PEKİN (İHA) - Hükümet tarafından Çin ekonomisinin 2004 yılı ilk çeyreğinde yüzde 9.7 büyüdüğünü açıklanması, şirketlerin aşırı hızla yatırım yaptıklarına dair endişeleri arttırdı.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, Asya Pasifik bölgesinin ikinci büyük ekonomisi, özellikle doğrudan yatırımlarda (sabit sermaye yatırımları) gerçekleşen yüzde 43'lük artışla büyüdü. Çin'de 2003 yılı büyüme ortalaması yüzde 9.1 olarak gerçekleşmişti. Verilere göre geçen yıl aynı dönemde sadece yüzde 0.5 yükselen tüketici fiyatları bu sene ilk çeyrekte yüzde 2.8 artış gösterdi. Sanayi üretimi aynı dönemde yıldan yıla yüzde 18 genişlerken ithalatta büyüme yüzde 42 oldu.
NBS sözcüsü Zheng Jingping, ekonominin 2004 yılı başından itibaren hızlı büyüme temposunu koruduğunu belirtirken bazı problemlerin mevcut olduğunu da sözlerine ekledi. Pekin'de yaptığı açıklamada Zheng "Doğrudan yatırımlar aşırı geniş ve ekonomi çok hızlı büyüyor. Özellikle bazı endüstri kollarında ve seçilmiş alanlarda düşük maliyetli inşaat projelerinin bilinçsizce sürekli artan yatırımları etkin biçimde kontrol edilemiyor. Bu durum temel ham maddeler, enerji ve ulaştırma kaynaklarında darboğazlara ve büyük bir enflasyon baskısına yol açıyor" dedi.
Bu arada rakamların gelecek aylarda ekonomi politikalarının belirlenmesinde hareket noktası olmasına kesin gözü ile bakılırken, büyümenin sağlıklılığı üzerinde hükümet yetkilileri ve bağımsız ekonomistler arasında tartışmalar sürüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayınladığı bir raporla tartışmaya katıldı. IMF ekonomistlerinden Raghuram Rajan raporda, "Ekonomide bazı aşırı ısınma işaretleri var. Hükümet devasa yatırımları ve büyük miktarlarda genişleyen kredileri kontrol altında tutmaya çalışıyor" dedi. Rajan döviz kuru esnekliğinin ekonomiyi soğutmak için yeterli olup olmayacağı tartışmalarının; Çin'in para birimini tekrar dalgalanmaya bırakması ihtimalini akla getirdiğini bildirdi. Uzmanlara göre, Yuan'ın dalgalanmaya bırakılması, dolar karşısında değer kazanmasına anlamına geliyor.