ANKARA (A.A) - Esra Altınmakas - AFAD Başkanı Fuat Oktay, , bugünden itibaren vatandaşların akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara "AFAD-Deprem uygulaması"nı ücretsiz yükleyebileceklerini ve yurt içinde meydana gelen anlık depremlerden haberdar olabileceklerini söyledi.
Uygulamayla Türkiye'nin bir deprem ülkesi olmasından hareketle, bireysel bilinçlenmede önemli aşama olan bilgiye erişimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Oktay, ileri teknoloji ürünleri kullanarak daha fazla kitleye ulaşmak zorunda olduklarını, bu nedenle de mobil deprem uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti.
-Türkiye Deprem Veri Merkezi mayısta hizmete sunulacak-
Oktay, ayrıca mayısta bilim camiası ve araştırmacıların kullanımı için "AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi"ni hizmete sunacaklarını, böylece Türkiye'de deprem ve depremle ilişkili gözlem yapan kurum ile kuruluşların verilerini TÜBİTAK-ULAKBİM vasıtasıyla kullanıcıya uluslararası standartlarda sunacaklarını dile getirdi.
Önemli gördükleri bir başka proje hakkında da bilgi veren Oktay, maddi kaynak bulunursa başta deprem zararlarının azaltılmasına yönelik tüm çalışmalarda olmak üzere, bölgesel veya detay deprem tehlike haritalarının oluşturulması, jeotermal alanların belirlenmesi, aktif fayların detay özelliklerinin saptanmasında kullanılacak "Türkiye'nin Kabuk Yapısı (TurHız) Projesi"ni de hayata geçirmek istediklerini kaydetti.
-Mobil AFAD Deprem uygulaması-
AFAD-Deprem uygulamasıyla, kullanıcının cep telefonunu ayarlamasıyla, istenilen büyüklükteki depremler titreşim ve sesli olarak cep telefonuna gelecek.
Uygulama, Ulusal Deprem Gözlem Ağı'ndan elde edilen depremleri detay olarak görebilme, depremin meydana geldiği yere en yakın 5 yerleşim yerinin uzaklıklarını inceleme, yaklaşık 100 kilometre çapındaki alanda son yıllarda meydana gelen depremleri sorgulayabilme, yaşadığı ilin deprem bölge haritasına ulaşabilme fırsatı sunacak. Uygulamada, AFAD Başkanlığından duyurular ile çocuklar için deprem bölümleri de yer alacak.
AFAD-Deprem uygulamasıyla bir yenilik daha hayata geçirilecek. Meydana gelebilecek bir deprem sonrasında, bölgede yaşayanlar, depremi nasıl hissettikleriyle ilgili anketi cevaplayacak. AFAD, bu ankete göre kişinin bulunduğu yerin depremden etkilenme şiddetini hesaplayan bir modülere de sahip olacak.