Muğla ve ilçelerinde görev yapan Ziraat Odası Başkanları, sulanamayan tarım arazilerinde her yaz susuzluk nedeniyle ürünlerin zarar gördüğünü belirterek, ürün verimi ve çeşidinin artırılabilmesi için bölgedeki baraj yapımı çalışmalarının biran önce hızlandırılmasını talep ettiler.
Aylık il koordinasyon kurul toplantılarını gerçekleştirmek için Milas Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasında bir araya gelen Muğla ve ilçelerin Ziraat Odası Başkanları, çiftçilerin sorunlarına çözüm bulabilmek için fikir alışverişi yaparak önemli tespitlerde bulundular. Çiftçinin karşı karşıya kaldığı sorunların değerlendirildiği toplantıda, yaz ayarında kuraklık nedeniyle sulanamayan arazilere su verilebilmesi için bölgedeki baraj inşalarının hızlandırılması ve Muğla genelindeki dağlık arazilerde bulunan zeytinlik alanlara traktörle girilebilecek yollar yapılması için girişimde bulunulması kararlaştırıldı.
İl Koordinasyon Kurul Başkanlığını Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ’un, Koordinasyon Kurul Başkan Yardımcılığını Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru’nun yaptığı toplantıya ayrıca; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Şaban Ali Çetin, Kavaklıdere Ziraat Odası Başkanı Saffet Karabıyık, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş katıldı. Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı.
“Muğla’nın en büyük sivil toplum örgütüyüz"
Muğla’nın üye sayısı bakımından en büyük ve en aktif sivil toplum örgütüne mensup oda başkanlarına Milas’ta ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçilerin sorunlarının tespit edilmesi ve sonrasında çözüm için ortak tavır alarak girişimlerde bulunabilmek için il koordinasyon kurul toplantılarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Başkan Atıcı, “Ziraat Odası başkanları olarak Muğla merkez ve ilçelerde 3 aylık periyotlarda toplantılar yapıyoruz. Toplantılarımızda Muğla genelinin tarımsal alanda oluşan ve çiftçilerimizi ilgilendiren tespit edilen sorunları konuşarak, istişare ederek çözüm adına ilgili kurumlara girişimlerde bulunmak için karar alıyoruz. Toplantılarımızın sonunda hazırladığımız raporlar, en yakından uzağa doğru, ilçelerde veya ilde çözülecekse buralarda, çözülemeyecekse genel merkezimize, eğer orada da bir çözüm bulunamıyorsa bakanlıklara iletiriz. Muğla’da en fazla üyeye sahip sivil toplum örgütü olarak bizim amacımız, çiftinin sıkıntılarına karşı ortak tavır alarak, ortak bir çözüm bulmaktır.” diyen Başkan İsmail Atıcı, toplantının gündemine dair şunları kaydetti: “Bu toplantımızın gündeminde; her yaz susuzluk nedeniyle çok zor günler geçiren çiftçimiz için baraj inşalarının hızlandırılması talebi. Ziraat Odalarının toprak koruma kurulu toplantısında yer alması, merayla ilgili uygulamalarda Ziraat Odalarının ön planda yer alması, tarım alanlarının yapılaşmasıyla ilgili söz sahibi olmamız için görüşmeler yapacağız. Bu çağda hale at ile eşek ile dağdan zeytin getiren çiftçilerimiz var. Bu nedenle çiftçilerimizin talebi üzerine il genelinde dağlık alandaki zeytinlik arazilere traktörün kullanılabileceği yolların açılması girişimde bulunmak için karar alıyoruz" diye konuştu.
Çiftçinin yaşadığı sorunların ele alındığı toplantı, karşılıklı fikir alışverişinin ve genel değerlendirmenin ardından son buldu.