Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) modern çağın hastalığı olmadığını belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Hilal Aktaş, bunun ilk kez bilimsel anlamda 100 yıl önce tanımlandığını söyledi.
DEHB'nin aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir psikiyatrik bozukluk olduğunu kaydeden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Aktaş dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) tanısı ve tedavisine ilişkin bilgi verdi. Aktaş, "Aslında her çocuğun hareketli ve enerjik olması beklenir, ancak hiperaktivite denince yaşıtlarına oranla daha hareketli ve kıpırtılı çocuktan bahsedilir. DEHB tanısı almış çocuklar hiperaktivititenin yanı sıra dikkat sorunları da yaşayabilirler. Dikkatlerini bir noktaya toplamakta güçlük çekerler, dış uyaranlara dikkatleri çok kolay dağılabilir, unutkan olabilirler, eşyalarını veya oyuncaklarını sık sık kaybederler, düzensizdirler, canlarının istediği şeye çok iyi dikkatlerini verebilirken, derse bir türlü odaklanamazlar” dedi.
BİR ÖZELLİĞİ DE ACELECİLİK
DEHB'nin bir başka özelliğinin de acelecilik olduğuna değinen Uzman Psikolog Aktaş, şöyle konuştu:
"Sonunu düşünmeden eyleme geçme, sorulan sorulara çok çabuk yanıt verme, başkalarının sözlerini kesme ve sırasını beklemekte güçlük çekme, olaylara aşırı tepki verme, fiil ve sözle arkadaşlarını rahatsız etme gibi özellikler dürtüsellik sorunları bulunduğunu düşündürür. DEHB tanısı konmuş çocukta, belirtilerin tümünün olması gerekmez. Sadece dikkat sorunları ya da hiperaktivite-dürtüsellik belirtileri görülebilir.”
NASIL TANI KONUR
DEHB'nin nedenlerini açıklayan Psikolog Aktaş, son 30 yılda yapılan bilimsel araştırmaların, DEHB'nin yapısal bir sorun olduğunu ortaya koyduğunu ve en önde gelen nedeninin ise genetik geçiş olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Aktaş hastalığa nasıl tanı koyulduğunu ise şöyle anlattı:
"DEHB tanısı çocuk psikoloğu/psikiyatristinin anne, baba ve çocukla görüşmesi; gerektiğinde öğretmenden bilgi alması sonucunda belirlenir. Anne, baba ve öğretmen tarafından çeşitli test ve ölçeklerin doldurulması DEHB tanısı konulurken uygulanan işlemlerdir.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER
DEHB tedavisinin ilk şartının aile, okul, psikolog ve psikiyatrist arasında sıkı işbirliği ve doğru bilgilenme olduğuna dikkat çekenAcıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Aktaş "En iyi tedavinin ilaç tedavisinin yanında psikoterapi alınan tedavi olduğu yapılan araştırmalarda açıklanmıştır. Dikkat arttırmaya ve davranışların kontrol etmeye yönelik ilaç tedavisi uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ailenin yan etkilerden korkarak ilacı reddetmesi, tedaviyi geciktirmekte ve sonradan geri dönüşümü olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Tedavi ne kadar erken başlar ise sonuç elde etme oranı o kadar yüksek olacaktır” ifadelerini kullandı.