HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cezayir'de Türk kalesi

Osmanlıların 1661 yılında Cezayir'de inşa ettikleri "Türk Kalesi" kapılarını ziyaretçilere açmaya devam ediyor.

Başkent Cezayir'in doğusundaki Bumerdas vilayetinde stratejik bir konumda bulunan Türk Kalesi, başkenti Fransa ve İspanya saldırılarından korumak için Cezayir hakimi İsmail Paşa'nın yönlendirmesiyle Ramazan Ağa tarafından 1661 yılında inşa edildi.

Düşman gelişini gözetlemek amacıyla daire şeklinde inşa edilmiş, Akdeniz-e bakan ve halk arasında "Türk Burcu" olarak bilinen kale, kışın sıcağı, yazın serini koruyarak askerlere rahat bir atmosfer sağlamasıyla öne çıkıyor.

Her taraftan Akdeniz'in sularıyla çevrili daire şeklindeki bir konuma inşa edilen kalenin mimari yapısı, dört bir yanı gözetlemeye imkan veriyor.

Akdeniz kıyılarında Osmanlı Devleti'nin inşa ettiği kalelerden biri olan Türk Kalesi, 9 metrelik duvarları ve asma köprüsü ile Muntfust limanından tüm ihtişamıyla kendini gösteriyor.

Muhtemel baskınları engellemek için kaleyi çevreleyen 8 metre boyunda 9 metre enindeki su hendeğinden kaleye tek geçiş yolunu hareket edebilen tahta köprü sağlıyor.

Sade mimarisiyle dikkati çeken kale, Osmanlı askerinin sertliğini ve tamamıyla askeri savunma görevini yerine getirmek üzere inşa edildiğini gözler önüne seriyor. Mazgallar, kalede 22 topun yerleştirilmesine imkan sağlarken en büyük top kalenin ana kapısında bulunuyor. Muntfust limanına yola çıkan filoları öncelikle kaleden yapılan topçu ateşi karşılıyordu.

Kale, askerlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde dizayn edilmiş, içerisinde mutfak, banyo ve mescidin yanında, cephane deposu ve karşılama salonu bulunuyor. Kale dışarıdan hiçbir şeye ihtiyaç duymadan içinde aylarca kalınabilecek bir yapıya sahip.

Kale, en son 21 Mayıs 2003 yılındaki depremin ardından 2004 yılında restore edilmişti. Cezayir Türk kalesinden yola çıkarak kaleye yakın Temnestfut tepesinde Deniz Kuvvetleri Yüksek Okulu inşa etti.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler