Ankara (AA)- Meclis çocuk ve gençlerdeki şiddeti araştırma komisyonun ceza ve infaz kurumlarındaki çocuklarla ilgili yaptığı araştırmaya göre, gençler, toplumda şiddete yol açan nedenler olarak; ahlaki değerlerin önemsenmemesini, ailelerin çocuklarını sevmemesini ve dini değerlerin ihmal edilmesini gösterdi.
Görev süresi dolan Komisyonun TBMM Başkanlığına sunduğu raporda, ceza ve infaz kurumlarında bulunan çocuklara yönelik yürüttüğü "Ceza ve İnfaz Kurumlarında Bulunan Tutuklu ve Hükümlü Çocuklarda Şiddet ve Etkileyen Etkenlerin Saptanması" araştırması da yer aldı.
Araştırma, 21 kapalı çocuk ve gençlik ceza ve infaz kurumları ile kapalı ceza infaz kurumlarında ve çocuk eğitim evlerindeki anket çalışmasına katılmayı kabul eden 12-18 yaş arası bin 420 erkek ve 51 kız çocuk ile gerçekleştirildi.Araştırmaya göre, suça itilen çocukların sosyal çevrelerinde, yüzde 38,4'ünün hırsızlık benzeri suçlar görülüyor, yüzde 15,7'sinin sarhoş oluncaya kadar içki içmek özendiriliyor, yüzde 29,4'ünün esrar kullanımı olağan karşılanıyor.
Çocukların, cezaevine girmeden önceki son 3 ayda fiziksel şiddet ile karşılaşma oranı erkeklerde yüzde 68,9, kızlarda ise yüzde 71,4 oldu.Araştırmada, erkek ve kızların yarıdan fazlasının ilk kavgaya karışma yaşının 10 yaşından düşük olduğu saptandı. Çocuklara fiziksel şiddeti kimden gördükleri sorulduğunda, yüzde 48,7'si
anne, baba, öğretmen ve arkadaşları dışındaki, diğer kişilerden şiddet gördüğünü belirtti. Fiziksel şiddet uygulandığını söyleyen çocukların yüzde 47,8'si diğer kişilere şiddet uyguladığını ifade etti.Erkeklerin yüzde 55,8'i fiziksel şiddet ile sokakta, kızların yüzde 44,4'ü ise evde karşılaştı.
Çalışmada gençlerin yüzde 40'ı sokakta kendilerini tehdit altında hissettiklerini, yüzde 2,5'u ise kimsenin yanında kendini güvende hissetmediğini belirtti. Her dört çocuk ve gençten birinin ailesinde şiddet olduğu ve şiddetin esas olarak anne-baba arasında yaşandığı saptandı. Yüzde 62,7 ile milli değerlere hakaret edilmesi, yüzde 54,4 ile töre-namus konuları durumunda, gençler şiddeti onaylıyor.