HABER

Devlet hastanelerinde ameliyat yapan "robot"lar artacak

Halk arasında "kansız ameliyat" olarak bilinen, açık ameliyata nazaran daha kısa sürede iyileşme sağlayan "robotik cerrahi" ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbın birçok alanında daha fazla kullanılmaya başlanan robotik cerrahinin, üroloji başta olmak üzere kadın doğum, genel cerrahi, kulak burun boğaz (KBB) ve kalp cerrahisinde uygulandığını söyledi.

Robotik cerrahi ile prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde çok başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Gümüş, rahim ve yumurtalık kanserleri, idrar kaçırma, gırtlak ve bağırsak kanserlerinde etkili sonuç alındığını ifade etti. Gümüş, robotik cerrahinin ayrıca kulak burun boğaz ameliyatları ve genel cerrahide uygulandığını, kalp cerrahisinde ise kapak operasyonları ve by-pass'da etkin kullanıldığını belirtti.

Robotik cerrahinin, hem hasta hem hasta yakınları hem hekim hem de sağlık ekonomisi açısından çok avantajlı olduğunun altını çizen Gümüş, özellikle kanser hastalarında tümörün tamamının bu yöntemle temizlenebildiğini söyledi. Gümüş, "Çünkü, burada üç boyutlu görüntü sistemi mevcut ve görüntü 20 kata kadar büyütülebiliyor. Böylece, bu teknik özellik, kanserin tamamen temizlenmesi için destek oluyor" dedi.

Robotik cerrahide kanamanın çok daha az olduğunu, bunun daha rahat operasyon yapılmasına olanak tanıdığını ve kan kaybının az olmasına neden olduğunu kaydeden Gümüş, "Daha az kesi ile ameliyat yapılıyor. Kozmetik avantaj sağlıyor, yara çok daha kısa sürede iyileşiyor. Hasta, kısa sürede ayağa kalkıyor, erken taburcu oluyor ve sosyal yaşama dönüyor. Enfeksiyon riski azalıyor" dedi.

Gümüş, her vakanın robotik cerrahiye uygun olmadığını belirterek, operasyonun ancak erken evre kanserlerde yapılabildiğini bildirdi.

-"Kamuda uygulama yapılabilecek merkezler değerlendiriliyor"

Gümüş, robotik cerrahi uygulamalarının maliyetinin yüksek olduğunu ve belli bir hasta profili bulunması gerektiğini dile getirerek, her hasta ya da her ilde uygulama yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Robotik cerrahinin ilk olarak kamu hastanelerinde 1998 yılında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kullanıldığını hatırlatan Gümüş, bir yıl sonra Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, GATA ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi'nde uygulandığını ifade etti. Gümüş, son olarak Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde operasyonların robotik cerrahi ile yapıldığını, çoğu İstanbul'da olmak üzere yaklaşık 13 tane de özel sektörde bu şekilde robot bulunduğunu kaydetti.

Gümüş, ancak Sağlık Bakanlığı'nın robotik cerrahi uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmalarının yapıldığını belirterek, kamuda uygulama yapılabilecek merkezlerin değerlendirmeye alındığını bildirdi.

Robotik cerrahiden verimlilik elde edilebilmesi için her gün bir ya da iki hastanın ameliyat edilmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, şöyle devam etti:

"Robotun yıllık maliyeti var. Sadece bir robot için yılda 200 bin dolar bakım parası ödeniyor. Tek robotun fiyatı 3 milyon dolar. Bunun için, verimli kullanılması gerekiyor ancak yakın zamanda eğitimler verilerek yeni robotik cerrahlar yetiştirilecek. En son 2009 yılında robotik cerrah sayısı 28'di. Şimdi bu sayı 100'e çıktı. Biz, robotik cerrahi uygulamaları yapabilen cerrah sayısını 500'e çıkartacağız. Bunun, için eğitimlere başlanacak. Her hastaneye bir robot verilemeyeceğinden Türkiye genelinde bölgeler belirlenecek ve bir robotun 5-6 hastane tarafından kullanılabilmesine olanak sağlanacak. Anadolu'da ise 2-3 ili bir bölge olarak belirleyeceğiz. Örneğin, Ağrı'da sertifikası bulunan hekim mevcut, ancak uygulama Van'daki bir hastanede yapılıyor. Bu hekim, Van'a gidecek, yatağı ayarlanmış olan hastayı ameliyat edecek, taburcu ettikten sonra çalıştığı ile geri dönecek."

Gümüş, eğitimlerin ve uygulama yapılacak bölgelerin 2015 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

-Özelde yüksek fiyata yapılıyor

"Kansız ameliyat" olarak bilinen robotik cerrahi operasyonları özel hastanelerde yüksek fiyata yapılıyor. Robotik cerrahinin devlette yaygınlaşması ve geri ödemeye alınmasıyla vatandaşların cebinden bu operasyonlar için para çıkmayacağı bildirildi.

(AA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler