HABER

Çiftçiyi sevindiren gelişmeler

ADANA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Adana ziyaretinde biraraya getirdiği çiftçi temsilcileri, görüşmeden memnun ve umutlu ayrıldıklarını belirtti. Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Şahin Tekin ve Karataş Ziraat Odası (KZO) Başkanı Mustafa Yeşilyaprak ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Adana Çiftçiler Birliği binasının açılışına katılan Başbakan Erdoğan'dan bir saat önce binaya gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü ile tüm sorunlarını detaylı olarak görüştüklerini belirterek, "Başbakana da çiftçi meselelerini geniş şekilde anlattık. Her konuda bize ümit veren açıklamaları oldu. Şimdi de uygulama bekliyoruz" dedi.

Şahin Tekin ve Mustafa Yeşilyaprak ise, Başbakan Erdoğan'la Çiftçiler Birliği'nde yapılan görüşmeden hemen sonra Tarım Bakanı Güçlü'nün, 2004 yılı pamuk, mısır, soya, ayçiçeği ve zeytin destek primlerinin ödenmesine yönelik hazırlıkların başlatılması emrini verdiğini, odaların da çiftçilere 28 Şubat 2005 Pazartesi gününden başlamak üzere 31 Mart Perşembe günü mesai saati bitimine kadar prim hak ediş dosyalarını teslim etmeleri konusunda uyardıklarını belirtti.

Başkan Tekin ve Yeşilyaprak, Başbakan Erdoğan ve Bakan Güçlü ile yapılan görüşmelerde Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin Şubat ayı sonu itibariyle az gelişmiş ilçeler öncelikle olmak üzere Adana'da da başlayacağı müjdesini aldıklarını ifade ederken, DGD'nin gelecek yıl tamamen kaldırılacağını ve ürüne yönelik desteklerin artacağı yolunda söz aldıklarını da söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, narenciye konusunda bu yılı teşviklerin gecikmesi nedeniyle "kayıp yıl" olarak gördüğünü, seneye teşviklerin vaktinde ödenerek ihracat kapılarının da açılacağını vaat ettiğini de belirten Tekin ve Yeşilyaprak, "Türkiye'de 2 milyon ton narenciye üretiliyor. Bunun 1 tonu yurt içinde tüketmeye yeterken, bir milyon fazlalığın mutlak ihraç edilmesi gerekiyor" dedi.

Başbakanla görüşmelerinde tekelleşen gübre fabrikalarına yönelik alternatif aranmasını istediklerini de ifade eden Tekin ve Yeşilyaprak, "Başbakana gübre fiyatlarının sürekli artmasından şikayet ettik. Yurt dışından gübre ithalinin kolaylaştırılmasını istedik. Kendisi de araştıracağına ve bilgi vereceğine dair söz verdi. Türkiye 19 milyon ton buğday, 3 milyon ton da mısır üretimi ile kendi kendine yeter durumda. Ama üretimi artıracak, ihracata yöneltecek uygulamalara da ihtiyaç var. Mısıra da 2004 ürünü için kilo başına 25 bin lira prim verilecek olması üreticiyi sevindirdi" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, 2005 yılı tarım üretim sezonunun Mart-Nisan ayında başlayacağını hatırlatarak, "Bölgemizde tarımsal faaliyet hızlanmak üzere. Yapılan açıklamaların olumlu olması için bu aylarda DGD ve destek primlerinin verilmesi lazım. Üretici kilitlenmiş vaziyette. Sözler vaktinde yerine getirilirse çiftçi memnun olur. Daha önce DGD dönüme 16.5 milyon olarak söylendi, şimdi de bunun 10 milyon lirası verilecek deniyor. Böyle olunca üretimin yeniden ivme kazanması için ödemelerin tamamının Mart-Nisan ayında gerçekleşmesi lazım. Yağlı tohumlardaki ürün bazındaki teşviklerin de bir an evvel verilmesi lazım. Çünkü tarım sektörü sıkıntı içinde. Nisan'da verilecek, Haziran'a sarkarsa anlamı olmaz. Amaç, yeni başlayan tarımsal faaliyetlerin alt yapısını hazırlamak, üreticiye güç, taze kan olsun diye veriliyor. Aksinin anlamı olmaz" şeklinde konuştu.

Narenciye konusunda da zararın neresinden dönülürse kardır mantığıyla hareket edildiğini belirten Barut, "2005'te narenciyenin önündeki tıkanıklık mutlak giderilmeli. Sayın başbakan da biliyor sıkıntının kaynağını. Biz Nisan ayı sonunda yapılacak toplantıda bu meselenin de çözülmesini bekliyoruz. Mazotta, gübrede, ilaçta, tohumda mutlak sübvansiyen olmalı ki, tarımsal sektör yeniden ayağa kalkabilsin" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler