HABER

Çiftçiye barkodlu takip

Ankara - (AA) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gelecek yıl başlatacağı projeyle, çiftçilere "barkod" numaralı kimlik verilerek, yanlış tarım ilacı kullananlar anında tespit edilecek.

Bitkisel üretimde zirai mücadele ilacı kullanımını azaltmak ve kontrolleri artırmak amacıyla, gelecek yıl bir proje başlatılması öngörüldü.

Sebze meyve üretiminin yoğun olduğu Antalya, Hatay, Adana, Mersin,Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Bursa gibi illerden başlatılması öngörülen proje uyarınca, bu illerdeki çiftçilere, "barkod" numarası bulunan birer "üretici tanıtım kartı" verilecek.

Tanıtım kartında; çiftçinin adı, soyadı, vatandaşlık numarası, bağlı olduğu il ve ilçeye ilişkin bilgilerin yanı sıra bir barkod numarası da bulunacak. İl, ilçe ve çiftçinin numarasını gösteren barkod, çiftçinin, "satın aldığı ilaçtan sattığı ürüne" kadar izlenmesi sağlayacak.

Projenin başlatılacağı iller, bu yıl sonbaharda yapılacak dönem sonu değerlendirme toplantılarında belirlenecek. Proje ile ilgili bilgisayar yazılımlarının devam ettiğini belirten yetkililer, kaynak sorunu bulunmadığını söylediler.

Proje ile ilaç satış bayileri de kontrol altına alınmış olacak. Buna göre çiftçi ilaç satın alırken, bayi, çiftçinin barkod numarasınıgirerek satış yapacak. Bu satış, çiftçiyle ilgili kayıtlara elektronik ortamda işlenecek. Elektronik ortamdaki verilerin Ankara'daki merkezden de izlenmesi hedefleniyor. Böylece çiftçinin; hangi tarihte,
hangi ilacı alıp kullandığı takip edilebilecek.

Proje uyarınca çiftçi de satın aldığı ilaçları, gübreler ve uygulama tarihlerini deftere kayıt edecek. Defter, bakanlıkça yapılacak kontrollerde sorulacak ve incelenecek.
Çitçinin satış yaptığı ürünlerin ambalajlarında da çiftçi barkod numarasının yer alması sağlanacak. Ambalajında barkod numarası bulunmayan ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Bu aşamadan sonra, perakende satış yerlerinde bile yapılacak denetimlerde, üründe limitlerin üzerinde zirai ilaç kalıntısına rastlanması halinde, ambalajdaki barkod numarasından yola çıkılarak hangi çifti üretmişse, ona ulaşılacak.

Barkod sistemindeki bilgiler, çiftçi kayıt sistemindeki bilgilere de entegre edilerek, bir çiftçinin o yıl hangi ürünleri ürettiği, ne kadar ürün elde ettiği takip edilebilecek. Dolayısıyla, domates üreten bir çiftçi pamukta kullanılan bir ilacı alırsa, kayıt sisteminden ortaya çıkacak. Böylece hatalı ilaç kullanımı da önlenecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler