HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Obama ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Vladimir Putin de sabah saatlerinde G-20 zirvesi için Antalya'ya geldi. ilk görüşme Erdoğan ile Obama arasında gerçekleşti.

Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu Sabah Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Obama'nın Regnum Otel'deki görüşmesi saat 10.40'ta başladı.

Erdoğan ve Obama, el sıkışarak fotoğraf çektirdikten sonra görüşmeye geçti.

Zirvede Suriye, terör ve IŞİD konuları var... Görüşmeye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın da katılıdığı görüldü. Görüşme 1 saatten fazla sürdü.

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama görüşme sonrası açıklama yaptı:

129 kişinin ölümü, hepimizi üzdü ve şiddetle kınadığımız bir netice olarak bu döneme damgasını vurdu.

G-20 Zirvesi’ni tabi ki belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz. Ancak dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız G20 Zirvesi’nden çok kesin keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır.

"KOLEKTİF BİR TERÖRİZM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi terörün dini ırkı milleti vatanı yoktur ve Fransa’da Paris’tekinde de yine aynen Ankara’da olduğu gibi Gaziantep’te Suruç’ta Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır.

Aynı zamanda tabi ki G20 Zirvesi’nde gerek iklim değişikliği, gerek mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ekonomik gelişmeler bütün bunları değerlendireceğiz.

DÜNYA BARIŞINA KATKIDA BULUNMA VURGUSU

Sayın Barack ile Suriye’de DAİŞ ile olan mücadeleyi ele alma imkanımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.

OBAMA: BÜTÜN İNSANLIĞA KARŞI YAPILMIŞ SALDIRILARDIR

Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel kentin halkına teşekkür etmek istiyorum. G20 geleneksel olarak, küresel ekonomik konularını tartışmak için bir platform oluşturmuştur. Ama sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği gibi Paris’teki hain saldırılar da acil konular da dahil olacak görüşmelerimize.

Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’daki saldırı da masum insanları hedef alan saldırılar. Bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır.

"VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU"

İkimizde Başkan Hollande’a söylediğimiz gibi dayanışma içinde duruyoruz. Faillerin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. Türkiye hem Irak hem Suriye’de IŞİD tehdidiyle ilgili savaşma konusunda önemli bir ortak olmuştur. NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Suriye’deki felaket ortamını gidermek için ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantı oldu. Türkiye Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik."

OBAMA SABAHIN İLK SAATLERİNDE GELDİ

Antalya'nın turizm merkezi Belek'te bugün başlayan ve iki gün sürecek G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacak Başkan Barack Obama'yı taşıyan ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı 'Air Force One' uçağı, saat 06.58'de Antalya Havalimanı'ndaki 1'inci piste indi.

Başkan Obama'yı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel ve diğer yetkililer karşıladı. Kendisini karşılayan protokol mensuplarıyla tokalaşan Obama'ya yöresel kıyafetli bir kız ve bir erkek çocuk, çiçek verdi.

KONVOYDA İKİ LİMUZİN

Apronda kendisi için bekleyen, önünde Türk ve ABD bayrağı bulunan aynı plakalı iki limuzinden birine binen Başkan Obama, konvoy eşliğinde alandan ayrıldı. Obama'nın bindiği zırhlı makam aracını bir erkek sürücü kullanırken, aynı marka ve plakalı diğer limuzini ise bir kadın sürücü kullandı. İkinci makam aracı da Obama'nın bulunduğu araçla beraber konvoyda yer aldı. Diğer devlet başkanları gibi havalimanının 'A Kapısı' yerine Askeri Havalimanı yakınındaki 'Acil Çıkış' kapısını kullanan konvoy, Belek'e hareket etti. Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı otele geçen Obama ile Erdoğan'ın görüşmesi saat 10:45 itibariyle başladı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

ABD Başkanı Obama'nın gelişi nedeniyle havaalanı, çevresi ile geçiş güzergahında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Başkan Obama'nın konvoyunun geçişi sırasında Antalya- Belek karayolu tamamen trafiğe kapatıldı.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN DE GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Antalya'ya geldi.

G20 üyesi ülkelerin liderleri Antalya Belek'te düzenlenecek zirveye katılmak üzere Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Antalya'ya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak saat 10.00'da, Antalya Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı. Başkan Putin'i havalimanında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel karşıladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yöresel kıyafetli çocuklar tarafından çiçek takdim edildi. Başkan Putin, protokolle tokalaştıktan sonra kendisi için özel olarak getirtilen limuzine bindi. Heyet ardından geniş güvenlik önlemleri altında karayolu ile zirvenin yapılacağı otele hareket etti. Alanda bir askeri helikopter ve ambulans hazır bekletildi. Öte yandan Putin'in geçiş yapacağı D-400 Antalya-Serik karayolunun heyetlerin geçişi için kapanan yolun yanı sıra, vatandaşların geçtiği yolda geçiş esnasında trafiğe kapatıldı.

G-20 LİDERLER ZİRVESİ BAŞLADI

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi Antalya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında B20 ve L20'nin bazı G20 liderleriyle yapılacak "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumun açılış konuşmasını yaptı.

Erdoğan,zirveye katılan liderleri Regnum Otel'de karşılayacak,aile fotoğrafı çekiminin ardından "Kalkınma ve İklim Değişikliği" başlıklı çalışma yemeğine geçilecek.

Zirveye katılan liderler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde "Kapsayıcı Büyüme: Küresel ekonomi, büyüme stratejileri, işsizlik ve yatırım stratejileri" başlıklı açılış oturumu ve"Küresel Sınamalar: Terörizm ve mülteci krizi" başlıklı akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Regnum Hotel'de Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud,AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşecek.

Davutoğlu'nun ev sahipliğinde ayrıca bir de G20 Zirvesi Resepsiyonu verilecek.

-ERDOĞAN'DAN AKŞAM YEMEĞİ-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya'ya gelen konuk heyet başkanları olan devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar onuruna dün bir akşam yemeği verdi. Akşam yemeği, zirvenin yapılacağı Regnum Otel'de gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşleri ile birlikte yemeğe katılan konuk liderleri, eşi Emine Erdoğan ile birlikte karşıladı.

Yemeğe, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, IMF Başkanı Christine Lagarde, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Mark Carney ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim katıldı.

Akşam yemeğinin ardından, geleneksel Türk el sanatlarından ebru ve cam çalışmalarından örnekler sergilendi. Çalışmaları izleyen liderler, bu sanatları uygulamalı olarak sergileyen sanatçılardan bilgi aldı.

G-20 LİDERLER ZİRVESİ

20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.

G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan,Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor. G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

1975 yılında Fransa’nın Rambouillet şehrinde, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya’nın, Devlet/Hükümet Başkanları düzeyinde katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir.

1976'da San Juan, Porto Riko’da Kanada’nın da katılımıyla G-7 ortaya çıkmıştır.

1977-1991 yılları arasında bu üye sayısı sabit kalmış, 1991’den sonra SSCB'nin yerine kurulan Rusya Federasyonu, G-7 üyeleriyle, Zirve Sonrası Diyalog adı altında bir araya gelmiş, 1994 yılındaki Napoli Zirvesi'nden sonra ise, Siyasi 8 adı altında toplantılar düzenlemişlerdir.

Denver Zirvesi’nde Rusya ilk kez, mali-ekonomik konular dışındaki görüşmelere katılmış ve 1998’deki Birmingham Zirvesi’nde G-8 tam anlamıyla oluşmuştur.

Önceleri, makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği, daha sonraları ise Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, enerji ve terör konuları gündemde yerini almıştır.

İstihdam, çevre, suç ve uyusturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma, vb siyasal ve güvenlik içerikli alanlar devreye sokulmuştur.

Öte yandan, 1993’te Rusya'ya Yardım, 1994'te Ukrayna, 1995’te Küresel Bilgi Toplumu, 1997'de Suç ve 1998'de Enerji konulu toplantılar, bazı bakanlardan oluşan Destek Forumları’nda ele alınmıştır.

Benzer biçimde, Kara Para Aklama, Nükleer Güvenlik, Uluslararası Organize Suçlar gibi konularda çalışma grupları oluşturulmuştur.

Dogu Asya, Rusya ve Brezilya'da beliren ekonomik ve mali bunalımlardan sonra, kendilerini yakından ilgilendiren sorunlara çözüm yollarının, yükselmekte olan Pazar ekonomisi ülkeleriyle işbirliğinden geçtiğini, G7/8’ler anlamakta gecikmemişlerdir. Danışma amaçlı ve daha geniş kapsamlı olmak üzere, G-22, G-26 ve G-33 olusturulmuş, ancak sayı arttıkça, etkinlik azalmıştır.

Bretton Woods kurumsal anlayışı bağlamında, 1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G-8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden olusan 20’ler Grubu (G-20) resmen ilan edilmiştir.

G-20 ilk başta çeşitli bakanlıklar düzeyinde toplantı düzenlemiştir. Kasım 2008 tarihinden itibaren aynı G-8'de olduğu gibi yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde toplanmaya başlamıştır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler