KADIN

Denizde Maksimum 1 Saat

Denizin zararları var mıdır?

Denizde Maksimum 1 Saat

Yaz aylarında hem eğlemek hem de dinlenmek amacıyla tatil planları yaparken çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabileceği unutulmamalıdır.

Bu dönemdeki en önemli tehlikeler; aşırı sıcaklar, güneş yanıkları, deniz ve havuz enfeksiyonları ile yaz ishalleridir.

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, yazın sağlıklı bir tatil yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Tatilde doğru kıyafet seçimi çok önemli
Öncelikle gidilecek yerin koşulları önemlidir. Yurt içi seyahat düşünülüyorsa; kıyafetler, gidilecek yere göre ayarlanmalıdır.

Yazlık kıyafetlerin yanı sıra; akşamları serin olabileceği düşünülerek uzun kollu kıyafetler ya da şal götürülebilir. Kronik hastalıkları olanların ilaçlarını yanlarından ayırmamaları ve kalacakları gün sayısı kadar yedeklemeleri çok önemlidir.

Otelde konaklanacaksa, gidilecek yerin mutfağında mutlaka diyet yemekler bulunmasına özen gösterilmelidir.

Tatil döneminde tercih edilmesi gereken giysiler; güneş ışınlarını kendine çekmeyen, açık renkli, pamuklu, teri çekebilen kumaşlardan üretilmiş olmalıdır. Bu tür giysiler, serinletici ve güneş ışığına direkt maruz kalınmasını önleyici özelliktedir.

Islak şapka ve kıyafet serinletir ama hasta eder
Saat 10.00- 16.00 arası güneşe çıkılması sakıncalıdır. Bu saatler arasında dışarıda bulunulması gerekiyorsa, şapka ve beyaz uzun kollu kıyafetler tercih edilmelidir.

Bu, güneşi yansıtarak ten ile temasını engeller.

Serinlemek açısından bazen şapkalar ıslatılarak kullanılabilir. Ancak bu uygulamayı sürekli tekrarlamak doğru değildir. Islak bir şapka ya da kıyafet ile deniz kenarında ya da yüksek bir yerde rüzgara maruz kalmak, "fibromiyalji" denilen kas ve iskelete sistemi hastalıklarına neden olabilir.

Güneş ışığını ve sıcaklığını kendine çekmesi için açık renkli şemsiyeler kullanılmalı, hava sirkülasyonunu sağlayan hasır şemsiyeler tercih edilmelidir.

Uzun süre suda kalmak cilt tabakasını zedeleyebilir

Cilt, bağışıklık sistemin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir.

YAZIN BUNLARI MUTLAKA YEMELİSİNİZ

Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır. Güneşlenmek için kola gibi maddelerin kullanımı oldukça zararlıdır.

Ağızdan deri mantarlarının tedavisi için ilaç kullananların, güneşe çıkmamasında yarar vardır. Çünkü bazı mantar ilaçları, ciltte renk değişikliklerine sebep olabilir.


Sıvı tüketiminizi iyi ayarlayın
Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Susamadan su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir.

Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Çok soğuk su ile duş almayın
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için yapılabilecek en doğru şey, duş almaktır. Duş, serinlemeyi sağlayarak sıcak yaz günlerinde terleme ile ilgili sıkıntıları da azaltmaktadır. Serinlemek için yapılan duş, şok etkisi yaratacak kadar soğuk olan suyla yapılmamalıdır. Özellikle kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, buna dikkat etmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk olmayan ılık bir duş, kişiyi rahatlatır. Düzenli duş ile gözeneklerin açılması, düzenli terleme ile birlikte vücut ısının düşmesine ve ışırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı olur.

YAZ DİYETİ

Klima altında uyumayın
Aşırı sıcaklarda serinlemek için tüketilen soğuk su, sanıldığı gibi zararlı değildir. Yalnızca, kronik farenjit gibi sağlık sorunu olanların şikayetlerini tetikler. Yazın klima kullanımı da kontrollü olmalıdır. Klimaların yol açtığı bakteriler, lejyoner hastalığı ve zatürrenin oluşunda etken olabilir. Klimanın açık bırakılarak direkt klima etkisine maruz kalarak uyumak, uyku kalitesini bozar, vücut kasılma ya da tutulmaları ortaya çıkabilir.

Havuzdaki Hepatit A tehlikesine dikkat!
Tatilde deniz yerine havuzu tercih edenlerin bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle havuzun denetimine mutlaka dikkat edilmelidir. Havuza girerken kulak tıkacı ve yüzücü gözlüğü takılmalıdır. Havuzlardan Hepatit A bulaşabilir. Bunun için özellikle çocuklara tatile gitmeden önce Hepatit A aşısı yaptırılabilir. Havuz başlarında mantar gibi enfeksiyonlar karşı terliksiz asla dolaşılmamalıdır. Havuzdan çıkınca klorlu suyun cildi kurutmasını önlemek ve bakteriyolojik kirlilik de ciltten atmak için mutlaka duş alınmalıdır. Islak mayo ile kalmak da vajinal mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayabileceği için havuza girdikten sonra mayonun değiştirilmesi gerekir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler