DİYARBAKIR (İHA) - Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, bazı basın yayın organlarında çıkan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün "Üzerimize gelirlerse eve gideriz" açıklamalarıyla ilgili olarak, "Bazı tutumlar anlaşılmadığı için genel başkanımız bu tür refleksler verebiliyor. Yoksa eve gidip ne yapacağız, kimse ev kadını veya ev erkeği değil" dedi.
Meclis'in tatile girmesiyle birlikte DTP Diyarbakır Milletvekilleri Akın Birdal, Aysel Tuğluk ve Gülten Kışanak, Diyarbakır'da dernek ziyaretlerine devam ediyor. Kürt Dil Enstitüsü'nü ziyaret eden milletvekillerinden Akın Birdal, bazı basın yayın organlarında çıkan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün "Üzerimize gelirlerse eve gideriz" açıklamalarını değerlendirdi. Birdal, konuyu gazetelerde okuduğunu belirterek, "Bu konuda bir değerlendirme yapılmış değil. Ayrıca bizi oraya halkımız gönderdi. Oradan ayrılmaya da halkımızın iradesi karar verir ve bu kişisel tercihimiz değil. Biz sorunların çözümü için Meclis'teyiz. Bunun için çaba göstereceğiz. Ama ne yazık ki bazı tutumlar anlaşılmadığı için genel başkanda bu tür refleksler verebiliyor. Ama bunu farklı okuyup yeni bir gerilim nedeni oluşturmak gerekmiyor. Bizim oradaki oluşumumuz genel başkanımız tarafından bir çağrıdır, değerlendirilmelidir. Yoksa eve gidip ne yapacağız, kimse ev kadını veya ev erkeği değil "dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bölgeye yapacağı ziyarete de değinen Birdal, Cumhurbaşkanı'nın güvenlik gerekçesiyle değil barış ve özgürlük için gelmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinde bölge halkının beklentilerine cevap vermesi gerektiğini de kaydeden Birdal, şunları söyledi:
"Sayın Gül, cumhurbaşkanı olduktan sonra yaptığı teşekkür konuşması kapsayıcı, kavrayıcı ve kucaklayıcı bir konuşmaydı. Bölgede de mesajların bu bağlamda olmasını diliyoruz. Cumhurbaşkanı aynı zamanda başkomutandır. Salt güvenlik gerekçesiyle gelmemeli. Halkımızın gereksinimleri, beklentilerine karşılık vermesi lazım. Bölge halkının beklentisi aynı zamanda Türkiye halkının da beklentisidir. Kardeşçe bir arada yaşama özlemidir. Kürt sorununun demokratik çözümüdür. Bu sorunun çözümsüzlüğünün sonuçlarını siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel olarak sadece Kürt halkı yaşamıyor, başka halklarda yaşıyor. O nedenle Cumhurbaşkanı'nın bölgemize yapacağı ziyaret halklar arasında çok önemlidir. Biz bunun altını özellikle çiziyoruz. Daha önce cumhurbaşkanları, başbakanlar gelmiştir. Sorunun yakıcılığını ve sorunun çözümsüzlüğünün gelecek açısından olmazsa olmazını bildikleri için her gelen bölgeye ziyaret yapıp, sonra da sorunları unutmuşlar. Unutmakla da kalmamış tersi uygulamalar olmuştur. Biz de bu yaşananlardan yola çıkarak bölge milletvekilleri olarak, Cumhurbaşkanı'nın beklentilere cevap vermesi ve bu mesajın da unutulmaması ve arkasında durulmasını bekliyoruz".