HABER

Çankaya Köşkü'nde iki yıl

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın görevdeki ikinci yılını dolduracak. Gül, bu süre içinde Çankaya Köşkü'ne gönderilen 234 kanunun 231'ini onayladı, 3'ünü ise kısmen iade etti.

Çankaya Köşkü'nde iki yıl

ANKARA (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın görevdeki ikinci yılını dolduracak. Gül, bu süre içinde Çankaya Köşkü'ne gönderilen 234 kanunun 231'ini onayladı, 3'ünü ise kısmen iade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Onbirinci Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2007 tarihinde göreve başlayan Abdullah Gül, görev süresinin iki yılında Cumhurbaşkanlığı faaliyetleri, yurt içi ve yurt dışı seyahatleri, ağırladığı devlet başkanları, uluslararası sorunların çözümü için gösterdiği çabalarla yoğun bir çalışma dönemi geçirdi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Gül, iki yıllık görev süresinde toplam 231 kanunu onayladı, 3 kanunu kısmen iade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, 13 Nisan 2009 tarihinde çoğu milletler arası anlaşma olmak üzere toplam 34 kanunu onayladı. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sunulan kabine değişikliğini de onayladı. Bu değişiklikle 60. Hükümet'te biri TBMM dışından olmak üzere 9 yeni bakan yer aldı, bazı bakanların da görev alanları değiştirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, 14 Mayıs 2009 tarihinde, ''sürekli sakatlık'', ''sürekli hastalık'' ve ''kocama'' nedeniyle 3 mahkumu affetti. 28 Ağustos 2007-21 Ağustos 2009 tarihleri arasında Çankaya Köşkü'ne kurumsal ve kişisel toplam 53 bin 445 başvuru yapıldı. Kurumsal başvuruların büyük çoğunluğu yerel yönetim sorunlarına ilişkin oldu; kişisel başvurularda maddi yardım talepleri öne çıktı. Maddi yardım ve destek sağlanması için 6 bin 675, adalet için 5 bin 478 başvuru yapıldı, 3 bin 982 kişi de Cumhurbaşkanlığından iş talebinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin ikinci yılında en çok tartışılan konulardan biri de CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, Gül'ün annesinin kökeniyle ilgili sözleri oldu. Gül, ''annesinin etnik kökeniyle ilgili gerçek dışı beyanlarda'' bulunarak, ''kamusal konumundan kaynaklanan, büyük sorumluluk ve titizlikle yerine getirdiği devlet adamlığı kimliğini kamuoyunda karaladığı'' gerekçesiyle Canan Arıtman aleyhine açtığı 1 YTL'lik manevi tazminat davasını kazandı.

2009'da Cumhurbaşkanı Gül ile ilgili gündeme gelen konulardan biri de Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Mayıs ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak, Gül hakkında vermiş olduğu ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldırması oldu. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi açıklamasında, Gül'ün ''sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılmasının iyiniyetle bağdaştırılamadığı'' belirtilerek, ''Kaldı ki, Anayasaya göre Cumhurbaşkanlarının 'vatana ihanet' dışında herhangi bir suçlama ile yargılanması mümkün bulunmamaktadır'' denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, haziran ayında, ''takipsizlik'' kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının ''kanun yararına bozulması'' istemiyle Adalet Bakanlığına başvurdu.

Bu arada, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, takipsizlik kararını kaldırmasının ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın ''yaptıkları açıklamaların kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığını'' öne sürerek, manevi tazminat davası açtı. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığının ikinci yılında, Türkiye, uzun süredir üzerinde çalıştığı bir hedefe ulaştı. Gül'ün de büyük çaba gösterdiği ve desteklediği sürecin sonunda, Türkiye, 17 Ekim 2008'de 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Gül, bu sonucu ''Cumhuriyet diplomasisinin, her vatandaşın iftihar etmesi gereken mühim bir başarısı'' olarak niteledi.

Cumhurbaşkanlığında 28 Ağustos 2008'de ilk yılını dolduran Gül'ün bu tarihten sonraki ilk gezisi ''tarihi bir ziyaret'' oldu. Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetlisi olarak, Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi futbol karşılaşmasını izlemek üzere 6 Eylül 2008'de Erivan'a gitti. İki ülke milli takımları arasındaki maçın spor tarihinde ilk olmasının ötesinde, ''önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşıdığını'' söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ''Bugün oynanacak maçın ortak tarihi paylaşan iki halkın yakınlaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına vesile olmasını ve bölgesel dostluk ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmasını ümit ediyorum'' sözleriyle gezisine başladı.

Görev süresinin ilk yılında 17 ülkeye 21 ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bugüne kadar toplam 33 ülkeye 46 ziyaret yaptı. Gül, cumhurbaşkanı seçildikten sonra 40 ülkeden mevkidaşını Türkiye'de ağırladı.

İki yıllık görev süresince toplam 40 devlet başkanını ağırlayan Cumhurbaşkanı Gül, ikinci yılında 24 mevkidaşını Türkiye'de konuk etti.

Bunlar içinde en çok dikkat çeken ABD Başkanı Barack Obama'nın 5-7 Nisan 2009 tarihlerini kapsayan Türkiye'ye gelişi oldu. Başkan seçilmesinin ardından ilk ülke ziyaretini Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye yapan Obama, ikili temaslarının yanı sıra TBMM'de genel kurula seslendi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin davetlisi olarak 23–24 Mart 2009'da Bağdat'a yaptığı resmi ziyaret 2009'un en önemli ziyaretleri arasında yer aldı.

Fahri Korutürk'ün 26 Nisan 1976 tarihindeki ziyaretten 33 yıl sonra Irak'a giden ikinci Cumhurbaşkanı olan Gül, Bağdat'ta bir gece konakladı.

En Çok Aranan Haberler