ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Avrupa Birliği'ne uyum konusunda köklü adımlar atılabilmesi için bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaptı. TBMM'de görüşmeleri süren Kamu Yönetimi Tasarısı'nın belli bir noktaya kadar geldiğini belirten Çiçek, o tasarıyla birlikte Mahalli İdareler Tasarısı'nın da eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu'nda önemli ve köklü değişiklikler getiren tasarının daha önce kamuoyunun değerlendirmesine açıldığını hatırlatan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda son değerlendirmelerin yapıldığını ve bugün TBMM'ye sevkine karar verildiğini açıkladı.
Toplantıda, Basın Kanunu üzerinde de durulduğunu kaydeden Çiçek, Basın Kanunu ile ilgili çalışmaların İletişim Şurası'ndan sonra başladığını, Şura'da ortaya çıkan görüşler doğrultusunda bir alt komisyon kurulmak suretiyle AB standartları ve ülkenin ihtiyaçları dikkate alınarak tasarının hazırlandığını söyledi. Tasarının amacının basın özgürlüğünü yeni baştan değerlendirmek olduğunu ifade eden Çiçek, tasarının bugün imzaya açıldığını bildirdi. Çiçek, mahalli idare seçimlerini takiben tasarının görüşülmesine başlanabileceğini kaydetti.
Toplantıda, AB ile ilgili olarak Türkiye'nin, Ulusal Programın neresinde olduğuna dair değerlendirme yapıldığını kaydeden Çiçek, AB Genel Sekreterliği'nin Kurul'a aylık ve 6 aylık raporu sunduğunu söyledi. Bu konuda önemli adımlar attıklarını vurgulayan Çiçek, "Ama bundan sonra da atmamız gereken adımlar bulunduğunu biliyoruz. Kamuoyu biliyor ki yasal düzenlemeler için Anayasa değişikliğine ihtiyaç duyacağız. Bundan sonraki düzenlemelerde uyum konusunda köklü adımlar atabilmemiz Anayasa değişikliğini zaruri kılıyor. Bu değişikliği yapamazsak çalışmalar son derece sınırlı kalacaktır. Vakit geçirmeden bir Anayasa değişikliğini Türkiye'nin gündemine getirmemiz gerekiyor. Ümit ediyorum ki bu ihtiyacı Meclis dikkate alır ve kısa sürede gündemine getirir" şeklinde konuştu. Çiçek, bugün Türk takımlarının önemli maçları olduğunu hatırlatarak tüm takımlara başarı diledi.
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın müzakerelerle ilgili yaptığı bazı açıklamaların hatırlatılması üzerine bu süreçte bu ve benzeri beyanlara rastlanabileceğini söyledi. Çiçek, "Her beyanın ardından karşı beyan sürece zarar verir. Bazen susmak bu sürece en büyük katkıdır. Müsaade ederseniz ben bu konuda susayım" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin denetim sürecinden çıkartılması yönünde karar aldığının hatırlatılması üzerine Çiçek, AB'nin denetim birimlerinin zaman zaman Türkiye'ye geldiklerini hatırlatarak, 'bu yasalar çıkarıldı da ne oldu' tarzında değerlendirmeler yapıldığını ancak uyum yasalarının neticelerini vermeye başladığını vurguladı. AB denetim unsurlarının da bu neticeye vardığına işaret eden Çiçek, "Bu Türkiye açısından çok önemli bir gelişmedir. Bu süreci devam ettirmemiz lazım. Biz çıkardığımız yasaların uygulamalarını kendi vatandaşımız için yapıyoruz. Böyle bir gölgenin kalkmış olması da çok memnuniyet vericidir" dedi.
Anayasa değişikliği konusunda muhalefetten yeterli desteği bulup bulamayacakları sorusu üzerine Çiçek şunları söyledi: "Eğer bu ülkede yargı diyorsa, başka kuruluşlar diyorsa, Türkiye için genel bir talep haline gelmişse bunu değiştirmemek olmaz. Herkes bunu kavrayarak olumlu bir yaklaşım içinde olmalı. Anayasa değişiklikleri sadece bir sayısal çoğunluk değil. Biz olabildiğince mutabakat aramaya çalıştık. Herkesin Türkiye'nin önünü açacak böyle bir değişikliğe evet demesinde sayısız yarar var".
'Rum tarafı müzakerelerin önünü açmıyor. 4. bir Annan Planı'ndan söz ediliyor?' şeklindeki hatırlatma üzerine Çiçek, bu sürecin her an değişecek bir süreç olduğunu ifade etti. Her gelişmeyle ilgili bir açıklama yapmak yerine önlerini görmeleri gerektiğini anlatan Çiçek, Türkiye'nin iyi niyetinin zaten göze çarptığını vurguladı. Çiçek, "Umarım kalıcı barışa hizmet edecek bir anlaşmaya varılır" dedi.
Hilafetin kaldırılmasının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ve kuvvet komutanlarının da katıldığı toplantıdan bir rahatsızlık duyup duymadıkları sorusuna ise Çiçek şu karşılığı verdi:
"3 Mart hilafetin kaldırılmasının yıldönümü. Bazı toplantıların yapılması olağandır. Cumhuriyet Türk milletinin en önemli kazanımlarından birisidir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir. Bize düşen Cumhuriyetimizi daha güçlü kılmak, milletimizi daha mutlu kılmaktır. Gayemizin önü arkası budur. Bu toplantıdan rahatsızlığı neye göre tespit ettiniz bilmiyorum".