VARŞOVA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ordumuzun içinde yuvalanan ihanet şebekesinin demokrasimizi, bağımsızlığımız ve geleceğimizi hedef alan darbe teşebbüsünü 250 şehit ve 2 bin 193 gazi verme pahasına millet olarak bastırmayı başardık. Bu hain saldırıdan demokrasimiz ve ekonomimiz çok daha güçlenerek çıkmıştır." dedi.
Erdoğan, Westin Otel'de düzenlenen "Türkiye-Polonya İş Forumu"nda katılımcılara hitap etti.
Sözlerine, "Varşova'ya geldiğimiz andan itibaren şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabul için Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde tüm Polonya halkına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum." diyerek başlayan Erdoğan, gerçekleşen ziyaretin iki ülke ilişkilerine verilen önemin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.
Erdoğan, toplantı vesilesiyle Türk ve Polonyalı iş adamlarının bir araya getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
İki ülke arasında 600 yılı aşkın derin bir dostluğun olduğunu belirten Erdoğan, Polonya ile pek çok ortak ve tamamlayıcı özelliğin bulunduğunu ifade etti.
Erdoğan, Avrupa'nın iki büyük, güçlü ve ekonomik performanslarıyla göz dolduran ülkeleri olarak kurulan bu samimi dostluğun daha da güçlenerek devam edeceğine inandığını vurguladı.
Türkiye'nin geçen 15 yılda, cumhuriyet tarihinin tamamında elde edilen birikimleri 3,5 kat arttıran bir büyüme gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, bu sayede dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı en büyük ekonomisi olarak geleceğe güvenle bakıldığına işaret etti.
- "Yatırım merkezleri arasındaki mesafeyi kısaltmayı amaçlıyoruz"
Erdoğan, 2023 hedefleri çerçevesinde çok daha büyük başarılar için kararlılıkla yola devam ettiklerini belirterek, "Örneğin 2002 yılında gayrisafi yurtiçi hasılamız 230 milyar dolardı, şu an rakamı 860 milyar dolara yükselttik. 2023 senesinde bunu 2 trilyon dolar seviyesine taşımak istiyoruz. Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan, 11 bin dolara çıkarttık, hedefimiz 25 bin dolar seviyesidir." diye konuştu. Son 15 yılda ihracatın 5 kat artarak 153 milyar doları bulduğunu, hedefin 500 milyar dolar olduğunu bildiren Erdoğan, "2023 hedeflerimiz çerçevesinde başlattığımız büyük çaplı projeleri ve yatırımları kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Asya ve Avrupa kıtalarını, İstanbul Boğazı'nın altında birleştiren Marmaray ve Avrasya Tüneli'ni hizmete açtık. İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İzmit Körfezi üzerindeki Osmangazi Köprüsü'yle ticaret ve yatırım merkezleri arasındaki mesafeyi özellikle kısaltmayı amaçlıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hava ulaşımında Türkiye'yi bölgenin en önemli merkezi haline getirecek dünyanın en büyüğü vasfına sahip İstanbul'daki yeni havalimanının inşasının hızla devam ettiğini, birinci etabının bitirileceğini ve yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine sahip bir havalimanının olacağını söyledi.
- "Demokrasimiz ve ekonomimiz güçlenerek çıkmıştır" Kendi alanında dünyada ilk sırada yer alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin de atıldığını anımsatan Erdoğan, İstanbul Boğazı'na "kardeş" olarak inşa edilecek Kanal İstanbul Projesiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi alanlarında dünya çapında tecrübeye sahip şirketlerin birikimlerini altyapı projelerinde Polonya'nın hizmetine sunmaktan memnun olacaklarına inandığını belirtti.
Gelişme ve büyüme yolunda ilerlerken pek çok engelin ortaya çıktığına da dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yılın 15 Temmuz gecesi yaşadığımız darbe girişimi de bunlardan biridir. Ordumuzun içinde yuvalanan ihanet şebekesinin demokrasimizi, bağımsızlığımız ve geleceğimizi hedef alan darbe teşebbüsünü 250 şehit ve 2 bin 193 gazi verme pahasına millet olarak bastırmayı başardık. Milletimizin cesareti, Polonya gibi kara gün dostlarımızın desteğiyle üstesinden geldiğimiz bu hain saldırıdan demokrasimiz ve ekonomimiz çok daha güçlenerek çıkmıştır.
Darbe sonrasındaki ilk iş günü finansal piyasalar normal şekilde açılmış, reel ekonomimiz de bir zedelenme yaşamamıştır. Tüm olumsuzluklara rağmen ekonomimiz 2017 yılının ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde bir büyüme oranına ulaştı. Bu rakamlarla ülkemiz, Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada 3. sıraya yükseldi."
Erdoğan, her alanda aşağı yukarı aynı düzeyde ileriye doğru gidiş olduğunun görüldüğünü, bu yılın da yüzde 5'in çok üzerinde bir büyüme oranıyla tamamlanacağını söyledi.
- "10 milyar dolara çıkarma hedefini teminat altına almalıyız" Türkiye için bölgesindeki krizleri yönetmenin ve ekonomik hedefleri doğrultusunda ilerlemenin birbirinin alternatifi olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu ikisini birlikte yapabilecek deneyime, imkana ve kaynağa sahip bir ülke olduğunu ifade etti. Erdoğan, bunun için iş adamlarıyla dünyanın dört bir yanına gittiklerini, hem siyasi hem ekonomik ilişkileri güçlendirecek adımları kararlılıkla attıklarını anlattı.
Aynı şekilde bölgedeki krizlere de aktif şekilde müdahale ettiklerini dile getiren Erdoğan, bu mücadelede Polonya'yı yanlarında görmekten memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere de değinerek, "İlişkilerimizde Yüksek Düzeyli Sürekli Danışma Komitesi dahil olmak üzere her düzeyde yoğun temaslar mevcuttur. Üst düzey ziyaretlerle de stratejik ortaklığımızı sürekli yenileme ve güçlendirme çabası içindeyiz. Cumhurbaşkanı Sayın Duda'ya bu alandaki liderlik rolü konusunda ayrıca teşekkürlerimi iletmek isterim." dedi.
Günün, ikili ekonomik ilişkilerde daha yüksek hedeflere ulaşma günü olduğunun altını çizen Erdoğan, "Şu an itibarıyla 6 milyar dolara ulaştığımız ticaret hacminde yaptığımız görüşmelerle önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu 10 milyar dolara çıkarma hedefini hep birlikte teminat altına almalıyız." ifadesini kullandı.
- "Gerekli adımların atılması için çaba göstereceğiz" Erdoğan, savunma sanayi, bankacılık, enerji, müteahhitlik, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, mobilya, sağlık turizmi, tarım ve hayvancılık, alt yapı, çevre ve atık yönetimi, kimyasallar, lojistik gibi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Her iki ülkenin iş adamlarının bunları hayata geçirebilecek güce sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, bunun için karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerimizin yöneticileri olarak sizlere gerekli kolaylığın gösterilmesi için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Sizlerin işlerini kolaylaştırmak, yükünüzü hafifletmek için ihtiyaç duyulan alanlarda gerekli adımların atılması için çaba göstereceğiz. Üçüncü ülke pazarlarına erişim bakımından da Polonya ve Türkiye özel sektör temsilcilerinin stratejik ortaklık kurma çalışmalarını desteklemeliyiz. Bu noktada özel sektör kuruluşlarımız arasında ortak iletişim ağı kurulması çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Doğu-batı, kuzey-güney ticaret yollarının kesiştiği stratejik coğrafi konumu, Avrupa Birliği üyeliği, istikrarlı ekonomisi ve nitelikli iş gücüyle Polonya'nın, Türk iş adamlarına eşsiz fırsatlar sunduğunu dile getiren Erdoğan, son yıllardaAB ortalamasının çok üstüne çıkan büyüme rakamıyla Polonya'nın, cazibesini artan bir ülke olduğunu söyledi. Bu sebeple iş adamlarını Polonya'da daha fazla yatırım yapmaya davet eden Erdoğan, Polonya makamlarının da yatırımcılara her türlü kolaylığı göstereceğine inandığını dile getirdi.
- "Bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden Polonyalı turist sayısı arttı" Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim de Cumhurbaşkanlığı ve hükümet olarak Polonya'daki iş adamlarımıza desteğimizin tam olduğunu altını çizerek ifade ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik bağların güçlendirilmesinde Türk Hava Yolları'na ve Polonya'nın ulusal hava yolu LOT'a önemli görevler düşüyor. Türk Hava Yolları ve LOT'un karşılıklı seferlerini ve destinasyon sayılarını artırmaları her alanda iş birliğimizi de kesinlikle geliştirecek. Turizm, artan sefer ve destinasyon sayısından yararlanacak ilk alanlardan biridir. Bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden Polonyalı turist sayısı ciddi bir artış göstermiş vaziyette. Bu eylemi karşılıklı olarak destekleyerek halklarımız arasındaki dostluk bağını canlı tutmalıyız. Aynı şekilde kültür ve sanat faaliyetleri de insani ilişkilerimizin gelişmesinde büyük öneme sahiptir. TİKA'nın Polonya'daki Tatar toplumuna yönelik projeleri bu doğrultuda atılmış mütevazi adımlardır."
Gelecek yıllarda siyasi, ekonomik, kültürel tüm alanlarda çok daha kapsamlı projelerin birlikte hayata geçirileceğini ümit ettiğinin altını çizen Erdoğan, uzun zamandır yapılamayan Türkiye-Polonya Ekonomik İstişare Toplantısını bir an önce gerçekleştirme temennisinde bulundu.
Türkiye-Polonya İş ve Yatırım Forumu'nun, iş adamları arasındaki işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir sonraki iş forumunda ikili ticaret hacmi hedefleri olan 10 milyar doları aşmış olarak buluşmayı diledi.