HABER

"Demir atlı yörük" 34 ülkede down sendromluların sesi oldu

Türkiye'den motosikletiyle yola çıkarak önce Norveç'teki North Cape'ye, ardından Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı yer olan Japonya'daki Kuşimoto'ya ulaşan Adem Çolak, 2 senede 34 ülke ve 44 bin kilometre yol katederek down sendromluların sesini duyurmaya çalıştı - Rotası üzerindeki down sendromu derneklerini ziyaret eden ve down sendromlu bireylerle röportajlar yapan Çolak, bir yandan da yanında götürdüğü kostümüyle zeybek oynayarak gittiği ülkelerde Türk kültürünü tanıttı ve tüm yaşadıklarını "Demir atlı yörük" isimli sosyal medya hesaplarından dünyaya aktardı

İSTANBUL (AA) - MEHMET KARA - Türkiye'den motosikletiyle yola çıkarak önce Avrupa'nın kuzey noktası North Cape'ye, ardından Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı yer olan Japonya'daki Kuşimoto'ya ulaşan Adem Çolak 2 senede 34 ülke ve 44 bin kilometre yol katederek down sendromlu bireylerin sesini duyurmaya çalıştı.

Down sendromu konusunda farkındalığını artırmak için 7 yıldır çalıştığı işten ayrılarak motosikletiyle dünya turu yapmaya karar veren Çolak, Down Sendromu Derneği iş birliğiyle başlatılan "Down To Earth Road" projesi kapsamında önce Avrupa'nın en kuzey noktası North Cape kıyılarına, sonra Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı nokta olan Japonya'daki Kuşimoto'ya gitti.

Çolak, başta down sendromlu kardeşi Erdem ve tüm down sendromlu bireylerin sesini dünyaya duyurmak için motosikletiyle çıktığı yolda 34 ülkeye ulaştı.

Asya rotasının son durağı olan Japonya'da tüm parasını bitiren Çolak, Türkiye'ye dönebilmek için 2 buçuk ay çalışarak para biriktirdi.

Çolak, rotası üzerindeki down sendromu derneklerine Türk kahvesi ve nazar boncuğu hediye etti ve down sendromlu bireylerle röportajlar yaptı. Bir yandan da yanında götürdüğü geleneksel zeybek kostümüyle zeybek oynayarak gittiği ülkelerde Türk kültürünün gönüllü temsilcisi oldu, tüm yaşadıklarını Demir atlı yörük" isimli sosyal medya hesaplarından dünyaya aktardı.

2 yıllık uzun motosiklet yolculuğunun ardından Türkiye'ye dönen ve yeni rotalar için hazırlanan Çolak, Down To Earth Road projesinin hedeflerini ve yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

- "Avrupa ülkelerinde down sendromu farkındalığı ve eğitimi daha iyi "

Çolak, Down Sendromu Derneği'yle başlatılan farkındalık projesinin uzun yıllardır hayalinini kurduğunu söyledi.

Motosikletiyle dünya turuna çıkma kararında Down sendromlu kardeşi Erdem'in etkili olduğunu belirten Çolak, "Rotam üzerinde bulunan Avrupa'da 25 ülkede down sendromu derneklerini ziyaret ederek, röportajlar yaparak ve onlar için Türkiye'den hazırladığımız hediyeleri takdim ederek hem Türkiye içinde hem de global anlamda farkındalık oluşturmaya çalıştık." dedi.

Çolak, 30 Ağustos 2017'de Avrupa'ya doğru yola çıktığını ve Balkan ülkelerini, Hırvatistan, İtalya, İsviçre, Danimarka ve Norveç'i geçerek Avrupa'nın en kuzey noktası olan North Cape'a ulaştığını belirterek, bu rotada 25 ülke ve 19 bin kilometre katettiğini anlattı.

Bu ülkelerde 50'den fazla down sendromlu birey ve 20 dernekle iletişim kurduğunu ifade eden Çolak, "Onlara 5 soru yönelttim. 'Adın ne? Ne işle meşgulsün? Gelecekten beklentin ne? Seni ne mutlu eder? Seni ne üzer?' sorularıyla röportajlar yaptım ve bunları derleyerek Down Sendromu Derneği'yle birlikte montajlayarak sosyal medyada farkındalık serisi oluşturduk." diye konuştu.

Ekonomisi iyi olan Avrupa ülkelerinde durumun daha iyi olduğunu belirten Çolak, "Hem devlet desteği, hem ailelerin bilinçli olmasıyla erken yaşlarda eğitim fırsatı oluyor. Spor ve müzik faaliyetlerinde ve kişisel becerilerde çok daha iyi noktalarda olduklarını gördüm." değerlendirmesini yaptı.

Çolak, Türkiye'ye döndükten bir süre sonra ikinci rotası olan Asya'ya "Hedef Kuşimoto" sloganıyla çıktığını anlattı.

Asya yolculuğunun Avrupa'dan daha zorlu geçtiğini dile getiren Çolak, şunları kaydetti:

"Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı yerdeki anıta giderek şehitlerimizi anma fırsatı oldu. Bunun bir manevi değeri vardı. Asya rotasında 9 ülkeye gittim. Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi'ni geçerek Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Rusya'dan devam ettim. Asya rotası Avrupa'ya göre daha zorluydu çünkü sorun yaşadığınızda çözüm bulma ihtimaliniz az. Sınır geçişlerinde, askeri kontrol noktalarında kısmen problemler oldu. Asya'da da down sendromlu bireylerle aynı şekilde röportajlar gerçekleştirdik ve hediyelerimizi takdim ettik. Her dernek için bir Türk kahvesi, nazar boncuğu gibi hediyelerimiz vardı.

Asya zorlu bir coğrafyaydı. Ama ciddi bir teknik problem yaşamadım. Motosikletin bazı sarf malzemelerini yolda kendim değiştirdim ve bakımını kendim yaptım. Sınır geçişlerinde, askeri kontrol noktalarında bazı sorunlar oldu ama turu etkilemedi. Tabii ki riskler vardı. Geçtiğim coğrafyalarda özellikle daha bizden olan Orta Asya'da tepkiler çok olumluydu. Birçok insanla karşılaştım ve her iletişime geçtiğim insana down sendromunun ne olduğunu anlatmaya çalıştım. Bir gezgin olarak bakıldığında Asya'da insanlar çok misafirperver karşıladı. Çok güzel anılar var. Özellikle Kırgızistan'ı ayrı tutuyorum. 2020'de Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı Göçmenler Festivali'ne şahitlik ettim. Çok mutlu olduk. Moğolistan da apayrı bir coğrafya. Uçsuz bucaksız çöl geçişleri ve soğuk bir kış mevsimini geçirdik. Soğukla ciddi problemler yaşadık."

- "Japonya'da bütçe problemi yaşadım, dönmek için 2 buçuk ay çalıştım"

Çolak, Asya turunda 9 ülkeyi geçerek 25 bin kilometre katettiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Japonya'ya gittiğimde pahalılıktan dolayı bütçe problemi yaşadım. 2 buçuk ay çalıştım ve bütçe yaparak geri döndüm. 10 ayımı burada geçirmiş oldum. Şu an imkanım olsa aynı projeye farklı rotalarda devam etmek istiyorum. Gidecek rota çok. Nepal, Afrika ve Amerika rotası gibi muhtelif rotalar var.

Japonya gelişmiş ve ekonomisi çok iyi bir durumda ülke. Devlet stratejisi olarak engelli bireylere maddi yardımdan ziyade onların kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir şekilde eğitim veriliyor ve iş hayatına atılabilmeleri sağlanıyor. Eğitim sistemi de onun üzerine kuruluyor ve buna izin veriyor. Dışarıdaki iş kolları ona göre düzenleniyor. O bireylere daha fazla ayrıcalık tanınıyor. 18-20 yaş arasındaki süreçte rehabilitasyon eğitiminin ardından kabiliyetlerine göre o iş kolunda çalışabiliyorlar. Ülkemizde de Down Sendromu Derneği'nin 'Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum: İş Koçu Destekli İstihdam Programı' sayesinde down sendromlu bireyler meslek edindirme noktasında eğitimler alıyor. Bu program bünyesinde down sendromlu bireyler eğitimlerinin ardından belirli iş alanlarında meslek sahibi oluyor. Hayatlarına kazanarak devam etmeye çalışıyor. Bu proje sadece down sendromlular için değil engelli bireyler için de örnek olabilir. "

- "Farklı rotalar için bireysel ve kurumsal desteğe hazırım"

Çolak, 44 bin kilometrelik motosiklet turunun down sendromu farkındalığının yanı sıra Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağladığını vurguladı.

Motosikletiyle farkındalık projesine devam edebilmek için maddi desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Çolak, "Avrupa rotasına kendi paramla çıktım. Down Sendromu Derneği'yle beraber bu projeye başladık. Dönüşte orada neler yaptığımızı sunumlarla anlattık. Asya rotası için birtakım firmaların kapısını çaldık." dedi.

Projeye halk oyunlarını da dahil ettiğini ve zeybek kostümü alarak yola çıktığını belirten Çolak, "Geçtiğim her ülkede farklı zeybek oyunları icra ettim. Kültürel bir farkındalık oluşturarak ülkemizi tanıtmak için de yola çıktım aslında. 2 sene önce bıraktım ve 7 yıldır edindiğim bütçeyi erittim. Bu projeyi beğenen ve projenin devam etmesini isteyen bireysel ve kurumsal desteklere her zaman açığım." diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler