HABER

Değerli taşlara uygulanan ÖTV kaldırılmalı

İSTANBUL(ANKA)- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, yurtdışından getirilen ve ağırlıklı olarak da ihraç edilen değerli taşların vergilendirilmesinde yeni düzenlemenin yararlı olacağını söyledi. İşlenmemiş değerli taşlara yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulandığını hatırlatan Yalçıntaş, bu verginin kaldırılmasının sektörün dünya ile rekabetine güç vereceğini kaydetti.

Yalçıntaş, yazılı açıklamasında, ekonomik krizden kuyumculuk sektörünün de etkilendiğini belirterek, iç piyasada talep yetersizliği dikkate alındığında, çıkış yolunun ihracattan geçtiğini vurguladı. Yalçıntaş, kuyumculuk sektörünün, değerli taşlarda uygulanan ÖTV'de indirim yapılması konusunu uzun yıllardır beklediğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Kuyumculuk sektörü, ülkemizin ihracatına toplam 2.5 milyar dolarlık önemli bir katkı sağlamaktadır. İstihdama katkısı da ortadadır. Sıkıntılarının bir an önce giderilmesi, gerek sektör gerek ülke menfaatleri için çok önemlidir. Yurtdışından, çoğunluğu ihraç edilmek üzere getirilen değerli taşlara uygulanan ÖTV'nin kaldırılmasının, sektöre çok önemli bir destek olacağı kanaatindeyiz."

Dünyada kuyumculuk sektörünün eğiliminin değerli taşlara doğru kaydığını belirten Yalçıntaş, ÖTV'nin kaldırılması ya da en azından düşürülmesinin, sektörün gelişimine bu anlamda önemli yararı olacağını kaydetti.

Yalçıntaş, ÖTV'nin kaldırılmasının, sektörün çok daha yüksek oranda kayıt altına alınmasına da katkı sağlayacağını belirtti. Yalçıntaş, "Bu sayede ilave vergi geliri de elde edilebilir" dedi. Başkan Yalçıntaş, İstanbul'un değerli taşta dünyanın önemli merkezleri arasına girebileceğini de sözlerine ekledi.

-DEĞERLİ TAŞLARDA ÖTV SORUNU-
Değerli taş sektöründe ÖTV, maliyetleri artırmasının yanı sıra, tasarım gibi temel unsurların ihmal edilmesine de yol açıyor. İşletmeler maliyeti düşürmek için, daha basit ürünleri ve az çeşidi tercih etmek durumunda kalıyor. Öte yandan, ÖTV'nin Türkiye'deki taş işleme maliyetlerini yükseltmesi sebebiyle potansiyel pazarlarımız Rusya, Ukrayna, ABD ve Balkan ülkeleri Uzakdoğu'dan ürün almayı tercih ediyorlar.
ÖTV aynı zamanda iç pazarda taşlı ürünlerin faturalandırılmasında da sorun yaşanmasına sebep oluyor. Örneğin altından ÖTV alınmadığı halde, bu yüzüğe bir taş konulursa işin içine ÖTV giriyor.
Dünyada ÖTV, vergi gelirlerini artırmaktan ziyade, sosyal ve bireysel tüketim tercihlerini etkilemek amacıyla uygulanıyor. En çok tercih edildiği ürünlerin başında ise sigara ve alkol geliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler