendikalı işçi istatistikleri yayınlamasıyla başlayacak. Vatan gazetesinin haberine göre bu istatistiklerin yayınlanmasıyla artık 100 sendikadan sadece 12 sendikanın toplu sözleşme yapma yetkisi kalacak, 88 sendikanın toplu sözleşme yetkisi olmayacak. Bu durum işçilerin yüzde 64’ünün toplu sözleşme yapamayacağı anlamına geliyor. Bu süreç, onlarca sendikanın küçülerek kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açacak.
2009’da çıkarılan ve süresi 3 kez uzatılan düzenlemeye göre, Türkiye’nin 3 yıldır yayınlayamadığı sendikalı işçi sayısı istatistikleri bu ayın sonuna kadar yayınlanmak zorunda. Mevcut düzenlemeye göre bir sendikanın yetkili sendika olabilmesi için, Türkiye kapsamında o işkolunda yüzde 10 barajını geçebilmesi gerekiyor.
İşçi sayılarının SGK tarafından yayınlanmasıyla gerçekten sendikalı olan işçi sayısına göre bu barajı aşabilen sendika neredeyse kalmayacak. Türkiye ILO ve uluslararası anlaşmalara göre bu barajı kaldıracağını yıllardır taahhüt ediyor, ancak kaldırmıyordu. Yeni hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’na gönderilen tasarı, halen uygulanmakta olan yüzde 10 ülke barajını binde 5’e indiriyordu. Yasa tasarısı ekonomiyle ilgili bakanların muhalefeti nedeniyle Bakanlar Kurulu’nda imzalanmadı. Yasa çıkmadan istatistiklerin yayınlanması onlarca sendikanın yetkisini düşürmüş olacak.
Sendikalı işçi istatistikleri yayınlandığında Türk-İş’in 11, Hak-İş’in 1 yetkili sendikası kalacak. DİSK’in ise hiçbir yetkili sendikası kalmayacak. Böylece 100 sendikadan 12’si toplu sözleşme yetkisini koruyabilecek.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “İşkolu istatistiklerinin yayımlanması için Pazartesi son gün ve süre uzatılmayacak. Rakamların, net ve dürüst bir şekilde, herkesin inandığı rakamlara dönüşmesi gerek. İstatistiklerin yayımlanması daha önce 3 kez uzatıldı. Kesin kes uzatılmayacağını ifade ediyoruz” dedi.
Tasarı yasalaşmadan, istatistiklerin yayımlanması halinde pek çok sendikanın toplu sözleşme yapma yetkisini kaybedeceği hatırlatıldığında da Çelik, “Türkiye’de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi yok, 880 bin sendikalı işçi var. İstatistikleri yayınladığımızda geriye kalacak sendikaların büyük ihtimalle 11’i Türk-İş’in, 1’i Hak-İş’in Hizmet-İş sendikası. DİSK kapanıyor” diye konuştu.
**KAYBEDENLER KULÜBÜ**
SGK istatistiklerine göre, hiç yetkili sendikası kalmayacak işkolları şöyle: Konaklama, eğlence; gazetecilik; genel işler, inşaat; ticaret, büro, eğitim; kara taşımacılığı; ardiye antrepoculuk; sağlık; ağaç; kağıt; basın yayın; çimento; gemi; petrol; gıda; dokuma ve deri işkolları olmlak üzere 17 işkolunda yetkili sendika olmayacak. Yetki alabilen toplam 12 sendikanın 11’i Türk-iş’e bağlı sendikalardan oluştu. 41 bağımsız sendikanın ise hiçbiri yetki alamıyor. Bağımsızlar dahil 100 sendika arasında yetki alabilecek 12 sendika ise şöyle: Türk-İş’e bağlı Türk Harb İş, Tes-İş, Demiryol-İş, Türk Deniz-İş, Hava-İş, Haber-İş, Basisen, Türk-Metal, Tarım-İş, Birlik Orman-İş, Türk Maden-İş, Şeker-İş ve Hak-İş’e bağlı Öz Orman-İş.