AK Parti'nin hazırladığı sivil anayasanın en çok tartışılan maddelerinden 'zorunlu din dersi' üzerinde çalışan komisyonda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olarak kalması görüşü ağır bastı.
'Muafiyet' formülünü gündemine alan komisyon, anayasaya 'İsteyen muaf tutulabilir' ibaresinin eklenmesi eğiliminde.
AK Parti, sivil anayasa çalışmaları kapsamında 'zorunlu din dersi' düzenlemesi üzerinde yoğunlaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) 'zorunlu din dersi' ile ilgili oluşturulan komisyon çalışmaya başladı. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu başkanlığında oluşturulan komisyonda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu görev yapıyor. Komisyon, 'zorunlu din' dersinin kaldırılmasına sıcak bakmıyor. Komisyon çalışmalarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olarak devam etmesi görüşü ağır basarken, bu konudaki tartışmalara 'isteyen muaf tutulabilir' ibaresiyle son noktanın konulması planlanıyor. Din Kültürü dersinde genel kültür eğitimi verildiği ve bu genel kültürü her öğrencinin alması gerektiği fikri öne çıkarken, İslam dini hakkında ayrıntılı eğitim için Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapılması gündeme geldi.
Komisyon toplantısında, Alevi vatandaşların zorunlu din dersi uygulamasına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine dava açabileceği endişesi de gündeme geldi. Komisyon, 28 Şubat sürecinde ilköğretim 5. sınıfı doldurmayan çocukların Kuran Kursu'nda din eğitimi almasını yasaklayan değişikliği de yeniden gözden geçirme kararı aldı. Bu düzenlemenin kaldırılması halinde isteyen veliler çocuğuna İslami konularda eğitim verebilecek. 1982 Anayasası'nın 24. maddesinde din kültürü ve ahlak öğretiminin ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer aldığı ifade edilirken, "Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır" hükmü yer alıyor. Komisyon, bu hükme dayanarak velilerin çocuklarına dini eğitim verme özgürlüğü bulunduğu görüşüne dikkat çekecek.
Çalışmalarını Başbakan Erdoğan'ın ABD dönüşüne kadar devam edecek olan komisyon, daha sonra bir rapor hazırlayarak AK Parti MYK'ya sunacak. Zorunlu din dersi ile ilgili tartışmalarda son sözü Başbakan Erdoğan ve MYK üyeleri söyleyecek.
İHA