ADANA (İHA) - Tarım ürünleri arasında katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan 'mısır' Çukurova'da test ediyor. Birinci ürün mısır hasadı için düzenlenen 'Tarla Günü'nde konuşan Adana İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü İhsan Bulut, ilk defa 2001 yılında Karataş'a bağlı Doğankent Beldesi'nde 13 çeşit mısır çeşidi denendiğini, bu yıl da aynı amaçla aynı bölgede Köprügözü Köyü'nde ikinci denemenin yapıldığını söyledi.
Bulut, bu yıl deneme istasyonundan 19 çeşit mısır tipinin ekiminin yapıldığını belirterek, "Amacımız, iki yılın verim ortalamasını alıp, yüksek verim yapan çeşitleri belirleyip üreticilerimize duyurmaktır" dedi.
Bulut'un verdiği bilgilere göre, bölgede 2000 yılında 125 bin hektara, geçen yıl 130 bin hektara, bu yıl da 95 bin hektara mısır ekimi yapıldı. 2002 yılında da 125 bin hektara mısır ekiminin yapılacağı tahmin ediliyor. Bulut, deneme üretimi yapılan istasyonlarda bu yıl 700 kilo ile bin 200 kilo arasında verim beklediklerini söyledi. Bulut, Türkiye'de 50'den fazla hibrit mısır çeşidi bulunduğunu kaydetti.
Bu arada, törene katılan bazı üreticiler, TMO tarafından 224 bin liraya alınan mısırın 'mecburiyet' karşısında tüccarlara satıldığını söylediler. Tüccara daha ucuza, 215 bin liraya sattıklarını anlatan üreticiler, "Ofis peşin para vermiyor. Ne zaman verecekleri de belli değil. Kredi kullanan çiftçi, faizlere boğulmamak için mecburen peşin ödeme yapan tüccarın kucağına düşüyor. Mısırı kepek fiyatına satıyoruz" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.